Címoldal

Meghátrált a Fidesz a pénteki Közgyűlésben

2011. 02. 24. 05:23 | PDF | Nyomtatható változat

közgyűlés, költségvetés

Szerda reggel Póda Jenő és Gyimesi László Fideszes önkormányzati képviselők még diktátorként emlegették Botka Lászlót, de néhány óra múlva már tárgyalóasztal mellett ültek és megvitatták a költségvetés körül kialakult helyzetet.

Meghátrált a Fidesz a pénteki Közgyűlésben
Mint ahogy megírtuk, Botka László polgármester bejelentette, amennyiben az általa benyújtott költségvetést a Fideszes képviselők módosító indítványaikkal olyan mértékben átalakítják, amely veszélybe sodorhatja a város pénzügyi egyensúlyát, akkor az előterjesztést visszavonja, és ezzel megteremtődhetne a lehetőség az új választások kiírására. A reggeli sajtótájékoztatón Póda Jenő határozottan kiállt a módosító indítványaik mellett, amelyből összesen 42 darabot nyújtottak be. A politikus elmondta, hogy például az általuk javasolt fél milliárd forintos stabilitási tartalék alap létrehozása megteremti a lehetőséget a költségvetés eddigi gyakorlatának gyökeres átalakítására.
 
Az Érdekegyeztető Tanácsban a szakszervezetek képviselői is tárgyaltak a költségvetés tervezetéről. A megbeszélésen minden érintett a polgármester által benyújtott tervezetett támogatta.
Botka László szerdán 13 órára egyeztetésre hívta a Fidesz frakció képviselőit, mivel véleménye szerint a benyújtott módosító indítványok elfogadása törvénysértő helyzetet eredményezne, vagy egyszerűen ellehetetlenítené a város működését. A zárt ajtók mögött zajló tárgyalások első körben körülbelül fél óráig tartottak, amely után a Fideszes képviselők időt kértek a felvetett problémák megtárgyalására. 30 perc múlva folytatták a tárgyalást a felek és végül felszállt a fehér füst. A megbeszélésekről Botka László és Bohács Zsolt közös sajtótájékoztatón számolt be. A polgármester hangsúlyozta a 67,5 milliárd forintos költségvetés fő összegén és a hitelállományon a Fidesz-KDNP nem kíván változtatni, a 42 beadott módosító javaslat csak belső átcsoportosításokat tartalmaz.
A tárgyaló delegációk tagjai a következők voltak:
A városvezetése részéről: Botka László polgármester, Solymos László alpolgármester, Mózes Ervin jegyző, Szentgyörgyi Pál önkormányzati képviselő. A Fidesz-KDNP részéről: Bohács Zsolt frakcióvezető, Póda Jenő, Gyimesi László, Hűvös László, és Kalmár Ferenc tanácsnokok.
A polgármester felhívta a figyelmet, hogy ezek az indítványok legnagyobb részével nem ért egyet, de 11 teljesen vállalhatatlan. Amennyiben ezeket elfogadná, akkor az önkormányzat a kötelezően előírt feladatait nem tudná ellátni, illetve törvénysértéseket követne el. Végül is 9 pontot a Fidesz képviselői visszavontak, egyet átgondolnak, egyről pedig további egyeztetéseket folytatnak. A vitás kérdés a Nagykörút tömegközlekedési sávjának kialakítása, ahol a Fidesz a projekt elhagyását javasolja, azzal, hogy az elnyert 500 millió forintot fizesse vissza a város, de a beruházásra betervezett önrészt biztosító hitel vegye fel és azt költse másra.
Botka László rámutatott, hogy ez a lépes 281 millió forint működési hiányt okozna. Azonban Bohács Zsolt szerint ezt a pénzt a szegediek számára fontos, de kisebb beruházásokra kellene fordítani. A frakcióvezető a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy a Fidesz képviselőinek továbbra is más az álláspontja a költségvetésről, mint a városvezetésnek. Ők nem kívánnak látványberuházásokat támogatni, sokkal inkább munkahelyteremtő beruházásokat szeretnének.
 
 
Igaz, a 42 módosító indítvány egyike sem munkahelyteremtő beruházások támogatásáról szól, hanem többek között új pénzügyi alapok létrehozásáról a részönkormányzatoknak (Tápé, Dorozsma, Szőreg, Szetmihály), valamint több új alap (járda felújítási keret, kiskert alap, játszótér alap, idősügyi alap, sport fejlesztési alap, polgárőr keret stb.) elkülönítéséről. Tehát a Fideszes javaslatok semmi újat nem tesznek hozzá a költségvetéshez, csupán egyes soraiból helyeznek át pénzeket más feladatokra.

Ajánlja cikkünket ismerőseinek!