Címoldal

Népművelők vándorgyűlése Szegeden

2017. 05. 16. 16:56 | PDF | Nyomtatható változat

népművelők, vándorgyűlés, agóra, solymos lászló, vi2017-05, szgy

Kedden délután Solymos László alpolgármester köszöntőjével vette kezdetét a Magyar Népművelők Országos Egyesületének 34. vándorgyűlése. A Szent-Györgyi Albert Agórában a vendégek Szeged kulturális életéről hallhattak előadást.

Népművelők vándorgyűlése Szegeden

Az ország minden tájáról érkeztek olyan munkatársak, akik kulturális intézményekben dolgoznak. Solymos László megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy anyagilag nincsenek megbecsülve azok, akik a helyi művelődési házakban és más kulturális intézményekben dolgoznak, ám kitartásuk, elkötelezettségük közismert. A világ megváltozott a kultúra terjesztéséért és a hagyományok ápolásáért dolgozók körül is, ám a feladat továbbra is az, hogy minél több színvonalas produkcióval és érdekes eseménnyel színesítsék a helyiek életét. Solymos hangsúlyozta, Szeged örömmel ad helyt immár harmadik alkalommal a 3 napos eseménynek, és minden résztvevőnek azt kívánta, hogy ismerjék meg jól városunkat, élvezzék az itt töltött időt. 

Ezt követően Bordás István, a Sárospataki Képtár vezetője, a Magyar Népművelők Országos Egyesületének elnöke köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, hogy nagy szükség van arra, hogy minden évben egyszer találkozzanak a szakma képviselői, kicseréljék tapasztalataikat. A vándorgyűlés tematikáját felülírta az élet, hiszen eredetileg az önkormányzatok és a kulturális intézmények kapcsolata lett volna a vezérfonal, ám ennél a közművelődési törvény várható módosítása most sokkal jobban érdekel mindenkit a szakmában. Ez a törvénymódosítás várhatóan hátrányosan érinti majd a közművelődés szereplőit, ezért meg kell vitatni a teendőket ezzel kapcsolatban - fejezte be megnyitó beszédét Bordás István. 

Ezután Kardos János, az önkormányzati szakiroda helyettes vezetője tartott előadást Szeged város kulturális feladatellátása címmel. Ebben elhangzott, hogy 13 kulturális intézmény és 3 kultúrához kapcsolódó nonprofit kft. működik a városban. Ezekben 770 fő dolgozik, és összesen közel 4 és fél milliárd forintból gazdálkodnak. Ez az összeg a városi költségvetés 8,5 százaléka, ami kimagasló arány a magyar önkormányzatok között.  

Ajánlja cikkünket ismerőseinek!