Címoldal

Most télen is okozott már halált a szén-monoxid

2016. 01. 13. 22:52 | PDF | Nyomtatható változat

szén-dioxid, halálozás, fűtés, baleset, vi2016-01, tv

Pár nap alatt két halálos kimenetelű baleset is történt, több embert pedig szénmonoxid mérgezés súlyos tüneteivel szállítottak kórházba. A fűtési szezon kezdete óta nyolc esetben kellett a Csongrád megyei katasztrófavédőknek intézkedni. (videóval)

Most télen is okozott már halált a szén-monoxid

Még nincs vége a fűtési szezonnak, de csak Csongrád megyében már nyolc esetben riasztották a katasztrófavédelmet olyan esetekhez, amikor szén-monoxid-mérgezés gyanúja merült fel. 2015 szeptembere óta négyen haltak meg a gyilkos gáz miatt. További hét ember – köztük három gyermek – kórházban kellett ápolni a mérgezés miatt. 

A boltokban azonban kapható olyan berendezés, amely csupán pár ezer forintba kerül, sípszóval jelzi az egészségre ártalmas szén-monoxid szintet.

A szén-monoxid rendkívül veszélyes, mert az emberi érzékszervek számára észrevétlen. Színtelen, szagtalan, íztelen gáz. Ráadásul a szén-monoxid-mérgezés is nehezen azonosítható, szédülés, fejfájás, hányinger és fáradtság esetén azért gyanakodni kell. Annál is inkább, mert ez a gáz annyira mérgező, hogy ha a lakásunk levegőjének 1,28 térfogatszázalékát eléri, három percen belül halált okoz. 

Ajánlja cikkünket ismerőseinek!