Címoldal

Közgyűlés vitákkal, kivonulással

2010. 12. 23. 04:45 | PDF | Nyomtatható változat

Közgyűlés vitákkal, kivonulássalIdei utolsó közgyűlését tartotta a szegedi képviselő testület. 4 napirendi pontról kellett dönteniük a városatyáknak: a Tápéra tervezett Speciális Gyermekotthonról, a tápéi kompról, a Szegedi Profi Futball Kft. támogatásáról, valamint személyi kérdésekről.

Idei utolsó közgyűlését tartotta a szegedi képviselő testület. 4 napirendi pontról kellett dönteniük a városatyáknak: a Tápéra tervezett Speciális Gyermekotthonról, a tápéi kompról, a Szegedi Profi Futball Kft. támogatásáról, valamint személyi kérdésekről.

Közgyűlés vitákkal, kivonulássalA rendkívüli ülés összehívására azért volt szükség, hogy végleg lezáruljon a tápéi Speciális Gyermekotthon ügye, hisz legutóbb nem született döntés az uniós támogatás visszafizetéséről. A napirend tárgyalása előtt Nagy Sándor a 8 önkormányzati cég vezetőjének azonnali menesztése kapcsán elmondta: olyan igazgatókat rúgtak ki, akik szakmailag alkalmasak voltak, és ismeretleneket ültettek a helyükbe, akik nem biztos, hogy tartani tudják a szegedi közszolgáltatások eddigi színvonalát. Kozma József azt vetette a Fideszes képviselők szemére, hogy megszüntették a közmunka- és a panelprogramot, amivel több ezer embert sodortak nehéz helyzetbe. Pedig, mint fogalmazott, ezek folytatását a választási kampányban megígérték.

A Speciális Gyermekotthon ügyében Solymos László alpolgármester azt mondta: a Fidesz-KDNP „nem Szeged, hanem más megmagyarázhatatlan érdekek mentén dönt". A szocialista és a Szabad Város Egyesület képviselői most is a 16 gyermek érdekeit hangsúlyozták, míg Juhász Gyula képviselő, az intézmény Tápéra költöztetésének leghangosabb ellenzője szerint egy szőregi úti bevásárlóközpont építése állhat az ügy mögött. Azonban a napirendi pont lényege már az volt, hogy milyen forrásból fedezzék a felvett uniós támogatás visszafizetését, valamint, hogy a Gazdasági és Pénzügyi Átvételi Ideiglenes Bizottság ezt az ügyet is vizsgálja meg. Erről azonban nem volt vita. Az ülésen döntés született a tápéi komp támogatói szerződésének és együttműködési megállapodásának megkötéséről, valamint a Szegedi Profi Futball Kft. támogatásáról is. Az előterjesztés szerint a Kft. 2011. évre megítélt 15 millió forintos támogatást nem 12 hónap alatt, egyenlő részletekben kapja meg, hanem az első 6 hónap alatt átutalják a pénzt.

Ezeket a döntéseket a Fidesz-KDNP frakció már egyedül hozta meg mivel a szocialista és a Szabad Város Frakció tagjai kivonultak a szavazásról. Kozma József frakcióvezető ezt azzal indokolta, hogy a várost a Gyermekotthon ügyében a jobboldal hozta nehéz helyzetbe és így az ő felelősségük annak megoldása. A személyi kérdések kapcsán pedig azt hangsúlyozta, a Fidesz nem kívánt annyi pozíciót biztosítani az MSZP-nek a helyek elosztásakor, amelyet a választási eredmények indokoltak volna, és a cégek ilyen típusú újabb „lenyúláshoz” nem kívánnak asszisztálni.

Ajánlja cikkünket ismerőseinek!