Címoldal

Szegeden kevés a lemorzsolódó hallgató

2017. 11. 09. 19:39 | PDF | Nyomtatható változat

szegedi tudományegyetem, oktatás, egyetem, hallgatók, lemorzsolódás, bukás, vi2017-11, tv, szgy

Komoly problémaként emlegetik a felsőoktatásban a hallgatók lemorzsolódását. A Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettese szerint nem mindegy, hogy valaki csak szünetelteti a tanulmányait, vagy szakot vált, illetve diploma nélkül távozik a felsőoktatásból. (videóval)

Szegeden kevés a lemorzsolódó hallgató

A Szegedi Tudományegyetemen nem magasabb a hallgatók lemorzsolódási aránya az országos átlagnál. Évente összesen 6800 hallgató kezdi meg a tanulmányait valamilyen képzési formában, és a kiadott diplomák száma sem sokkal kevesebb. Az sem mindegy, hogy milyen szakot vizsgálunk, hiszen eltérőek az arányok.

Évente 300 hallgatóval foglalkoznak személyre szabottan az egyetem Életvezetési Tanácsadó Központjában, a csoportos foglalkozásokkal együtt pedig mintegy 1000 hallgató kap tőlük segítséget. Ez a lehetőség is fontos lehet a lemorzsolódás elkerülésében.

A lemorzsolódásnak a tanulási nehézségeken kívül számos más oka is lehet. Gyakoriak a párkapcsolati vagy a családi problémák, amelyek iskolaelhagyáshoz vezethetnek, és ilyen tényező lehet az anyagi források szűkössége, vagy éppen a szorgalom és a kitartás hiánya is.

A fotó illusztráció

 

Ajánlja cikkünket ismerőseinek!