Címoldal

Botka László a végsőkig kitart a szegedi költségvetés tervezete mellett

2011. 02. 11. 05:26 | PDF | Nyomtatható változat

Az elmúlt évek hagyományainak megfelelően Botka László polgármester idén is tájékoztatta a város 200 legnagyobb adófizető cégének vezetőit Szeged új költségvetéséről, az önkormányzat terveiről, fejlesztési elképzeléseiről. A polgármester hangsúlyozta: olyan költségvetést készített a város vezetése, amely a kormányzati elvonások és megszorítások ellenére is biztosítja a megyeszékhely működését és fejlődését.

Botka László a végsőkig kitart a szegedi költségvetés tervezete mellett

A tájékoztatón elhangzott: Budapest után a második legnagyobb önkormányzati költségvetés a szegedi. A február 25-i közgyűlés elé kerülő büdzsé tervezett főösszege 67,286 milliárd forint. amely 32,631 milliárd forint működési, valamint 34,655 fejlesztési kiadást tartalmaz, működési hiány nélkül. Az önkormányzatnak a központi költségvetésből járó normatív támogatások idén reálértékben 6 százalékkal 13,337 milliárd forintra csökkennek. A kormányzati megszorítások miatt a város takarékoskodni kényszerül, és létszámleépítéseket hajt végre intézményeinél. A polgármesteri hivatalban például 14 köztisztviselőtől válnak meg, a dolgozói létszám így 504 főre csökken – mondta Botka László.

Szeged a tervek szerint ebben az évben 14,5 milliárd forintot költ oktatásra, 1,5 milliárd forintot fordít a szociális, 3 milliárdot pedig a kulturális intézményei fenntartására – ismertette a legnagyobb kiadási tételeket a polgármester. Botka László elmondta, a kormányzati politika és a 2011-es központi költségvetés legnagyobb vesztese a szociális ágazat. 2010-ben a Szegeden 12 ezer embernek 2,8 milliárd forintot fizetett ki az önkormányzat segélyként, támogatásként. Ennek az összegnek azonban csupán a fele származott a központi költségvetésből. Idén 100 millió forinttal csökken a kormányzati hozzájárulás, a város azonban saját forrásaiból ezt már nem tudja kigazdálkodni, ezért át kell alakítani, szűkíteni kell a segélyezés rendszerét. Az iparűzési adóból a tervek szerint idén is 7,1 milliárd forint bevétele lesz a városnak. Ez az összeg megegyezik a tavalyi év bevételeivel, annak ellenére, hogy a Szeviép Zrt. felszámolása önmagában 300-400 millió forint kiesést jelent - mondta a polgármester.

Szeged 2011-ben költségvetésének 2,2 százalékát - 1,5 milliárd forintot - fordítja majd adósságszolgálatra. Az önkormányzat ebben az évben 3,9 milliárd forintnyi új hitel felvételére készül, az év végén a 17,3 milliárd forint hosszú lejáratú fejlesztési hitelállomány mellett 5,7 milliárd forint folyószámla hitele lesz Szegednek 2011-ben

A városban ebben az évben is folytatódnak az uniós beruházások, összesen 13,7 milliárd forintot fordít az önkormányzat erre. Ennek 84 százaléka pályázati forrás, melyek közül az elektromos tömegközlekedés fejlesztési projektet emelte ki Botka László. Az elkövetkező évek legnagyobb Szegeden megvalósuló fejlesztése a lézerközpont 65 milliárd forint értékű beruházása lesz, amelyből 10 milliárdot fedez hazai forrás, ahogy Botka László fogalmazott: „ez az összeg egy debreceni futballstadion árával egyezik meg”. Az M43-as autópálya Makóig tartó szakaszának megépülése lehetővé teszi majd a város belső közlekedésének újraszabályozását, teljes kamionstop azonban nem lesz, részben a célforgalom miatt, részben azért, mert a Tisza-Maros-szög néhány települése továbbra is csak Szegeden keresztül lesz elérhető.

Botka László hangsúlyozta: abban az esetben, ha a közgyűlés legnagyobb frakcióját alkotó fideszes képviselők módosító indítványaikkal a költségvetést úgy alakítják át, hogy az a szocialista politikus álláspontja szerint a város számára káros lenne, visszavonná az önkormányzat költségvetési tervezetét. Mivel a jogszabályok szerint az önkormányzati büdzsét csak a település polgármester terjesztheti be a közgyűlésnek, a tervezet visszavonása esetén Szegednek nem lenne 2011-es költségvetése. Ennek következményeként a belügyminiszter alkotmányossági vizsgálatot indítana a közgyűlés ellen, amely megnyitná a lehetőséget egy időközi választás előtt.

A fideszes Póda Jenő azonban ezt csak "üres fenyegetésnek és politikai nyomásgyakorlásnak" tartja. A képviselő hangsúlyozta: "a Fidesz-KDNP érdekelt egy jó szegedi költségvetés elfogadásában".

Ajánlja cikkünket ismerőseinek!