Szégyen!

2010. 12. 13. 04:48 | PDF | Nyomtatható változat

Szégyen!A közgyűlés jobboldali többségének és az LMP-és Szentistványi István szavazatának köszönhetően nem költözhet a 16 állami gondozott fiatal a Budai Nagy Antal utcában felújított korszerű és minden igényt kielégítő épületbe. Ezzel szomorú véget ért a két éve indult ügy. Pedig először még mindenki támogatta az új épület felépítését és a költözést.

A közgyűlés jobboldali többségének és az LMP-és Szentistványi István szavazatának köszönhetően nem költözhet a 16 állami gondozott fiatal a Budai Nagy Antal utcában felújított korszerű és minden igényt kielégítő épületbe. Ezzel szomorú véget ért a két éve indult ügy. Pedig először még mindenki támogatta az új épület felépítését és a költözést.

Szégyen!Évek alatt 4 esetben is szavaztak erről a képviselők és minden alkalommal a FIDESZ-KDNP képviselői is támogatták az előterjesztéseket. Azonban az építkezés megkezdése után a lakosok egy része, elsősorban az épület szomszédjai tiltakozásba kezdtek. Ezt az akciót karolta fel Juhász Gyula (FIDESZ-KDNP) képviselő, aki azóta egyre vehemensebben támadta a beruházást. A héten sajtótájékoztatón jelentette be a képviselő, hogy 2010. december 1-én a Csongrád Megyei Gyámhivatal végzéssel megszüntette a Budai Nagy Antal utcai új épületre vonatkozó működési engedély kérelmet, mivel a város a többször hosszabbított határidőre sem tudta a szükséges hatósági engedélyeket beszerezni. Ezért a pénteki közgyűlésen egy olyan előterjesztést tett, hogy a gyerekek maradjanak az eredeti helyükön, a szőregi úti épületben.

Botka László polgármester hangsúlyozta, december 14-én a hivatalnak ki kell adnia a működési engedélyt, mert a város minden más előírásnak már eleget tett. Hozzátette, jelenleg 16 gyereket egy 29 ezer négyzetméteres épületben gondoznak, amely már elavult és ezek miatt több millió forint többletköltsége van az önkormányzatnak. Több szocialista képviselő is arra hívta fel társaik figyelmét, hogy ezeknek a gyerekeknek is meg kell adni az esélyt a beilleszkedésre és ehhez méltó körülményeket biztosítana a Budai Nagy Antal utcában felépített épület.

A vitában az is elhangzott, hogy a várost, amennyiben nem költöznek a gyerekek, közel fél milliárd forintos veszteséget szenved, mivel nem tudja értékesíteni a feleslegessé váló szőregi ingatlan, illetve a pályázaton elnyert pénzt is vissza kell fizetni. Nagy Sándor arra is felhívta a figyelmet, ha nem rendelkeznek a már kifizetett uniós előleg visszafizetéséről és nem indokolja meg jól az önkormányzat, hogy miért nem valósult meg a beruházás, akár 5 évre is kizárhatják Szegedet minden uniós pályázatból. Az előlegről pedig Juhász Gyula előterjesztése nem rendelkezik, sőt szerinte más célra is lehetne használni az épületet.

A jobb oldali képviselőket azonban ezek az érvek nem győzték meg, sőt Juhász Gyula burkoltan meg is fenyegette a gyerekeket, Azt mondta: „senki sem tudja garantálni a beköltöző fiatalok biztonságát a szomszédok atrocitásaitól.”

Végül a szavazáson a jobboldali képviselők támogatták frakciótársuk előterjesztését. Azonban ez nem lett volna elég az előterjesztés elfogadásához, azonban az LMP-s képviselő „segítségükre” sietett és Szentistványi István is velük együtt szavazott. Az MSZP padsoraiból a döntést követően csak egy szó hangzott el: Szégyen!

Ajánlja cikkünket ismerőseinek!