Címoldal

Jövőre megújulhat a 40 éves tarjáni iskola

2017. 12. 01. 18:33 | PDF | Nyomtatható változat

tarjáni kéttannyelvű általános iskola és alapfokú művészeti iskola, szabó sándor, tik, jubileum, ünnepség

Hatszázhúsz millió forintos európai uniós és önkormányzati forrásból jövőre megújulhat a tarjáni kéttannyelvű iskola – ezt Szabó Sándor országgyűlési képviselő jelentette be pénteken az intézmény jubileumi ünnepségén a TIK-ben.

Jövőre megújulhat a 40 éves tarjáni iskola

Negyven éve, 1977-ben kezdte meg működését az Építő utcában a Tarjáni Kéttannyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola. Az intézmény most művészeti héttel ünnepelte a jubileumot: többek között a zene, a képzőművészet, az idegennyelvek, a tánc, a sport és a mozgás is egy-egy napot kapott az ünnepségsorozatban. A jubileumi hét záróakkordjára pénteken délután került sor, amikor gálaműsor keretében elevenítették fel az elmúlt negyven év legérdekesebb mozzanatait.

A József Attila Tanulmányi és Információs Központ konferenciatermében jelenlegi és öreg diákok, egykori és mai tanárok, meghívott vendégek, többek között az iskola alapító-igazgatója, Szalay József jelenlétében először Szabó Sándor, Szeged országgyűlési képviselője köszöntötte a megjelenteket:

– Negyven év alatt annyi minden történik egy iskolában, hogy nehéz lenne mindent felidézni, az emlékezet csupán a mérföldköveket jegyzi meg – mondta Szabó Sándor.
Elsőként ezért felidézte az iskola indulását: Tarján városrész centrumában 1977-ben épült általános iskola, mert az itt lakók elemi igénye volt, hogy helyben tanulhassanak gyermekeik.

A nagy paneltermeket azután gyorsan megtöltötték tartalommal az itt dolgozó pedagógusok. Mára – Szegeden egyedüliként itt – angol és német nyelven is folyik a két tannyelvű oktatás. Kiemelt figyelmet kap a nevelés mellett a sport, a művészeti oktatás, a balett és táncművészetre nevelés. Az iskola sikerességét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az itt végző nyolcadikos diákok közel 90 százaléka gimnáziumban vagy szakgimnáziumban tanulhat tovább – tudtuk meg a képviselőtől, aki nem jött üres kézzel.

– Ma már az egész város életében meghatározó szerepet tölt be az iskola.  Képviseli mindazon értékeket, amelyeket a város is annak vall. Éppen ezért, függetlenül attól, hogy iskoláinkat az állam elvette az önkormányzattól, Szeged számára fontosak a pedagógusai és a diákjai, ezért jövőre több mint 600 millió forintból komoly energetikai korszerűsítés valósulhat meg európai uniós és önkormányzati forrásból a Tarjáni Kéttannyelvű Általános Iskolában – jelentette be köszöntője végén Szabó Sándor.

Ezt követően az intézmény vezetője, Szabóné Dancsik Tünde rendhagyó módon köszöntötte az ünneplőket. Egy mesébe ágyazva elevenedtek meg az iskola legfontosabb értékei, emlékei. Az így született gálaműsorban többek között régi és mai diákok zenés, táncos produkcióit láthatták az ünneplők.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!


 

Ajánlja cikkünket ismerőseinek!