Címoldal

Kivégezte a FIDESZ-Jobbik koalíció az önkormányzati cégek vezetőit

2010. 12. 12. 05:21 | PDF | Nyomtatható változat

Kivégezte a FIDESZ-Jobbik koalíció az önkormányzati cégek vezetőitAmit szerda este még a Fidesz városi vezetője, Gyimesi László újságírói kérdésre válaszolva pletykának minősített, az péntek estére valósággá vált. A Fidesz frakció, összefogva a Jobbikkal 8 önkormányzati cég (Szegedi Városkép Kft., Szeged Pólus Kft., Szegedi Vásár és Piac Kft., IKV Zrt., Szegedi Közlekedési Társaság, Városi Televízió Szeged Nonprofit Kft., Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft.) vezetőjét menesztette.

Amit szerda este még a Fidesz városi vezetője, Gyimesi László újságírói kérdésre válaszolva pletykának minősített, az péntek estére valósággá vált. A Fidesz frakció, összefogva a Jobbikkal 8 önkormányzati cég (Szegedi Városkép Kft., Szeged Pólus Kft., Szegedi Vásár és Piac Kft., IKV Zrt., Szegedi Közlekedési Társaság, Városi Televízió Szeged Nonprofit Kft., Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft.) vezetőjét menesztette.

Kivégezte a FIDESZ-Jobbik koalíció az önkormányzati cégek vezetőitBohács Zsolt, a Fidesz frakcióvezetője a Városi Televízióban tulajdonképpen bűncselekmény elkövetésével gyanúsította meg a vezetőket, mivel meglátása szerint azok a tényfeltáró bizottság munkáját akadályozhatják különféle iratok megsemmisítésével. A politikus ezzel indokolta a cégvezetők azonnali, rapid leváltását. A Fidesz szerint Botka László is megpróbált akadályokat gördíteni a bizottság munkája elé, véleményük szerint ez azt mutatja, titkolni valójuk van. A polgármester a Közgyűlésen elmondta, ő csak a törvényességet kívánta betartatni az átvizsgálókkal.

A vezetők gyors menesztése azért is érthetetlen, mivel a jobboldal azt sem várta meg, hogy az általuk kezdeményezett átvilágító bizottság elvégezze a munkát. Tulajdonképpen a vizsgálatok előtt meghozták az ítéletet. Bohács Zsolt – információink szerint – a zárt ülés vitájában azt is elmondta, hogy további leváltásokra készülnek.

Botka László a pénteki közgyűlésen hangsúlyozta, az elmúlt 8 évben soha nem vonták kétségbe a cégvezetők munkáját, az éves beszámolókat sem utasították el, ráadásul a Felügyelő Bizottságokban ott voltak a Fidesz képviselői, így mindenről tudtak. Ennek fényében pedig nehezen indokolható, hogy rosszul dolgoztak a cégek vezetői és ezért meneszteni kell őket.

A Fidesz a szavazást követően nyilatkozatott adott ki, amelyben többek között azt írják: „A szegediek érdekében szükséges új vezetőket kinevezni bizonyos városi cégek élére. Október 3-án arra kaptunk mandátumot, hogy a szegediek programját megvalósítva véget vessünk a felelőtlen gazdálkodásnak és átlátható viszonyokat teremtsünk.”

A szavazásról a szocialista frakció kivonult. Kozma József frakcióvezető a következő közleményt juttatta el a sajtónak:

„Jelenleg semmilyen koncepciót nem látunk a Fidesz-KDNP-től a város közszolgáltatásait ellátó cégekkel kapcsolatban. Amit látunk, az a mohó zsákmányszerzés, a klientúra vezetői helyekkel kifizetése.

Az IKV vezetését a Fidesz által delegált jelenlegi FB-tag Tápai Péterre bízzák. Az SZKT-t az a Tóth István Tibor irányíthatja, akit Bartha László nevezett ki még 2000-ben, akkori vezetése alatt a szegedi parkolási díjak egy magáncég zsebébe vándorolt, a trolik és villamosok karbantartását szintén haveri cég végezte. 2003-ban a város az SZKT vezetésére pályázatot írt ki, melyben a cég vezetésére vonatkozó elképzeléseket a jelentkezők bemutatták. A Szegedi Környezetgazdálkodási Kft-t a korábbi fideszes önkormányzati képviselő Makrai László veszi át. A város közterületi reklámfelületeit és méltán híres fesztiváljait egy divattervező fogja gondozni a Városkép Kft. élén. A Szeged Pólus Kft-hez pedig egyenesen Debrecenből érkezik a fideszes ejtőernyős. A város ifjúsági háza a Fidesz-Jobbik pártmutyinak köszönhetően a választásokon pár százalék szavazatot szerző Jobbik kezébe került. Az alku része az is, hogy az utóbbi párt minden egyes önkormányzati cég felügyelő bizottságába delegálhatott tagot, a Fidesz jóvoltából.

A szegedi MSZP frakció tiltakozik a Fidesz-Jobbik mutyi ellen a városi cégvezetők lecserélésére. Elfogadhatatlan, hogy olyanokat nevezzenek ki közfeladatokat végző cégek élére, akik be sem mutatkoznak, sem a szakbizottságok, sem a közgyűlés előtt, foghíjas életrajzok alapján döntenek távollétükben. Szeged és a szegediek semmibe vétele, hogy a zárt ajtók mögött, a nyilvánosság elől elbújva ültetik vezetői székekbe pártkatonáikat.

Elutasítjuk azt a hazug, arcátlan mutyivilágot, melyet Gyimesi László fideszes tanácsnok testesít meg. Ő „aki sohasem hazudik”, tegnap még pletykának minősítette azt, ami ma valósággá vált, ami bizonyítja a tanácsnok szavainak hiteltelenségét.

A város és cégeinek elmúlt 8 éves működéséhez méltatlan ez a helyzet és döntés, mellyel a Fidesz és a Jobbik szövetsége Szegeden immár városi közfeladatot végző cégvezetők személyében ölt testet. A szegedi MSZP frakció a cégvezetőkkel kapcsolatos, a választói akaratot ismét semmibe vevő döntésben nem vesz részt.”

Ajánlja cikkünket ismerőseinek!