Címoldal

Iskolák az egyház gondozásában

2011. 04. 18. 06:33 | PDF | Nyomtatható változat

iskolák, egyház, kis-rigó lászló

Várhatóan tucatnyi közoktatási intézményt vesz át a következő tanévtől az azt kérő önkormányzatoktól a Szeged-Csanádi Egyházmegye - jelentette be Kiss-Rigó László megyéspüspök.  Három megyéből eddig közel 40 önkormányzat kereste meg az egyházmegyét, hogy átadná iskoláját, óvodáját.

Iskolák az egyház gondozásában
A püspök kifejtette: az utóbbi hónapokban erős hullám indult meg az egyházak felé az önkormányzatoktól, hogy közoktatási feladatokat vegyenek át. Az elmúlt években általában 2-3 intézményt kapcsoltak a hálózatba az egyházmegye területéről, azaz Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megye déli részéről. A következő tanévre, vagyis szeptemberre készülve azonban 38 önkormányzat kereste meg az egyházmegyét azzal, hogy közoktatási intézménynek a fenntartását vegye át, ebből várhatóan 8-12 irányítását vállalják majd. 
Kiss-Rigó László, az egyházmegye vezetője elmondta: csupán gazdasági okokból nem tudják átvenni az intézményeket. Kizárólag akkor veszik át az irányítást, ha helyben igény van rá, amit a szülők is megfogalmaznak. Az intézmények épületét térítésmentesen használja az egyház, nem veszi el az ingatlant az önkormányzattól, tehát vagyonvesztés nem történik. A püspök bejelentette azt is, a Szeged-Csanádi Egyházmegye idei költségvetéséből 100 millió forintot elkülönített, és amennyiben az államilag finanszírozott intézményeknek az év végén le kell mondaniuk a költségvetésükben zárolt összegről, az egyházmegye önként felajánlja a pénzt az államadósság enyhítésére. Mint mondta: ez a lépés komoly nehézséget okoz és áldozatot kíván az egyházmegyétől, de a közjó érdekében ezt örömmel megteszi.

Ajánlja cikkünket ismerőseinek!