Címoldal

Az LMP nyílt levele a fideszes képviselőkhöz

2010. 12. 16. 04:33 | PDF | Nyomtatható változat

Az LMP nyílt levele a fideszes képviselőkhözNyílt levélben fordult a Lehet Más a Politika Csongrád Megyei Szervezete Bodó Imre, Bohács Zsolt és Nógrádi Zoltán fideszes országgyűlési képviselőkhöz, hogy hívják fel Orbán Viktor miniszterelnök figyelmét a szegedi szuperlézerrel kapcsolatos tényekre, és segítsék elő a tervezés megkezdéséhez szükséges szerződések aláírását.

Nyílt levélben fordult a Lehet Más a Politika Csongrád Megyei Szervezete Bodó Imre, Bohács Zsolt és Nógrádi Zoltán fideszes országgyűlési képviselőkhöz, hogy hívják fel Orbán Viktor miniszterelnök figyelmét a szegedi szuperlézerrel kapcsolatos tényekre, és segítsék elő a tervezés megkezdéséhez szükséges szerződések aláírását.

Az LMP nyílt levele a fideszes képviselőkhöz„Legnagyobb sajnálatunkra arról értesültünk több egymástól független forrásból is, hogy a beruházás tervezése a kormányzati adminisztrációnak „köszönhetően” késik. Ez a késés a beruházás megvalósulását komoly mértékben fenyegeti” – olvasható az LMP nyílt levelében. A Lehet Más a Politika Csongrád Megyei Szervezete hangsúlyozza: nemcsak Szeged és környéke, hanem egész Magyarország sokat nyerhet a szuperlézer központon. A teljes költségnek, ami 244 millió euró, mindössze 15%-át, körülbelül 10 milliárd Ft-ot kellene hazai forrásokból fedezni, a többit az Európai Unió strukturális alapja biztosítaná. Utána a kutatóközpontban résztvevő tagállamok által befizetett fenntartási összegek adóbevételhez juttatnák Magyarországot és munkahelyek jöhetnek létre Szegeden és környékén. Ha megépül az, angol elnevezésével élve: Extreme Light Infratructure, azaz az ELI, akkor nemcsak lézerfizikai kísérletek lesznek, hanem gyakorlatilag a természettudomány minden ága meg fog jelenni Szegeden.

Azt írják, ősszel még úgy tűnt, ezek az ész érvek meggyőzték a kormányzatot. Orbán Viktor szeptember 27-én tett látogatásakor nagy nyilvánosság előtt kijelentette, hogy a kormány támogatja az ELI megépítését. Ezért az LMP nem érti, hogy azóta mi történt. Miért nem írták alá a szükséges szerződéseket? Értetlenül állnak az előtt, hogy a kormányzati kommunikáció az ELI-t egy helyi jelentőséggel bíró beruházásként értékeli, mintha az csak Szegednek és környékének hozna hasznot. Ezzel szemben a beruházás nemcsak országos, hanem európai jelentőséggel is bír – hangsúlyozzák. Ezért az LMP helyi szervezete arra kéri a szegedi, egyéni körzetekben megválasztott országgyűlési képviselőket, hogy a kormányzati tisztségviselők, különös tekintettel Orbán Viktor figyelmét hívják fel ezekre a tényekre, és segítsék elő a tervezés megkezdéséhez szükséges szerződések mielőbbi aláírását. „Csak nehogy túl késő legyen! Ne nehezítsük tovább az amúgy is időzavarba került projekt helyzetét!” – olvasható a közleményben.

Ajánlja cikkünket ismerőseinek!