Címoldal

Kemény árat fizethetük a szokatlanul enyhe télért

Kemény árat fizethetük a szokatlanul enyhe télért

Bár az emberek többsége örül, hogy kevesebb lesz a fűtésszámlája, a gazdák aggódnak: rügyeznek a fák, ha ezután jön egy komoly hideg, az nagy károkat okozhat a növényeknek. Amit a fűtésen megspórolunk, az elkölthetjük a drágább gyümölcsökre nyáron.

A vándorsólyom az idei év madara

A vándorsólyom az idei év madara

A vándorsólymot választotta a 2018-as év madarának a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). Az állat több évtizednyi szünet után 1997-ben költött újra Magyarországon, ezért az egyesület a 20 éves évfordulóra emlékezve a 2018-as évet a világ leggyorsabb madarának szenteli.

10 lenyűgöző fotó a nagy kócsagról

Az 1993 júniusában forgalomba hozott, 4,2 grammos, réz-cink-nikkel ötvözetből vert ötforintos érmén is látható, átlagosan 1 kilogrammos, 140-170 centiméter szárnyfesztávolságú állat a magyar természetvédelem címermadara. - írja a qubit.hu

Ovisoknak rendeztek madáretető sulit

Ovisoknak rendeztek madáretető sulit

Száz óvodás kóstolt bele a természetvédelem csodás pillanataiba, madáretetőt készítettek a szegedi Orpheus Állatvédő Egyesület önkénteseivel.

Kísérletek kavalkádja várja a családokat az Agórában

Kísérletek kavalkádja várja a családokat az Agórában

A SzeReTeD – a Szegedi Regionális Természettudományos Diáklaboratórium – természettudományos családi napot rendez november 25-én, szombaton 9 órától a Szent-Györgyi Albert Agórában.

Szivárványszínű a világ legszebb folyója

Van egy folyó Kolumbiában, az Andok keleti részén, amire gyakran csak úgy hivatkoznak, mint a világ legszebb folyója. Ez a Cano Cristales (Kristály-folyó) , amit az öt szín folyójának vagy folyékony szivárványnak is szoktak nevezni, köszönhetően annak, hogy a megfelelő időszakban és körülmények között vörös, sárga, kék, zöld és fekete színben pompázik. - írja az Index

Sokkal kevesebb kukorica termett az idén

Sokkal kevesebb kukorica termett az idén

Jelentősen, 25-30 százalékkal elmarad a tavalyi rekord mennyiségtől az idei kukoricatermés Magyarországon, ám a minőség továbbra is megfelelő - közölte a Concordia Közraktár Zrt. kedden az MTI-vel.

Agrárkamara: kisebb a búzatermés a tavalyinál, de belföldre lesz elég

A tavalyi rekordtermésnél az idén kevesebb, 5 millió tonna őszi búza került a magtárakba, de így is lesz elegendő a belföldi ellátásra, sőt még exportra is jut, mintegy 2,3 millió tonna - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnökségi szóvivője hétfőn az M1 aktuális csatorna reggeli hírfolyamában.

Menthetetlenek a svájci gleccserek

Az évszázad végére teljesen eltűnhetnek a jégmezők. Szakértők szerint nem lehet megmenteni a svájci gleccsereket, az évszázad végére teljesen eltűnhetnek - írja a vilagszam.hu

Nemzetközi elismerés egy szegedi programnak

Nemzetközi elismerés egy szegedi programnak

Jó gyakorlat kategóriában elnyerte a Nemzetközi LUMA StarT Oktatási Díjat a MTA-SZTE Természettudomány Tanítása Kutatócsoport.

Korábbi híreink

Szívszorító posztban búcsúzik elpusztult gólyájától, az E-ON-t hibáztatja

A bejegyzés szerint az elavult, szigeteletlen középfeszültségű oszlopok folyamatos veszélyt jelentenek a magyarországi gólyákra. Időközben az E-ON szóvivői is nyilatkoztak.- írja a szeretlekmagyarorszag.hu

Újabb fajmentő program indul a füvészkertben

Újabb fajmentő program indul a füvészkertben

Nyolcvankét védett növényfajt megőrző ötéves természetvédelmi munka kezdődik az újszegedi füvészkertben. Az intézmény néhány éve már részt vett hasonló programban, akkor 32 növényfaj közel 6 ezer egyedét szaporították el és telepítették ki.

Új idegsejttípust fedeztek fel szegedi kutatók

Új idegsejttípust fedeztek fel szegedi kutatók

szeged tv tartalomTamás Gábor és munkatársai az agykérget vizsgálva jöttek rá, hogy vannak olyan egyedülálló jellemzői az emberi agynak, amelyek lehetővé teszik a kiemelkedő értelmi képességek létrejöttét. A kutatók legfrissebb eredményeként az agyi idegsejtek közötti kapcsolatok egyedi tulajdonságát írják le. (videóval)

Nehezen boldogultak a tanárok egy új tantárggyal

A tanárok többsége nem volt felkészülve a komplex természettudomány oktatására – írta az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) felmérése alapján a Magyar Hírlap. A felmérés azt vizsgálta, hogy miként oldották meg a tanárok a szakgimnáziumokban 2016 szeptemberében új tantárgyként bevezetett komplex természettudomány tanítását az első időszakban. - írja a hvg

Ez a madár most először jár Magyarországon

Már régóta várták a hazai madarászok a szibériai szürkebegyet, és komoly keresőakció is indult a megfigyelésére, de végül megtalálták a Szentendrei-szigeten. - írja a hvg

Ópusztaszer: Szerényebb lesz az idei szőlőtermés

Ópusztaszer: Szerényebb lesz az idei szőlőtermés

A tavalyinál szerényebb szőlőtermést jósoltak a környékbeli hegyközségek gazdái és a borrendek az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkban Szent Vince napján, vasárnap.

A tengelic a 2017-es év madara

A tengelic a 2017-es év madara

A tengelic, Magyarország és Európa egyik legszínesebb pintyféléjét választotta egy tavalyi internetes szavazáson a lakosság az idei év madarának, amely címmel a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a különböző fajok vagy madárcsoportok, illetve azok élőhelyeinek védelmére szeretné felhívni a társadalom figyelmét.

A természettudományokat népszerűsítették

A természettudományokat népszerűsítették

szeged tv tartalomIsmerd meg a tudósokat címmel 2010 óta fut az az ismeretterjesztő előadássorozat, amelynek idei négy állomása közül az egyik a Kiss Ferenc Erdészeti Szakképző Iskola volt. A diákok figyelmét egy fiatal kutató előadásával és egy látványos interaktív kísérleti bemutatóval próbálták a műszaki és a természettudományok felé fordítani.

Melyik lesz az Év fája? - Szavazzon!

Elindult a szavazás az Év fájára, hétfőtől október 16-ig várják a voksokat a verseny 12 döntősére. - irja a nol.hu

Mérgeskígyókat mutatnak be a viperanapon

Mérgeskígyókat mutatnak be a viperanapon

A rákosi vipera napján, szombaton országszerte négy állatkertben és vadasparkban – többek között Szegeden is – megismerkedhetnek az érdeklődők hazánk legveszélyeztetettebb gerincesével.

Archívum

Eredményes zárás a tananyagfejlesztésben

Kísérletek kavalkádja vár mindenkit az Agorában

Ezekkel a fotókkal nyert 3 díjat Bence

Merj kattintani a természettudomány világába

Csak egy kattintásnyira a természettudomány

Ottalvós felnőttbulit szervez egy New York-i múzeum

Közepes termés várható az őszi kalászosokból

Kishantoson a lelket is eltiporták a traktorok

Nyusztnevelde a Vadasparkban

Két kiállítás is nyílt a Jövőbarát Napokon

Több szőlő termett Csongrád megyében

Fekete dohány öli az egész piacot

Jobb lett idén a vártnál a kukoricatermés

Magyar fiúé a természetfotózás Oscar-díja

Kukorica: idén sem lesz tengernyi a tengeri

Tárlat mutatja be az Év madarát a bibliotékában

Nagyüzem a Vadaspark  mentőközpontjában

A tavalyinál jobb gabonatermés várható

Jó búzatermésre számítanak idén a szakemberek

Újra terem az újszegedi füvészkert kakaófája

A Természettudományi kar központi épülete is megújul

Pénteken lesz a Teleki-virág vetélkedő 2. fordulója

Az év madarát mutatják be az Agórában

Díjat hozott a vízen futó gyík

Madárcsicsergés a Móra-múzeumban

Teleki-virág vetélkedősorozat idén is

Mentőközpontját bővítené a Vadaspark

Egy természetfotós igazi kihívásai

Kenderből akarta megoldani anyagi gondját

Multival üzletel Orbán Viktor édesapjának cége

A idei kukoricatermés kielégíti a hazai igényeket

Közös magyar-román természetvédelmi projekt

Vízen futó gyíkot fotózott Bence