Címoldal

12 órás versfolyammal emlékeztek József Attilára

2016. 04. 11. 23:34 | PDF | Nyomtatható változat

egyetemi tavasz, kultúra napja, józsef attila, vers, szavalás, vi2016-04, tv

Megnyílt az Egyetemi Tavasz, amely öt héten át 60 helyszínen 250 programot kínál városszerte. A József Attila 1-től 1-ig című, 12 órás versfelolvasással tisztelegnek a költő előtt születésnapjának 111. évfordulóján. (videóval)

12 órás versfolyammal emlékeztek József Attilára

Hétfőn diákok a fiatal József Attilától olvastak fel verseket az SZTE központi épülete előtt.

Erdélyi Eszter, a Deák Ferenc Gimnázium magyar tanára elmondta ezek a versek újdonságok a diákoknak, mert az oktatásba az úgynevezett nagy versek kerülnek, így ezekkel a szövegekkel most találkoznak először.

A diákok többsége nem vállalkozna egy ilyen akcióra, mert hidegen hagyja őket a költészet-árulták el a résztvevők. 

Rózsa Márta, a Deák Ferenc Gimnázium egy diákja szerint egyedül a zene lenne az, amelyen keresztül eljuthatna a fiatalokhoz a vers, de a legtöbben külföldi előadókat hallgatnak.

A vállalkozó kedvű csapatok óránként váltják egymást. Hajnali 1 óráig folyamatosan olvassák József Attila verseit. Bárki bekapcsolódhat a felolvasásba. Németh János véletlenül botlott a rendhagyó előadásba, de nem volt kérdés a számára, hogy csatlakozik-e a versmaratonhoz.

József Attila születésnapján, azaz a Költészet Napján megnyílt a Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Tavasz című programsorozata. A fesztivál öt hét alatt 60 helyszínen 250 programot kínál városszerte, a komolyzenétől a kiállításokon, tudományos témájú előadásokon és színházi produkciókon át a könyvbemutatókig. Az első hét programjai között lesz például Jim Morrison-est és Belmondo-koncert is. Személyes történeteket mesél Nyáry Krisztián író, a buddhizmusról pedig Laár András beszél. A programok nagy része ingyen látogatható.

 

Ajánlja cikkünket ismerőseinek!