Igazságot a lencsének!

2017. 12. 30. 10:00

Ilyenkor esszük, ekkor is csak jobbára főzelékként. De év közben nem nagyon hallani: „isteni lencsét ettem.” Itt a lehetőség, változtasson ezen is!

Igazságot a lencsének!

Tudja, új év, új fogadalom. Mert ebben is hiszünk, ahogy abban is, ha most lencsét eszünk, akkor dőlni fog a pénz hozzánk.

Hogy babonásak vagyunk rá, az teljesen természetes, hiszen az egyik legrégebbi kultúrnövényünk, kontinensszinten is: Közép-Európában már a kőkorszak idején termesztették, ahova Ázsia hegyvidékeiről terjedt el. Nálunk nem nagyon vetik, a lencsézés, mint a jövő sikerágazata így még nem bontakozott ki. Viszont azt tudják, hogy dísznövényként is menő? Simán vethetik az előkertek ágyásaiba, kis túlzással locsolni sem kell. Betakarítani is egyszerű, gyakorlatilag kipereg a mag. És utána a szalmája is takarmányként hasznosítható, ha kezelni is kellett a növényt valamilyen permetszerrel, akkor is nyugodtan odaadható a szár az állatoknak, mert nincs benne növényvédőszer-maradvány.

De miért csak főzelékként esszük?

Illetve a többség miért csak főzelékként eszi? Valószínűleg azért, mert ezzel kell a legkevesebbet vacakolni: beáztatjuk a lencsét, megdagad, elkezdjük főzni pici hagymával, babérlevéllel, ha nagyon belejövünk még egy-két leveskockát is rakunk a vízbe, közben elkészül a rántás, összekeverjük, viszont látásra!

Ha a rántás elmarad, akkor majdnem kész a leves is.

Ám most lépjünk túl ezeken, és csináljunk belőle valami mást, például ezeket: előétel, leves, főétl. (Váncsa Istvánnal egyetértve – miszerint az a jó szakácskönyv, amiben nincsenek fényképek, mi sem mutatunk ideálfotókat a receptek mellett. Viszont, ha valamelyiket esetleg elkészítik, vagy van egy ezeknél is jobb receptjük, várjuk azokat e-mailben, és meg is mutatjuk azokat!)

Amíg készül az ebéd/vacsora: Lencsés börek

Hozzávalók:
15 dekagramm lencse, beáztatva,
1/2 fej hagyma, vékonyra szeletelve,
1 evőkanál olívaolaj,
1 gerezd fokhagyma, szeletelve,
1 teáskanál (római) kömény,
1 teáskanál koriander,
1 kis marék friss korianderzöld és menta, aprítva,
1 citrom reszelt héja,
5 dekagramm feta sajt,
12 réteslap,
7 dekagramm olvasztott vaj,
sűrű görögjoghurt és harissa vagy chiliszósz a tálaláshoz (utóbbiak választhatók, elhagyhatók, ezek nélkül is finom).

A lencsét sós vízben körülbelül 20–25 percig főzzük. Leszűrjük, és hagyjuk kihűlni. A hagymát kevés olajon megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát és a szárított fűszereket. Ha már illatoznak, hozzákeverjük a megfőtt lencsét, a friss zöldfűszereket, a reszelt citromhéjat, és belemorzsoljuk a fetát. Alaposan összeforgatjuk.

A sütőt 190 fokra előmelegítjük.

A réteslapokat olvasztott vajjal kenjük meg, és hosszanti irányban négy részre vágjuk. Egy-egy teáskanál lencsés tölteléket teszünk a csíkok végére, és a sarkait felhajtva, majd forgatva háromszög alakig végighajtjuk a tésztát.

Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a böreket, tetejét olvasztott vajjal megkenjük, 20–25 perc alatt aranybarnára sütjük.

Harissával vagy chiliszósszal elkevert joghurtot kínálunk hozzá mártogatósként.

Leves, nem megszokásból: Harira – marokkói lencseleves

Hozzávalók:
50 dekagramm csirke- vagy pulykamell,
2 nagy fej hagyma durvára vágva,
15 dekagramm csicseriborsó, éjszakára vízbe áztatva (csicseriborsó konzervet is lehet használni, ekkor, persze, nem kell áztatni és nem kell sokáig főzni),
15 dekagramm lencse, leöblítve (dettó),
50 dekagramm paradicsom hámozva és kockára vágva,
4 szár zeller meghámozva és felkockázva,
1 csapott evőkanál paradicsompüré,
1 kávéskanál frissen őrölt bors,
fél kávéskanál gyömbérpor,
2 rúd fahéj (ha nincs rúd, akkor jó az őrölt fahéj is),
csipetnyi sáfrány és/vagy (ugyanannyi) kurkuma,
4-5 csapott evőkanál liszt 8–10 evőkanál vízben finomra keverve (egy napig meleg helyen állni hagyjuk, kovászolódni),
kevés chillipor.

A húst először blansírozzuk: hideg vízben feltesszük, felforraljuk, a vizet leöntjük, majd ismét felöntjük vízzel. Hozzáadjuk a hagymát, a paradicsomot, a zellert és a fűszereket. További negyedórát forraljuk. Ha a víz túlságosan elpárolog, pótoljuk. Aztán beletesszük a lencsét és a csicseriborsót. Hozzáadjuk a kovászt. Közben erőteljesen keverjük, nehogy megcsomósodjon. További 10–15 percig főzzük.

A levesben a hús és a zöldség is eléggé szétmállik, a végeredmény egy elég sűrű étel. Ha úgy tetszik: átmenet a leves és a főzelék között. Frissen tépett petrezselyemmel és korianderlevéllel tálaljuk.

Másodiknak: Gombás lencsefasírt

Hozzávalók:
20 dekagramm lencse,
1 zöldségleveskocka,
só,
20 dekagramm gomba,
1 vöröshagyma,
2 evőkanál mogyoróolaj vagy étolaj (meg persze kell majd a sütéshez is),
őrölt bors (ízlés szerint),
1 teáskanál köménymag,
10 dekagramm zsemlemorzsa (illetve további a szóráshoz),
2 gerezd fokhagyma,
1 mokkáskanál pirospaprika,
1 tojás.

A lencsét átválogatjuk, majd alaposan megmossuk, és feltesszük főni annyi vízben, amennyi ellepi. A főzőlébe tesszük a leveskockát és egy teáskanál sót, majd puhára főzzük. Leszűrjük, majd kihűtjük.

A gombát és a vöröshagymát apróra vágjuk. Egy serpenyőben olajat hevítünk, majd üvegesre pároljuk a hagymát. Ezután hozzáadjuk az apróra vágott gombát, majd ízlés szerint megsózzuk, megborsozzuk, megpároljuk, és kihűtjük.

A köménymagot egy teflonserpenyőben egy-két perc alatt megpörköljük, majd egy mozsárban összetörjük. Egy tálba tesszük a kihűlt lencsét, hozzáadjuk a gombát, a zsemlemorzsát, a köménymagot, a sót, a zúzott fokhagymát, a pirospaprikát, ízlés szerint őrölt borsot és a tojást. Ezután alaposan összegyúrjuk.

A masszából nedves kézzel pogácsákat formázunk, majd zsemlemorzsába forgatjuk mindet. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és meglocsoljuk mogyoróolajjal. Ráhelyezzük a lencsepogácsákat, és mindegyiket megspricceljük mogyoróolajjal. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, majd 30–35 perc alatt készre sütjük.

A „hús” mellé: Dal

Hozzávalók:
30 dekagramm lencse,
2 fej vöröshagyma,
3 gerezd fokhagyma,
1 teáskanál őrölt gyömbér,
1 teáskanál őrölt kömény,
1 teáskanál currypor,
olaj.

A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, a fokhagymát finomra zúzzuk. Egy kisebb edényben felforrósítunk egy evőkanál olajat, majd rádobjuk a fokhagyma és a hagyma felét, és gyenge tűzön körülbelül tíz perc alatt aranybarnára pirítjuk. Közben egy másik edénybe öntünk nyolc deciliter vizet, beleszórjuk a lencsét, hozzáadjuk a maradék hagymát, fokhagymát és a fűszereket. Felforraljuk, majd fedő alatt, mérsékelt lángon körülbelül húsz perc alatt puhára főzzük.

Ha már megpuhult, kivesszük a felét, krémesre turmixoljuk, majd visszakeverjük a tálban maradt lencséhez. Hozzáadjuk a pirított hagymát is, és az egészet körülbelül öt perc alatt összefőzzük.

Indiában friss petrezselyemzölddel vagy mentalevéllel kevert joghurttal és paradicsomkockákkal tálalják.

* * *
 
Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!