Címoldal

Többé már nem díszpolgár Szegeden Rákosi Mátyás

2011. 04. 16. 04:33 | PDF | Nyomtatható változat

rákosi mátyás, díszpolgár, gyimesi lászló

A közgyűlés pénteki ülésén öt hajdani politikust - köztük Rákosi Mátyást - fosztott meg díszpolgári címétől. Rákosi Mátyás, a Magyar Kommunista Párt és a Magyar Dolgozók Pártjának első- és főtitkára, az ötvenes évek elején Magyarország miniszterelnöke, 1945-ben kapta meg Szeged díszpolgári címét.

Többé már nem díszpolgár Szegeden Rákosi Mátyás
Kempen János - aki 1848 és 1859 között az osztrák önkényuralom kiszolgálója volt -, Grünne Károly - aki Ferenc József közvetlen tanácsadói köréhez tartozott -, Hauer István - aki Ferenc József 1857-es magyarországi körútjának egyik szervezője volt -, Bach Sándor - osztrák belügyminiszter – 1857-ben lett a Tisza-parti város díszpolgára.
A Gyimesi László (Fidesz) kulturális és külügyi tanácsnok jegyezte előterjesztés szerint a díszpolgári cím odaítélésének időpontjában Magyarország nem volt szuverén állam, az érintettek közreműködtek magyar hazafiak kivégzésében és felléptek az ország önrendelkezése ellen. Tóth Károly szocialista képviselő a vitában azt indítványozta, hogy az 1935-ben szegedi díszpolgárrá választott Gömbös Gyula egykori miniszterelnök címének visszavonását is, azonban ez a javaslat nem kapta meg a többséget.

Ajánlja cikkünket ismerőseinek!