Címoldal

Jónak ítélte a város gazdálkodását az Állami Számvevőszék

2010. 12. 18. 06:53 | PDF | Nyomtatható változat

Jónak ítélte a város gazdálkodását az Állami SzámvevőszékAz elmúlt fél évben az Állami Számvevőszék által végzett ellenőrzési folyamatokról ma tájékoztatták a sajtó képviselőit a szegedi Városházán, miután a jelentést hivatalosan átvette Solymos László, alpolgármester. A legutóbbi, vagyis az öt évvel ezelőtti jelentés szerint Szeged kiemelkedően jól teljesített. Az akkori hét kifogással szemben mostanra már csak négy tanácsot fogalmazott meg a szervezet. Ezek sem kiemelkedő problémák, ezért is csak ajánlásokat fogalmazott meg a Számvevőszék.

Az elmúlt fél évben az Állami Számvevőszék által végzett ellenőrzési folyamatokról ma tájékoztatták a sajtó képviselőit a szegedi Városházán, miután a jelentést hivatalosan átvette Solymos László, alpolgármester. A legutóbbi, vagyis az öt évvel ezelőtti jelentés szerint Szeged kiemelkedően jól teljesített. Az akkori hét kifogással szemben mostanra már csak négy tanácsot fogalmazott meg a szervezet. Ezek sem kiemelkedő problémák, ezért is csak ajánlásokat fogalmazott meg a Számvevőszék.

Jónak ítélte a város gazdálkodását az Állami SzámvevőszékAz önkormányzat működését a lakosság érdekében végzi az ÁSZ, hogy a szegediek meggyőződhessenek arról, a város vezetése jól végzi a rájuk bízott munkát. A jelentés bemutatja, hogy az adott önkormányzat miként gazdálkodik. A szervezet segítőkész, tanácsadói jellegű ellenőrzést végez, nem hibákat keres, hanem arra koncentrál, hogy a jövőre vonatkozó javaslatokat fogalmazzon meg, így még jobbá, hatékonyabbá tegye a város működést. A megyei jogú városokat egy egységes programban ellenőrizte a szervezet, vagyis összehasonlíthatóak a városok közti különbségek.

Habár a dokumentum szerint a város jelentős mennyiségű hitelt vett fel, azt is elismeri az ÁSZ, hogy egy városnak ma nincs más lehetősége a fejlődésre. Azt nem vizsgálta a hivatal, hogy a hitelekre milyen fedezete van egy városnak, de Solymos László megnyugtatóan azt mondta, nem vettek fel meggondolatlanul hitelt.

Az e- közigazgatás és az európai uniós pályázatok (85db) tekintetében is kiemelkedő eredményt ért el az önkormányzat.

A jelentés szerint az önkormányzat kiemelten és időnként talán túl szigorúan is ellenőrizte az önkormányzati cégeket.

Solymos László alpolgármester elégedett a jelentéssel és kijelentette, a város finanszírozása biztosított, hiszen az adósságállomány 3.3 millliárd forinról 1.6 milliárd forintra csökkent az elmúlt két évben.

A belső ellenőrzésnél emelt kifogásra az alpolgármester elmondta, az elmúlt négy évben nem volt olyan hét, hogy valamely uniós ellenőrző bizottság ne vizsgálódott volna, de kifogással soha nem éltek. Azonban az ÁSZ tanácsát megfontolják és a jövőben ennek megfelelően végzik a kontrollt.

Ajánlja cikkünket ismerőseinek!