Címoldal

ÁSZ jelentés két olvasata

2011. 02. 18. 06:37 | PDF | Nyomtatható változat

ÁSZ jelentés két olvasataAz önkormányzatnál elvégzett vizsgálatról decemberben sajtótájékoztatón nyilatkozott Sepsey Tamás, az ÁSZ főigazgató helyettese. Akkor elhangzott, hogy a szakemberek nem találtak semmi súlyos szabálytalanságot a hivatal és az önkormányzat működésében. A legutóbbi vizsgálat során 7 megállapítást tett a Számvevőszék az ellenőrzést követően, most pedig csak négy szerepel az elkészült anyagban. Ezek elsősorban a belső ellenőrzésekre vonatkoztak.

Az önkormányzatnál elvégzett vizsgálatról decemberben sajtótájékoztatón nyilatkozott Sepsey Tamás, az ÁSZ főigazgató helyettese. Akkor elhangzott, hogy a szakemberek nem találtak semmi súlyos szabálytalanságot a hivatal és az önkormányzat működésében. A legutóbbi vizsgálat során 7 megállapítást tett a Számvevőszék az ellenőrzést követően, most pedig csak négy szerepel az elkészült anyagban. Ezek elsősorban a belső ellenőrzésekre vonatkoztak.

Póda Jenő Póda Jenő önkormányzati képviselő az ÁSZ vizsgálattal kapcsolatban csütörtökön tartott sajtótájékoztatót. Ezen a Fideszes politikus annak a véleményének adott hangot, hogy a vizsgálat az ő és politikus társainak korábbi állításait igazolja, amely szerint az önkormányzat gazdálkodása nem volt megfelelő az elmúlt időszakban. A képviselő szerint ennek jogi és politikai következményei is lesznek. Azonban erről többszöri rákérdezésre sem kívánt többet elárulni.
Dr. Solymos László

Délután Solymos László alpolgármester a következő közleményt juttatta el szerkesztőségünknek:

Lózungok helyett konkrét javaslatokat várunk
- válasz a Póda Jenő mai sajtótájékoztatóján elhangzottakra

Az ÁSZ vizsgálat eredményének tavaly decemberi ismertetése során Sepsey Tamás, az ÁSZ főigazgató helyettese megállapította, hogy Szeged az egyik legtörvényesebben és legszabályosabban gazdálkodó városok egyike.

Ehhez képest Póda Jenő sajnálatos módon továbbra sem érti az önkormányzat költségvetési gazdálkodását, az ÁSZ jelentésében pedig minden bekezdésből csak az első mondatot olvassa el.

E szerint ugyanis „a 2007-2010. években a költségvetési egyensúly nem volt biztosított, mivel a tervezett költségvetési bevételek nem nyújtottak fedezetet a tervezett költségvetési kiadásokra.”

A folytatásban ugyanitt szerepel azonban az a megállapítás is, mely szerint „a 2007-2009 évi költségvetés teljesítése során a pénzügyi egyensúly fennállt, a keletkezett költségvetési bevételek fedezetet nyújtottak a kiadásokra, sőt pénzügyi többlet keletkezett”.

A magyarországi nagyvárosok közül Szegeden arányaiban az egyik legalacsonyabb a hitelállomány és négy esztendeje nincs működési hiány a költségvetésben.

Ha azonban a Fidesz az egyensúly további javítása érdekében megszorításokat akar, várjuk kiadáscsökkentő és bevételnövelő módosító javaslatait. Sajnálatos módon az utóbbi években módosító javaslataik éppen fordítva: kiadásokat növeltek vagy bevételt csökkentettek volna.


Szeged, 2011. február 17.

Dr. Solymos László
alpolgármester

Az ÁSZ jelentése PDF formátumban elérhető: ITT

Ajánlja cikkünket ismerőseinek!