Címoldal

Fotókiállítás a lóvasúttól a Pesa-villamosokig

2014. 04. 08. 13:48 | PDF | Nyomtatható változat

kiállítás, villamos, somogyi-könyvtár, trolibusz, fotókiállítás

A szegedi kötöttpályás közlekedés históriáját két kiállítással elevenítik fel csütörtöktől a Somogyi-könyvtárban. A lóvasúti közlekedés és az első trolibusz megindulásának évfordulója alkalmából a szegedi közlekedés dokumentumaiból nyílik tárlat, az Internet-térben pedig fotókon mutatják be a villamos és a trolibusz szegedi történetét.

Fotókiállítás a lóvasúttól a Pesa-villamosokig

Manapság mi sem természetesebb, mint villamoson vagy trolibuszon utazni városszerte. Elődeink idejében a közlekedés és áruszállítás még komoly gondot jelentett. Az igazi áttörést az 1879-es árvíz után a lóvasút 1884-es megjelenése eredményezte és ezzel megindult a kötöttpályás közlekedés a városban. A XX. század elején már 800 ezres utasforgalomról beszélhetünk. Ezt követően 1909-re kialakult Szeged villamos-közlekedésének gerinchálózata. Az időközben felszámolt villamosvonalak újjáépítése helyett trolivonalak kiépítése mellett döntöttek és 1979. április 29-én megindult a forgalom az első szegedi trolibuszvonalon is. 

Így 2014-ben kettős évfordulót ünnepelhetünk, hiszen 1884-ben a lóvasúti közlekedés megindulása, 1979-ben pedig az első trolibusz elindítása szerzett örömet a város lakóinak.

E jeles évfordulók alkalmából a Somogyi-könyvtár és a Szegedi Közlekedési Kft. közös dokumentum-kiállítást rendez, amely tárlaton a Somogyi-könyvtár anyagából könyvek, a korabeli sajtóban megjelenő újságcikkek, tájékoztató kiadványok és helyismereti-gyűjteményének fotói, aprónyomtatványai láthatók május 7-ig a földszinti kiállítótérben.

A tárlathoz az Internet-térben fotókiállítás is csatlakozik „Életképek a kötöttpályás közlekedés történetéből” címmel. A fényképek visszaidézik a régmúlt idők hangulatát, és egészen a legújabb PESA és Ikarus-Skoda trolibuszokig mutatják be a kötöttpályás közlekedés mindennapjait.

Ajánlja cikkünket ismerőseinek!