Címoldal

Több száz millió forintot veszíthet a szegedi önkormányzat

2010. 12. 12. 05:29 | PDF | Nyomtatható változat

Több száz millió forintot veszíthet a szegedi önkormányzatPénteken a Fidesz-KDNP frakció által javasolt és végül megszavazott előterjesztéseknek köszönhetően Szeged több millió forintot bukhat el. A Fidesz előterjesztésére elfogadták a kismamabérlet bevezetését. Nagy Sándor képviselő azt javasolta, hogy a kieső bevételeket, ugyanúgy, mint a tanuló és a nyugdíjas bérleteknél a város kérje a kormánytól. Azonban ezt a jobboldali többség leszavazta, így éves szinten több tíz millió forint hiánya lesz Szeged költségvetésének.

Pénteken a Fidesz-KDNP frakció által javasolt és végül megszavazott előterjesztéseknek köszönhetően Szeged több millió forintot bukhat el. A Fidesz előterjesztésére elfogadták a kismamabérlet bevezetését. Nagy Sándor képviselő azt javasolta, hogy a kieső bevételeket, ugyanúgy, mint a tanuló és a nyugdíjas bérleteknél a város kérje a kormánytól. Azonban ezt a jobboldali többség leszavazta, így éves szinten több tíz millió forint hiánya lesz Szeged költségvetésének.

Több száz millió forintot veszíthet a szegedi önkormányzatHaág Zalán képviselő javaslatára ingyenessé tették a parkolást a rakparton. Ez újabb bevétel kiesést jelent. Gyakorlati jelentősége pedig igazán nincs, mert a belváros zsúfoltságát ez nem csökkenti, ellenkezőleg, inkább növeli, mivel akik eddig távolabbi utcákon parkoltak, most bejönnek a belvárosba.

Szintén Fideszes javaslatra a 7 %-os víz- és csatornadíj emelés helyett csak 4,7 %-ot fogadtak el a képviselők. Botka László a közgyűlésen elmondta, a csökkentésnek köszönhetően körülbelül 80 millió forinttal kevesebb kerülhet abba az alapba, amelyből a belvízelvezető csatornarendszert bővítik. A mostani belvizes időben ez pedig felelőtlen döntés.

További közel fél milliárd forint veszteséget okozott Juhász Gyula képviselő elfogadott előterjesztése (ezzel a témával egy másik cikkünkben már foglalkoztunk), amely értelmében a Szőregi úti Árpád Nevelőotthon 16 lakója nem költözhet új otthonába a Budai Nagy Antal utcába. Így a város nem tudja értékesíteni az ingatlant, illetve vissza kell fizetnie az új épület építésére elnyert uniós pályázati pénzt is.

Ugyancsak jelentős költségnövekedést okoz Szegednek a tömegközlekedési tarifák 4,7 százalékos emelése, mivel így a növekvő költségeket a szolgáltatást ténylegesen igénybevevők helyett a városnak kell megfizetnie. Ez pedig egyes számítások szerint további 600 millió forint terhet jelent a költségvetésnek.

Ajánlja cikkünket ismerőseinek!