Címoldal

Rengeteg allergén gomba van a levegőben

2017. 08. 05. 16:01 | PDF | Nyomtatható változat

allergia, gombák, betegség, vi2017-8, tv, szgy

A meleg száraz időjárás mindenki szervezetét megviseli. Ilyenkor az allergiások tünetei is fokozódnak, nehezebben viselhetők. Igyekezzünk praktikus megoldásokkal enyhíteni a panaszokat, ügyeljünk a szellőztetésre és a rendszeres hajmosásra is. (videóval)

Rengeteg allergén gomba van a levegőben

Július utolsó hetében 15 pollenfajta volt a levegőben. Mégsem ez, hanem a kültéri allergén gombák spóráinak elszaporodása kínozza leginkább az allergiás betegeket. Az úgynevezett cladospórium gomba spóráiból a hétvégén mért adatok szerint 12'000 db volt köbméterenként, így az erre allergiásoknak biztosan erősödtek a tünetei.

Fontos tudni, hogy a pollenek megtapadnak a hajunkon, bőrünkön és a ruházatunkon is. Így allergiás időszakban ajánlott többször átöltöznünk, érdemes gyakrabban hajat mosni és ágyneműt cserélni, hogy a napközben ránk rakódott pollenek ne irritálhassanak éjjel. Az allergiások egyik legnehezebb időszaka éppen a nyár.

Ebben az időszakban ajánlott gyakrabban szellőztetni a lakásunkat, azonban nem mindegy az sem, hogy mikor. A szakemberek szerint célszerű inkább a hajnali órákban, 5 és 6 óra között ablakot nyitnunk, nemcsak azért mert hűvösebb a levegő, hanem azért is, mert ilyenkor alacsonyabb a pollenszint. Az orvosok azt tanácsolják, hogy aki tudja magáról, hogy allergiás, már az adott pollen megjelenése előtt kezdje el szedni az antiallergén, antihistamin tartalmú gyógyszereit, és mindenképpen keresse fel kezelőorvosát.

Ajánlja cikkünket ismerőseinek!