Címoldal

Részországgyűlést tartottak Szegeden a Szocialisták

2011. 03. 31. 04:35 | PDF | Nyomtatható változat

mszp, részországgyűlés

A Magyar Szocialista Párt orszájáró turnéja Szegedre érkezett. Az ellenzéki párt részországgyűlésén Botka László, polgármester elmondta, veszélybe került az önkormányzatiság.

Részországgyűlést tartottak Szegeden a Szocialisták
A politikus úgy fogalmazott, a Fidesz az alkotmánytervezetből kihúzta az alapjogok közül a helyi közösségek önkormányzathoz való jogát, pedig az a településeken élő valamennyi polgár közös joga (kellene, hogy legyen). Mesterházy Attila pártelnök, frakcióvezető szintén úgy látja, hogy a Fidesz az önkormányzatiság területén is a centralizáció irányába kíván elmozdulni, ezzel felrúgva az elmúlt húsz év hagyományait, felszámolva a jól működő rendszereket. Az alaptörvénybe várhatóan nem kerül bele, hogy a helyi önkormányzatok jogosítványai egyenlők és a jogorvoslati lehetőségekről sem esik szó. Kikerül az alkotmányból a helyi népszavazás intézménye, a képviselőtestület feloszlatásával pedig megszűnik a polgármester megbízatása is. A települések gazdálkodási önállóságának szűkítésével a kormány beleszól a helyi fejlesztéspolitikai döntésekbe és a közszolgáltatások szervezésébe. A kormányhivatalok pedig a korábbi törvényességi ellenőrzés helyet felügyeleti jogkört kapnának az önkormányzatok esetében – közölte a pártelnök.
A gyűlésen arról is döntés született, hogy az önkormányzati kötvénykibocsátás kivizsgálását kezdeményezik a szocialisták. A vizsgálatot kezdeményező Botka László elmondta, a magyar államadósság meghaladja a 20 ezer milliárd forintot, ebből csupán ezermilliárd forint, mintegy 5 százalék az önkormányzatok tartozása. Hozzátette, a többségében fideszes politikusok által irányított települések tartozása 2006 óta a duplájára nőtt. A tartozás fele kötvényadósság, és a svájci frankban jegyzett értékpapírok többségét a nagyvárosok és a megyei önkormányzatok bocsátották ki. Elsősorban a parlament költségvetési bizottságának feladata kivizsgálni, mi lett a kötvényekből befolyt összeg sorsa, mire fordították azt az önkormányzatok.
Az IH Rendezvényközpontban megtartott tanácskozást követően, amelyen Gyurcsány Ferenc is megjelent- a megyében több helyszínen is fórumokat, lakossági-, politikai beszélgetéseket tartottak a szocialista politikusok.

Ajánlja cikkünket ismerőseinek!