Címoldal

Érdemi egyeztetést követelnek a demonstrálók

2012. 12. 11. 01:51 | PDF | Nyomtatható változat

demonstráció, szegedi tudományegyetem, szabó gábor, rektor, tiltakozás, keretszám csökkentés

Érdemi egyeztetést követelnek a felsőoktatás jövőjéről a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) auditórium maximumában hétfő este rendezett fórum résztvevő hallgatók és oktatók. Az eseményen részt vett az SZTE szinte valamennyi dékánja és az intézmény rektora, Szabó Gábor akadémikus is.

Érdemi egyeztetést követelnek a demonstrálók

A jelenlévő mintegy nyolcszáz ember közfelkiáltással elfogadta azt a javaslatot, hogy a Magyar Rektori Konferencia a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával (HÖOK), a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetével (FDSZ) és más érintett szervezetekkel közösen kezdeményezzen tárgyalást a kormánnyal a felsőoktatással kapcsolatos kérdésekről.

A fórum résztvevői a Budapesten megfogalmazott követelésekhez hasonlóan felszólították a kormányt, hogy kezdődjön el a köz- és felsőoktatás átfogó reformja, úgy, hogy annak irányát a szakemberek határozzák meg.     Követelték, hogy a teljes állami támogatású helyek száma ne csökkenjen a 2011. évi alá, állítsák le forráskivonást a szektorból, töröljék el a hallgatói szerződéseket, ne korlátozzák az egyetemi autonómiát, valamint teremtsék meg a társadalmi esélyegyenlőséget a felsőoktatásban.

Szabó Gábor rektor felszólalásában elsősorban az egyeztetés és a kormányzati lépéseket alátámasztó hatástanulmányok hiányát kifogásolta.     "Sokszor elhangzik az a cinikus mondat, hogy senki sem kérdezi meg a békákat, mielőtt lecsapolják a mocsarat. Aki azonban bennünket békának néz, jöjjön ide, s nézzen a szemünkbe" - fogalmazott az akadémikus. A professzor hangsúlyozta, csak jósolni lehet arról, hogy az ország jövőjére milyen hatással lehet a kormány által tervezett intézkedéscsomag. A hallgatói létszámok csökkenését ideig-óráig még túlélheti az intézmény, az azonban kérdéses, hogy a minőségi felsőoktatás feltételei megmaradnak-e – tette hozzá. A rektor emlékeztetett: már két éve közös állásfoglalást bocsátottak ki a hazai nagy egyetemek, e szerint a 15-20 százaléknál nagyobb keretszámváltozást nem tudják elviselni sem a fiatalok, sem az intézmények.

Fotó: Kelemen Zoltán Gergely (MTI)

 

Ajánlja cikkünket ismerőseinek!