Címoldal

Az átlag magyar vallási analfabéta

Az átlag magyar vallási analfabéta

Máté-Tóth András, a Szegedi Tudományegyetem vallástudományi tanszékének professzora szerint az egyházak törvényi szabályozásának problémája mögött vallási analfabetizmus áll. Véleménye szerint az új egyházügyi törvény nem rendezi megfelelően a fennálló problémákat.  

Együttműködik az egyetem és Hódmezővásárhely

Együttműködik az egyetem és Hódmezővásárhely

Az egészségügy, a kultúra és az oktatás területére kiterjedő együttműködést kötött a Szegedi Tudományegyetem és Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata. Az erről szóló megállapodást az egyetem felújított központi épületének első hivatalos eseményeként írta alá Szabó Gábor rektor és Lázár János polgármester.  

Magyar Anna nyilatkozott a Múzeumról

Magyar Anna nyilatkozott a Múzeumról

Elsősorban jogértelmezési vita áll a volt múzeumigazgató távozása mögött, hangzott el egy sajtóbeszélgetésen. Az eseményen Magyar Anna, a megyei közgyűlés elnöke azt is bejelentette, hogy elkezdődött az M43-as autópálya következő szakaszának régészeti feltárása. Ez a munka elengedhetetlen az autópálya építésének folytatásához.  

Cégvezetés politikai távirányítással

Cégvezetés politikai távirányítással

A pénteki közgyűlésen a többségben lévő FIDESZ-KDNP frakció, a Jobbik képviselőjének segítő szavazatával újabb hat cégvezetőt váltott le. Új igazgatója lett a Testamentum Kft-nek, a Szint Kft-nek, a Ritek Zrt-nek, a Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft-nek, a Szegedi Sport és Fürdők Kft-nek és a Dorozsmai Nagybani Piac Üzemeltető Kft-nek. 

Pénzügyi visszaélés a Dél-Alföldi Fejlesztési Zrt-nél

A Fidesz az elmúlt hónapokban egyetlen szempontot figyelembe véve nevezett ki új vezetőket: a párthoz való lojalitás alapján. Szinte minden önkormányzati tulajdonú vagy résztulajdonú céget fideszes sógor, koma, pártkáderek vezetnek, sok esetben volt önkormányzati és országgyűlési képviselők – jelentette ki mai sajtótájékoztatóján Nagy Sándor önkormányzati képviselő, a Szabad Város Frakció tagja.  

Vasutas véradás

Vasutas véradás

Évszázados hagyománya van a vasutas kultúrában a szolidaritásnak, és annak talán legszebb, legemberibb megnyilvánulásának: a véradásnak. Évente legalább hat alkalommal szervezik meg a MÁV-osok – utasaikra és a városok segítőkész lakóira is számítva - „kihelyezett” véradásaikat állomásaikon, üzemi épületeikben, vasutas művelődési házaikban és a Vérellátó Központokban.  

Elbúcsúztattuk a kamionokat

Elbúcsúztattuk a kamionokat

Néhány nap múlva átadják az elkészült M43-as autópályát, így a városra és környékére zúduló tranzitforgalom végre eltűnik és az itt élők életminősége jelentősen javul majd. A kamionbúcsúztatóra a Széchenyi téren került sor, vasárnap délután, ahol fellépett a Dumaszínház két tagja Beliczai Balázs és Lóránt Barnabás (Trabarna), Király Viktor és a Zsomboy’s zenekar.   

Iskolák az egyház gondozásában

Iskolák az egyház gondozásában

Várhatóan tucatnyi közoktatási intézményt vesz át a következő tanévtől az azt kérő önkormányzatoktól a Szeged-Csanádi Egyházmegye - jelentette be Kiss-Rigó László megyéspüspök.  Három megyéből eddig közel 40 önkormányzat kereste meg az egyházmegyét, hogy átadná iskoláját, óvodáját.

Többé már nem díszpolgár Szegeden Rákosi Mátyás

Többé már nem díszpolgár Szegeden Rákosi Mátyás

A közgyűlés pénteki ülésén öt hajdani politikust - köztük Rákosi Mátyást - fosztott meg díszpolgári címétől. Rákosi Mátyás, a Magyar Kommunista Párt és a Magyar Dolgozók Pártjának első- és főtitkára, az ötvenes évek elején Magyarország miniszterelnöke, 1945-ben kapta meg Szeged díszpolgári címét.

Összeférhetetlenségek az Átvételi Bizottságban

Összeférhetetlenségek az Átvételi Bizottságban

Ma is ülésezet az önkormányzati céget átvilágítására létrehozott Gazdasági és Pénzügyi Átvételi Bizottság, amely eddig még nem végzett a munkájával, pedig az előre kitűzött határidő már lejárt. Azonban a mostani ülésen sem a vizsgálatok voltak napirenden, hanem a bizottság egyes tagjainál, például a fideszes Póda Jenőnél, kialakult összeférhetetlenség.

Korábbi híreink

A következő választásokon az MSZP lehet a váltópárt

A következő választásokon az MSZP lehet a váltópárt

Új programsorozatot indított a Magyar Szocialista Párt országgyűlési frakciója, amelynek keretében több helyszínen tartanak úgynevezett részországgyűlést, hogy a most zajló politikai és társadalmi folyamatokról elmondják véleményüket.

Részországgyűlést tartottak Szegeden a Szocialisták

Részországgyűlést tartottak Szegeden a Szocialisták

A Magyar Szocialista Párt orszájáró turnéja Szegedre érkezett. Az ellenzéki párt részországgyűlésén Botka László, polgármester elmondta, veszélybe került az önkormányzatiság.

Szegeden tartja a következő részországgyűlését az MSZP

Szegeden tartja a következő részországgyűlését az MSZP

Új programsorozatot indított a Magyar Szocialista Párt országgyűlési frakciója, amelynek keretében több helyszínen tartanak úgynevezett részországgyűlést, hogy a most zajló politikai és társadalmi folyamatokról elmondják véleményüket. Szerdán Szegedre jön a szocialista frakció.

Szeged példát mutat az egész országnak

Szeged példát mutat az egész országnak

Több ezer ember ünnepelte március 15-ét a Klauzál téren a Kossuth szobornál. A kellemes napsütésben a Szegedi Nemzeti Színház művészei, a Pavane Tánegyüttes és a Fricsay Ferenc Koncert fúvószenekar léptek színpadra. Az ünnepi beszédet a város polgármestere Botka László mondta el:

Botka László szerint ma is aktuális a 12 pont!

Botka László szerint ma is aktuális a 12 pont!

A szokásos helyszínen ünnepelték március 15-ét a szegediek, az önkormányzat a Klauzál térre, a Kossuth szobor elé várta a város lakóit. A zsúfolásig megtelt téren, a gyönyörű napsütésben a Szegedi Nemzeti Színház művészeinek, a Pavane Tánegyüttesnek és a Fricsay Ferenc Koncert fúvószenekarnak a műsorát láthatták az ünneplők.

Szeged érdekében együtt kell működni

Szeged érdekében együtt kell működni

A város költségvetési rendeletének elfogadása után értékelés és jövő tervezés következik- kezdte sajtótájékoztatóját ma az MSZP szegedi önkormányzati frakciójának vezetője.

Botka László elégedett a közgyűlés eredményével

Botka László elégedett a közgyűlés eredményével

Több mint 20 napirendi pontot tárgyaltak meg a képviselők a közgyűlésen. Többek között felülvizsgálták a helyi adórendeleteket, döntöttek szociális támogatást érintő kérdésekről, pályázatokról és meghatározták az indítható 1. osztályok számát.

Meghátrált a Fidesz a pénteki Közgyűlésben

Meghátrált a Fidesz a pénteki Közgyűlésben

Szerda reggel Póda Jenő és Gyimesi László Fideszes önkormányzati képviselők még diktátorként emlegették Botka Lászlót, de néhány óra múlva már tárgyalóasztal mellett ültek és megvitatták a költségvetés körül kialakult helyzetet.

A jövő szempontjából fontos a Nagykörút átépítése

A város 500 millió forint pályázati pénzt nyert el a Nagykörút tömegközlekedési sávjának kialakítására. Azonban a beruházás és az elnyert pénz is veszélybe került, mivel a Fidesz a költségvetéshez benyújtott egyik módosító indítványukban a projektet elhagyását javasolják. Nagy Sándor önkormányzati képviselő, a Szabad Város Egyesület elnöke ma sajtótájékoztatón állt ki a Nagykörút átépítése mellett.

Előrehozott választás lesz Szegeden?

Előrehozott választás lesz Szegeden?

A február 25-i Közgyűlésen kerül a képviselők elé a város 2011. évi költségvetése. Az eddigi nyilatkozatok alapján ez lehet a választóvonal és amennyiben az MSZP és a Fidesz nem tud megegyezésre jutni, akkor előrehozott választás lehet Szegeden. A költségvetést ugyanis egy új jogszabály alapján csak a polgármester terjesztheti a közgyűlés elé.

Archívum