Címoldal

Összekapcsolják három egyetem számítógépeit

2013. 10. 22. 11:02 | PDF | Nyomtatható változat

számítógép, hálózat, összekapcsolás, szegedi tudományegyetem

Szuperszámítógépek segítségével egy rendszerbe kapcsolják a szegedi, a debreceni és a pécsi egyetemek számítástechnikai rendszereit. Ezzel akár a több évig tartó számítások is felgyorsíthatók, az érintett egyetemek kutatói pedig hozzáférhetnek egymás eredményeihez.

Összekapcsolják három egyetem számítógépeit

A program még 2011-ben indult és 780 millió forintból 2014 novemberére valósítja meg a szuperszámítógépet. A rendszer lényege, hogy megfelelő szoftver segítségével több számítógépes processzor és tárolóegység dolgozhat egyszerre. A hatalmas komputerek már ott vannak a szegedi, a pécsi, a debreceni egyetemen és a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézetnél is. 

A rendszerek összekapcsolása újabb és szélesebb körű kutatási lehetőséghez juttatja az intézmények szakembereit. Elsősorban biológusokról, fizikusokról, kémikusokról és kutatásaikról van szó. 

A szuperszámítógépeket és az így felállított rendszert használhatják például molekulák feltérképezésére, gyógyszervegyületek adatbázisainak kezelésre, vagy akár a szív mozgásának lemodellezésére is. De nyelvészek és jogászok számára is hasznos lehet egy gyorsan kereshető adatbázis.

A projekt megvalósítása jelenleg félúton jár, most a rendszervezérlő programok optimalizálása zajlik.

Ajánlja cikkünket ismerőseinek!