Címoldal

Magyar Anna nyilatkozott a Múzeumról

2011. 04. 22. 06:22 | PDF | Nyomtatható változat

Elsősorban jogértelmezési vita áll a volt múzeumigazgató távozása mögött, hangzott el egy sajtóbeszélgetésen. Az eseményen Magyar Anna, a megyei közgyűlés elnöke azt is bejelentette, hogy elkezdődött az M43-as autópálya következő szakaszának régészeti feltárása. Ez a munka elengedhetetlen az autópálya építésének folytatásához.  

Magyar Anna nyilatkozott a Múzeumról
A Csongrád Megyei Önkormányzat Sajtószolgálata szervezésében Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke háttérbeszélgetésre invitálta a szegedi média képviselőit, hogy egy beszélgetés keretében tájékoztasson a Móra Ferenc Múzeum helyzetéről.
Magyar Anna elmondta, a Móra Ferenc Múzeum finanszírozásáért 3 szervezet felel: saját maga, az állam és a megye. Azaz a Múzeum saját bevételeiből (például kiállítások belépőjegyeinek értékesítéséből), a megyei kiegészítéséből és az állami normatívából fedezi költségeit. A konfliktust a nyugdíjba küldött volt múzeum igazgató és Magyar Anna között épp ennek kérdése okozta. Újságírói kérdésre a sajtóbeszélgetésen jelen lévő jegyző megerősítette: jogértelmezési vita okozta a két vezető összetűzését, amely eredménye Zombori István nyugdíjazása volt.
Jelenleg Dr. Gaskó Béla, aki a múzeum korábbi igazgató helyettese, irányítja a kultúrpalotát. Ő egészen addig marad pozíciójában, amíg be nem érkezik az összes pályázat a megüresedett vezetői helyre, és ki nem választják az új múzeum igazgatót. 
A sajtóbeszélgetésen Balogh Csilla, a múzeum régésze elmondta: az M43-as autópálya Makó északi pontjától Csanádpalotáig tartó szakaszán már hétfő óta dolgoznak. Egyenlőre csak a régészek vannak kint a területen, ugyanis úgynevezett próba-ásatásokat végeznek. A feltárandó terület csaknem 400 ezer négyzetméter, amellyel 2012 nyarára kell végeznie a régészeknek. Balogh Csilla hozzátette, hogy a terület különösen gazdag régészeti kincsekben, így várhatóan sok értékes darab fog előkerülni a föld alól.

Ajánlja cikkünket ismerőseinek!