Címoldal

Húszezer Csongrád megyei veszett oda a Donnál

Húszezer Csongrád megyei veszett oda a Donnál

szeged tv tartalom Kligl Sándor szobránál tartottak megemlékezést az évfordulón.

Igazságos Mátyás emlékév kezdődött el

Igazságos Mátyás emlékév kezdődött el

szeged tv tartalom 560 éve, 1458. január 12-én egyeztek meg a korabeli Magyar Királyság legjelentősebb főúri családjai: városunkban írták alá az egyezményt.

A tömeg véleményét befolyásolni a kormány alapvető érdekeFotógalériával

A tömeg véleményét befolyásolni a kormány alapvető érdeke

Tényleg nincs új a nap alatt. A megállapítás ugyanis Jókai Móré. Mert már a Kiegyezés idején is volt ellenzéki és kormánypárti sajtó.

"Ez egy kelepce volt" - 30 éve zajlott le a lánchídi csata

A hivatalos, a KISZ és az MSZMP által szervezett szocialista ünneplés 1986-ban még nem ismert alternatívát. Amikor abban az évben néhány ezer fiatal mégis az utcára vonult ünnepelni, a rendőrség brutálisan beavatkozott. Kereken 30 éve zajlott le az úgynevezett "Lánchídi csata". - írja a hvg

Politikailag elhajló tankönyvet kapnak a diákok

Hiába állítja Rétvári Bence, hogy a régi tankönyvek a hibásak, az egyik új fejlesztésű tankönyv nem csak politikailag elfogult, hanem például értelmetlenné teszi a diákok számára a márciusi ifjak egyik pontját. - írja a hvg

Kincset találtak a szalma alatt

A 390 lóerős Dodge Charger Daytona egyik példánya egy pajtában vészelte át az elmúlt évtizedeket. Megér ötvenmilliót rozsdásan is. - írja a vilagszam.hu

DYRSVS – Így „hangzik” Szeged, EnigmáulFotógalériával

DYRSVS – Így „hangzik” Szeged, Enigmául

Exkluzív felvételek egy alig tíz kilós „írógépről”, amely sokkal több annál. Kipróbáltuk a Varsóból érkezett rejtjelező gépet!

Lengyel zsenik ellen nem sokáig lehet harcolni

Lengyel zsenik ellen nem sokáig lehet harcolni

Szegedre érkezik Varsóból egy Enigma I-es. Először „kirándul” külföldre. Lengyel matematikusok „pillanatok alatt” föltörték, lerövidítve a II. világháborút.

Orbán ezzel most megbukna a történelemérettségin

A magyar miniszterelnök keddi strasbourgi útján, a halálbüntetés és a bevándorlás témáit előhúzó kormányzati kommunikáció miatt összehívott EP-vita előtt azzal magyarázta kormánya menekültellenességét, hogy Magyarország sosem volt multikulti hely, a magyarok egy ilyen kulturális kihívással képtelenek lennének megbirkózni. Csakhogy a történelmi tények ennek épp az ellenkezőjét mutatják. - írja az index

Aviatikusok Szeged fölött, monitoronFotógalériával

Aviatikusok Szeged fölött, monitoron

Pilot projekt – mindenféle szempontból. De nem árt tudni, aviatikusokat kell benne keresni. Google-térképre került a szegedi repüléstörténet.

Korábbi híreink

Különleges török naplót találtak Eger ostromáról

A Szulejmán sorozat szakértője egy levéltárban egy olyan naplóra bukkant, amelyet egy török tiszt írt az oszmánok 1596-os hadjárata idején, így szó esik benne Eger ekkori ostromáról és elestéről is.

68 éve vezették be a forintot

A forint a középkori Magyar Királyságban és az Osztrák–Magyar Monarchiában is ismert pénznem volt, illetve a történelem során más országokban is használták. Bevezetését a történelem legnagyobb hiperinflációja, vagyis áremelkedése előzte meg.

Szegedről eredhetnek Radnóti nyomába a diákok

Szegedről eredhetnek Radnóti nyomába a diákok

Radnóti nyomában címmel tanulmányi kirándulást szervez tanároknak és diákoknak a költő életének egyes fontos helyszíneire a Történelemtanárok Egylete. A négynapos irodalmi túra kiindulópontja Szeged, végállomása pedig a Győr-Moson-Sopron megyei Abda lesz.

Megkezdődtek a történelem írásbelik

Megkezdődtek a történelem írásbelik

Megkezdődtek és a kormányhivataloktól beérkezett jelentések szerint zavartalanul folynak a harmadik nagy tárgy, a történelem írásbeli vizsgái szerda reggel országszerte - közölte az Oktatási Hivatal az MTI-vel. Történelemből középszinten 1296 helyszínen 79 781 vizsgázó, emelt szinten 113 helyszínen 5753 diák érettségizik.

Hazakerül Széchenyi rég elveszett kardja

Több évtizednyi amerikai távollét után visszatérhet Magyarországra gróf Széchenyi István díszes kardja. A szablya, amely kalandos úton került az Egyesült Államokba, már a washingtoni magyar nagykövetségen van.

Történelmi érdekességek a nagyvilágból!

A történelem tele van szaftos és vicces sztorikkal - íme néhány a kedvenceinkből! Ha eddig azt gondoltad, hogy a töri unalmas és száraz, akkor itt az ideje, hogy megváltoztasd a véleményed!

Beöltözve tanít egy történelemtanár a neten

Történelmi alakoknak beöltözve tanít egy brit történelemtanár, de nem az iskolájában, hanem a világhálón, bár elsősorban saját tanítványainak szánva videóit.