Címoldal

Jó és finom lesz az idei dinnyetermés

2017. 06. 18. 12:33 | PDF | Nyomtatható változat

dinnye, nemzeti agrárgazdasági kamara, magyar dinnyetermelők egyesülete, vi2017-06

A tartós melegnek köszönhetően idén is jó minőségű lesz a magyar dinnyetermés, és a tavalyihoz hasonló, 200 ezer tonna körüli mennyiségből várhatóan több jut exportra - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete és a kiskereskedelmi áruházláncok képviselőivel folytatott egyeztetést követően szerdán az MTI-vel.

Jó és finom lesz az idei dinnyetermés

Magyarországon - alapvetően a tavalyi kedvezőtlen időjárás miatt - ugyan 10 százalékkal 5000 hektárra csökkent a termőterület, ám a mennyiség nem esik vissza, a kereslet kielégítésére így is képesek a hazai termelők - írták. A görögdinnye termőterülete mintegy 4400 hektár. A legjelentősebb termőkörzetek Békés, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Baranya megyében találhatók. A belföldi piacon évente 120-150 ezer tonna dinnyét értékesítenek.

Sárgadinnyét 600 hektáron termelnek, főként Bács-Kiskunban és Békésben, mintegy 18 000 tonnát. 2016-hoz képest mintegy 10 százalékkal nőtt idén a termőterület. A belföldi kereslet emelkedik, így az import csökkentésével egyre nagyobb szerepet kaphat a magyar termelés is.

Emlékeztetnek, hogy a nyári időszakban Európában meghatározó a magyar dinnyetermelés, mivel ekkorra már csökken a korábban induló mediterrán termelés.

Nagy mennyiségben a jövő héten a hazai sárgadinnye, majd július elején a békési és a baranyai görögdinnye, nem sokkal utána a tolnai, heves-jászsági, azután pedig a szabolcsi görögdinnye kerül a piacra. Piaci információk szerint a tavalyihoz hasonló árakra lehet számítani.

A NAK, a Földművelésügyi Minisztérium és az Agrármarketing Centrum - a kiskereskedelmi áruházláncok együttműködésével - idén is folytatja a dinnyefogyasztást ösztönző kampányát.

Ajánlja cikkünket ismerőseinek!