Címoldal

Cukorbetegség veszélyeiről is beszéltek az Agórában

2017. 11. 14. 15:08 | PDF | Nyomtatható változat

diabetes világnap, szent-györgyi albert agóra, szűrések, előadások, megelőzés

A Nemzetközi Diabetes Társaság tagszervezetei november 14-én a világ több mint 130 országában ünneplik a nemzetközi Diabetes Világnapot. Szegeden, az Agórában az idős embereknek szerveztek programokat ebből az alkalomból.

Cukorbetegség veszélyeiről is beszéltek az Agórában

Ezen a napon született Frederick Banting, aki társával, Charles Bestel együtt elsőként vetette fel az elképzelést, mely végül 1921 októberében az inzulin felfedezéséhez vezetett.  Évtizedekkel ezelőtt a cukorbetegek életét elsősorban a heveny szövődmények veszélyeztették, ma – elsősorban a 2-es típusú diabetesesekét – az idült kis- és nagy érrendszeri szövődmények. Újabb adatok szerint a diabetes mint infarctogén kockázati tényező ma nagyobb mértékű veszélyeztetettséget jelent, mint a dohányzás. Magyarországon a lakosság 5-10 százaléka érintett valamilyen mértékben.

A Cukorbetegek Világnapja rendezvénysorozat a Szent-Györgyi Albert Agórában szűrésekkel kezdődött. A Senior Center és a Tisza-parti Cukorbetegek Közhasznú Egyesülete szervezésében vércukormérésen, látásvizsgálaton és vérnyomásmérésen vehettek részt az idős emberek, akik leginkább veszélyeztetettek a betegséggel és szövődményekkel szemben.

Délután előadások kezdődtek, amelyeken B. Tóth Barbara szemész szakorvos, Szolnoky Győző bőrgyógyász, valamint Holzinger Gábor belgyógyász diabetológus beszélt az aktuális kérdésekről. A szakmai előadásuk után egy kis meglepetés következett, hiszen a Szegedi Nemzeti Színház művészeinek produkciója zárta a rendezvényt.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!


 

Ajánlja cikkünket ismerőseinek!