Címoldal

Császárskorpiók születtek a vadasparkban

2017. 05. 11. 10:46 | PDF | Nyomtatható változat

szegedi vadaspark, veprik róbert, császárskorpió

Császárskorpiók születtek a Szegedi Vadasparkban, a fekete színű kifejlett példányokkal ellentétben fehér kicsinyek megfigyelhetők az állatkert terráriumházában.

Császárskorpiók születtek a vadasparkban
Kéken fluoreszkálnak

A faj különlegessége, hogy fekete páncélja ultraibolya fényben kéken fluoreszkál, ezt a látogatók is megfigyelhetik a vadaspark terráriumházában. Könnyen észrevehetők a közelmúltban született kicsik is, hiszen fehér színük elüt a nőstényétől, amely húsznapos korukig a hátukon hordozza őket.

A császárskorpiók (Pandinus imperator) a legnagyobb termetű skorpiók közé tartoznak, akár 20 centiméter hosszúak is lehetnek, tömegük átlagosan 30 gramm, de a nőstények – különösen vemhesen – elérhetik az 50 grammot is – tájékoztatta Veprik Róbert igazgató az MTI-t.

Mérgük – az esetleges allergiás reakcióktól eltekintve – nem veszélyes az emberre, sőt nem is agresszívak, ritkán használják a méregtövisüket. Az Afrika trópusi tájain, esőerdőin és szavannáin élő fajt viszonylag békés természete, impozáns megjelenése és az, hogy más skorpiókkal ellentétben jól tűrik fajtársaik közelségét, kedvelt terráriumi állattá tette. Emiatt sokat fogtak be vadon, akadt olyan esztendő, amikor a becslések szerint 100 ezer példányt exportáltak Nyugat-Afrikából. Az intenzív gyűjtés már veszélyeztette a populációit, ezért a faj ma már nemzetközi védelmet élvez.

A császárskorpiók hat-hétévesen válnak ivarérették, a nőstény 12-15 hónapos vemhesség után hozza világra kicsinyeit, melyek fehér páncélja idővel megkeményedik és befeketedik.

Fotó: Endrédi Lajos / Szegedi Vadaspark

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!


 

Ajánlja cikkünket ismerőseinek!