Címoldal

Küldjön diót meg mákot Angliába!

2018. 01. 10. 14:51 | PDF | Nyomtatható változat

mák, dió, anglia, angliai magyarok

Tényleg! Sőt, ha darálva küldi a csomagban, akkor még nagyobb örömet szerez a kinn élő magyaroknak.

Küldjön diót meg mákot Angliába!

„Sziasztok! Nincs valakinek eladó darált diója, mákja? Köszi előre is!” – írta Alexandra a Facebookon. Hogy miért érdekes nekünk ez a bejegyzése? Mert a Southamptoni magyarok csoportban jelent meg a kérés. Az Angliában élő magyarok azonnal a segítségére siettek Alexandrának, aki Szegedről ment ki Southamptonba, és ajánlották neki a Costco nevű üzletláncot, ahol nagyobb kiszerelésben lehet diót és mákot venni, de „ha más nem, lengyel bolt – a Primark közelében vagy a St. Maryn” – tanácsolták Alexandrának.

A szegedi lány arról is írt később, amikor kiköltöztek, akkor az elején vittek ki magukkal mákot, de aztán elkezdték felkutatni az ottani magyar és lengyel boltokat. Azt írta még, hogy egy-két helyen angol üzletben is lehet mákot kapni, de az angolok nem darálják meg. Csak néha megszórnak vele egy-két pékárut, és azzal együtt sütik. Diót már könnyebben kapni Angliában, például a Lidlben, de azt is csak egészben.

Az biztos, hogy a mi magyar gubánk és a magyarországi mákfogyasztás semmihez sem hasonlítható. A mákos guba jellegzetes magyar édesség, de ismert egy változata Németország keleti felén és Lengyelországban is. Ezért ajánlhatták a lengyel boltot...

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!

Ajánlja cikkünket ismerőseinek!