Címoldal

A következő választásokon az MSZP lehet a váltópárt

2011. 04. 04. 04:49 | PDF | Nyomtatható változat

mszp, részországgyűlés, mesterházy attila

Új programsorozatot indított a Magyar Szocialista Párt országgyűlési frakciója, amelynek keretében több helyszínen tartanak úgynevezett részországgyűlést, hogy a most zajló politikai és társadalmi folyamatokról elmondják véleményüket.

A következő választásokon az MSZP lehet a váltópárt
Szerdán Szegedre jött a rendezvény, itt elsősorban az önkormányzatok helyzetéről folytattak tanácskozást a résztvevő frakciótagok, szakértők és önkormányzati vezetők.  Az eseményt követően az MSZP elnökét Mesterházy Atillát kérdeztük, először arról, hogy mi a célja a részországgyűlésnek, illetve a párt által indított „Hallasd a hangod” kampánynak. Mind a 176 körzetbe eljutnak majd képviselőink és az a lényeg, meghallgassuk az emberek véleményét, párbeszédet kezdeményezzünk velük és természetesen mi is elmondjuk, hogy mi hogyan értékeljük az ország helyzetét és hol változtatnánk azon, amit a kormány csinál.
 
Milyen visszajelzések vannak?
Nagyon pozitívak a visszajelzések! Az első helyszínen, Kazincbarcikán, 20-30 helyszínen vettünk részt további rendezvényeken, lakossági fórumokon. Itt Csongrád megyében is a fő rendezvény után találkozunk szimpatizánsainkkal, az érdeklődőkkel. Nagyon sok ember mondta el nekünk a véleményét, illetve nagyon sokaknak tudjuk elmondani azt, hogy mi mit gondolunk, például a kormány eddigi tevékenységéről. Én abban hiszek, hogy a Szocialista Pártnak rendszeres kapcsolatokat kell tartani, napi szinten a választópolgárokkal.
 
Mit tapasztalnak, mi foglalkoztatja ma az embereket?
Elsősorban a munkanélküliség, a szegénység, az esélyegyenlőség. Kazincbarcikán sokakat foglalkoztatott a közmunkaprogramnak az átszervezése, szétverése. Sokan említették a közbiztonság helyzetének alakulását is. Szegeden a munkanélküliség mellett szóba került az is, hogy a város eddig fejlődött, nagyon sok pályázati pénzt nyert el, ám az utóbbi időben különféle nehézségeket gördítenek a település fejlődése elé egyes hivatalok, szervezetek, vagy éppen a kormány. Elég, ha csak az ELI ügyét említem, ahol addig húzta-halasztott a kormány a döntést, hogy az egész projekt veszélybe került.
 
A Fidesz népszerűsége folyamatosan csökkent az utóbbi időben, támogatóinak közel egyharmadát már elveszítette. Azonban az elpártolók a bizonytalanok táborát erősítik, nem csatlakoztak egyik párthoz sem. Mit tesz az MSZP, hogy megnyerje ezeket az embereket?
A biztos pártválasztók körében 3 százalékkal már emelkedett a Szocialista Párt támogatottsága, a teljes lakosság körében a választások óta pedig körülbelül 10 százalékkal növeltük táborunkat. Ez pontosan megfelel az 1998-ban, ellenzékben eltöltött első 10 hónapunknak. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy azok, akik valamelyik pártból kiábrándulnak, először mindig a bizonytalanok táborát erősítik, és csak utána választanak más pártot maguknak. Ehhez tehát idő kell, türelmesnek kell lennünk, hogy az emberek megértsék, a kormány átverte őket és nyitottak lesznek egy új alternatívára. Természetesen magunkkal szemben nem szabad türelmesnek lennünk, a Szocialista Párton nagyon sokat kell változtatnunk, a politikáján, a struktúráján, a működési mechanizmusán és az azt megjelenítő személyeken is. Erre kell nagyon sok időt és energiát fordítanunk, ezt a folyamatot kell felgyorsítani, hogy amikor az emberek alternatívát keresnek, akkor olyan Szocialista Pártot lássanak, amelyik tanult a hibáiból és egy teljesen más működést vall magáénak.
 
Ön a beszédében úgy fogalmazott, hogy minden rendben van a párton belül, nincs például Gyurcsány ügy. Azonban nem lenne mindenkinek jobb, ha nem mindenáron egységesíteni akarnák a pártot, hanem a különböző elképzeléseket különböző pártokban próbálnák megvalósítani?
Én nem azt mondom, hogy minden rendben van a Szocialista Párton belül, hiszen nálunk is nagyon sok politikai vita van, de ezek belső pártpolitikai viták, ezért nem jó, ha ezeket a nagy nyilvánosság elé tárjuk. Egy olyan pártot, amely folyamatosan vitatkozik, és nem tud egységre jutni, azt nem szeretik a választók. Én abban hiszek, hogy az egység egy nagyon fontos tényező egy párt életében, különösen, ha egy néppártról beszélünk, mert csak egy egységes, erős párt tud alternatívát adni, amelyben hinni tudnak az emberek.
 
Mindenáron kell az egység?
Mindenáron nem kell az egység, nagyon pontosan meg kell határozni, mi az az ár, amiért az egységet fel lehet adni. Előfordulhat, hogy úgy lehet egységet teremteni, hogy bizonyos veszteségeket elszenvedünk. Ma azonban még nincs ilyen helyzet, a pártnak nincs olyan politikusa, aki ne a közös célokért akarna dolgozni. Arra azonban figyelnünk kell, a Fidesz ne tudja elérni azt, hogy magunk verjük szét, vagy azt, hogy egymás ellen fordítson bennünket. Erre vannak kísérletek mind a Fidesz, mind a jobboldali média részéről. Én azt látom, hogy az MSZPT 2014-re komoly váltópárt lehet, de ehhez az kell, hogy az emberek gondjaival, problémáival foglalkozzunk és ne a saját belső ügyeinkkel.
 
Mit szól Wittner Mária megszólalásához, illetve Deutsch Tamás, nyomdafestéket nem tűrő Twitteres bejegyzéseihez?
Én még mindig szörnyülködve nézem azt a politikai kultúrát, ami eluralkodott a Parlamentben. Szimpatizánsaink nagyon sokszor kérik tőlünk, hogy ugyan úgy bánjunk, ugyanúgy beszéljünk a kormánnyal, ahogy a Fidesz bánt velünk 8 éven keresztül. Azonban én ezzel nem értek egyet. A határozottság, a keménység nem feltétlenül udvariatlanságot, vagy bunkóságot jelent. Határozottan, akár szenvedélyesen is lehet úgy érvelni, hogy az intelligens, racionális legyen, de mégsem lép át bizonyos határokat. Én ennek vagyok a híve és ez szolgálja az ország érdekeit és nem az, hogy valakinek a halálát kívánjuk, vagy éppen gyalázkodunk az interneten. Olvastam Deutsche Tamás bejegyzéseiről, úgy gondolom, hogy egy útszéli kocsmában nem beszél így az ember, tök részegen a másikkal. Szerintem a stílus maga az ember, ehhez sokkal többet nem is lehet hozzáfűzni.

Ajánlja cikkünket ismerőseinek!