Címoldal

Magyar tudós nyert rangos matematikai elismerést

2018. 01. 09. 10:45 | PDF | Nyomtatható változat

matematika, székelyhidi lászló, leibniz-díj, bolyai intézet

Székelyhidi László kapta idén a Leibniz-díjat; tavaly Szegeden, a Geometria Napon adott elő a Bolyai Intézetben.

Magyar tudós nyert rangos matematikai elismerést

A Lipcsében kutató magyar matematikus mellett idén további tíz tudóst díjaztak a legkülönbözőbb tudományterületeken, az amerikanisztikától az immunológián át a kísérleti szilárdtestfizikáig. A német „nemzeti Nobel-díjnak” is nevezett elismeréssel 2 millió 500 ezer eurós pénzdíj is együtt jár – középárfolyamon átszámolva 773 millió 225 ezer 365 forint. Székelyhidi Szegeden is tartott már előadást, tavaly októberben a Szegedi Geometria Napon a Bolyai Intézetben, amikor a szegedi geometria százhúsz éves évfordulóját ünnepelték.

A Gottfried Wilhelm Leibniz-díj létrehozását a Német Kutatási Alap (Deutsche Forschungsgemeinschaft, DFG) kezdeményezte 1985-ben. A Németország legjelentősebb tudományos elismerései között számon tartott díj rendeltetése, hogy szabadabb kutatási lehetőségeket biztosítson a legkiemelkedőbb tudósoknak, egyúttal motiválja őket fiatal, tehetséges kutatók pályájának előmozdítására.

Székelyhidi László az mta.hu-nak nyilatkozott munkájáról és az elismerésről:

– A kutatási témám a parciális differenciálegyenletek területébe tartozik, ezen belül főleg a rugalmasságtani és a hidrodinamikai egyenletek matematikai elméletéhez. A díj indoklása kiemeli a hidrodinamikában különösen fontos szerepet betöltő Euler-egyenletrendszerrel kapcsolatos munkásságomat: 1949-ben Lars Onsager (aki később kémiai Nobel-díjat kapott) ezzel az egyenletrendszerrel kapcsolatban megfogalmazott egy sejtést, ami központi szerepet tölt be a turbulens folyadékáramlás elméletében. Ezt a sejtést sikerült az elmúlt tíz év során a munkatársaimmal együtt kidolgozott elmélettel tavaly bebizonyítani. A Leibniz-díj hihetetlen mértékű kutatási szabadságot biztosít, ezt a pénzt konkrét projekthez való kötődés nélkül tudom az elkövetkező hét évben egy kutatási csoport (posztdoktori és PhD állások) finanszírozására fordítani. Annak különösen örülök, hogy Magyarországra is eljutott a hír, így reményeim szerint az otthoni fiatal matematikusok körében is el tudom érni, hogy a parciális differenciálegyenletek kutatása nagyobb népszerűségnek örvendjen és megfelelő elismerést kapjon.

A Német Matematikai Társaság honlapjának beszámolója a további díjazottak listájával itt érhető el.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!

Ajánlja cikkünket ismerőseinek!