Címoldal

Előrehozott választás lesz Szegeden?

2011. 02. 23. 05:43 | PDF | Nyomtatható változat

költségvetés 2012, solymos lászló

A február 25-i Közgyűlésen kerül a képviselők elé a város 2011. évi költségvetése. Az eddigi nyilatkozatok alapján ez lehet a választóvonal és amennyiben az MSZP és a Fidesz nem tud megegyezésre jutni, akkor előrehozott választás lehet Szegeden. A költségvetést ugyanis egy új jogszabály alapján csak a polgármester terjesztheti a közgyűlés elé.

Előrehozott választás lesz Szegeden?
Botka László polgármester pedig már a múlt héten bejelentette, amennyiben az általa előterjesztett anyagot a Fidesz frakció olyan mértékben módosítja, ami veszélyezteti a város működését, akkor visszavonja a tervezetet és ez megnyithatja az utat az új választás felé. Az azóta eltelt időszakban nem közeledtek az álláspontok, ezt szerkesztőségüknek eljuttatott két közlemény is jelzi.
A Fidesz frakcióvezetője azt írta, pártja beterjesztette módosító javaslataikat a pénteki közgyűlésre. Véleményük szerint vállalhatatlan a szegedi költségvetés jelenlegi, Botka László polgármester által benyújtott tervezete, de a módosító indítványaink elfogadása egy sor problémát kiküszöbölne. A Fidesz fél milliárdos stabilitási tartalékot hozna létre, új pénzügyi alapokat biztosítanának a részönkormányzatoknak (Tápé, Dorozsma, Szőreg, Szetmihály). Ezek mellett továbbá több új alapot is létrehoznának (járda felújítási keret, kiskert alap, játszótér alap, idősügyi alap, sport fejlesztési alap, polgárőr keret stb.).
A város vezetése nevében Solymos László válaszolt a Fidesz közleményére:
„A Fidesz sajtóközleményével ellentétben a benyújtott költségvetési módosító indítványok jelentősen rontják Szeged város költségvetési egyensúlyát. A Fidesz kormány ígéreteivel ellentétben reálértékben 6 százalékkal kevesebb pénzt biztosít az önkormányzatok- így Szeged város- működtetésére, mint 2010-ben. A fideszes képviselők által benyújtott módosító indítványok közel 700 millió forintnyi működési hiányt idéznének elő a város költségvetésében, amit a polgármester működési hiány nélkül nyújtott be.
A pártpolitikai célú átcsoportosítások a különböző előirányzatok között pedig sok esetben törvénytelen működést idéznének elő és így Szeged város önkormányzata nem tudná teljesíteni a jogszabályokban előírt kötelezettségeit. Ötszáz millió forintos értelmezhetetlen stabilitási alapról beszélnek, miközben a fideszes módosító indítványok elfogadása esetén Szeged város közel ötszáz millió forintos elnyert uniós támogatást utalna vissza Brüsszelbe.
A módosító javaslatok áttekintése után a polgármester megállapította, hogy azok elfogadása Szeged városának kárt okozna és az önkormányzatot törvénytelen működésre kötelezné, ami Szeged számára felvállalhatatlan. A pénteki közgyűlés előtt a polgármester szerda délutánra magához hívatta a Fidesz frakció vezetőit és az egyeztetés alapján fogja eldönteni, hogy fenntartja- e a költségvetési előterjesztést vagy pedig visszavonja és ezzel megnyitja az előrehozott választások lehetőségét.”
 

Ajánlja cikkünket ismerőseinek!