Címoldal

Nem mindegy, hová szereljük a klímát

2017. 08. 10. 17:48 | PDF | Nyomtatható változat

klíma, szerelés, tilalom, műemlék, vi2017-08, tv, szgy

Nyáron többen szereltetnek fel klímát házukra, igaz ez a műemlékvédelmi épületek esetében is. A belváros impozáns lakóházaira sem tilos a légkondicionáló elhelyezése, de az nem mindegy, hogy hová történik. (videóval)

Nem mindegy, hová szereljük a klímát

A Magyar Államkincstár épületében, bár külsőre nem látszik, van klíma. A MÁV Székházon már látható helyen, az ablakban van a légkondicionáló szellőzője, helytelenül, mert műemlékvédelmi épület ez is. Ezekre az épületekre lehet légkondit felszerelni, de ez örökségvédelmi engedélyhez kötött. 

Amennyiben valaki a belvárosi, IKV tulajdonában lévő lakásba szeretne légkondicionálót felszereltetni, ahhoz az ingatlankezelő műszaki igazgatójának kezelési hozzájárulása szükséges, majd az Örökségvédelmi Hivatal 3000 forintos illetékét kell megfizetni. Hogy pontosan hova lehet felszerelni a hűsítő gépet, arra nincs egységes szabály.

Ha például egy földszinti üzletről van szó, akkor rejtett módon, például a pincébe helyezendő a légkondi. Ha egy tetőtéri helyiséget akar valaki klimatizálni, akkor a padlástérbe engedélyezik a hűtőberendezés felszerelését. A lényeg, hogy nem látható helyre kerüljön a klíma. Ha ez nem így történik, és azt egy véletlenszerű ellenőrzésnél észreveszi a hatóság, akkor a berendezést eltávolíttatják, illetve áthelyeztetik.

Ajánlja cikkünket ismerőseinek!