Címoldal

Születésnap: ötéves a Konfuciusz IntézetFotógalériával

Születésnap: ötéves a Konfuciusz Intézet

Színpompás gálaműsorral, köszöntőbeszédekkel, emléklapok adományozásával ünnepelte alapítása ötödik évfordulóját a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézete. A Kisszínházban rendezett ünnepségen jelen voltak az SZTE kínai társegyetemeinek képviselői is.

Hamarosan kezdődik az Őszi Kulturális Fesztivál

Hamarosan kezdődik az Őszi Kulturális Fesztivál

A felvezető programokkal már szerdán elkezdődik a Szegedi Tudományegyetem Őszi Kulturális Fesztiválja. A rendezvénysorozat hivatalos megnyitója október 2-án lesz. Öt héten át 65 helyszínen csaknem háromszáz program várja a közönséget.

26 ipari kutatásban vesz részt az egyetem

26 ipari kutatásban vesz részt az egyetem

Uniós támogatással, ipari partnereivel indított huszonhat közös kutatás-fejlesztési projekteket a Szegedi Tudományegyetem. A tudományos eredmények gazdasági hasznosítását elősegítő programok költségvetése megközelíti a 40 milliárd forintot.

Koszorúzással emlékeztek Szent-Györgyi AlbertreFotógalériával

Koszorúzással emlékeztek Szent-Györgyi Albertre

1893. szeptember 16-á Budapesten született Szent-Györgyi Albert, aki a szegedi egyetemen izolálta az 1930-as években a C-vitamint. A Nobel-díjas tudósról a Szegedi Tudományegyetem központi épületének lépcsőjén álló szobránál emlékeztek születésnapja alkalmából.

Több tízmilliárd forintból fejleszthet az egyetem

Több tízmilliárd forintból fejleszthet az egyetem

Uniós és kormányzati támogatással indulnak az oktatás, a kutatás és a gyógyítás infrastrukturális feltételeit javító fejlesztések a Szegedi Tudományegyetemen. Megkezdődhet az ELI melletti Science Park kialakításának előkészítése is. Az ipari park 3-4 ezer álláshelyet teremthet – közölte Szabó Gábor rektor kedden sajtótájékoztatón.

Tanévnyitó: Szeged és az egyetem csak együtt sikeres

Tanévnyitó: Szeged és az egyetem csak együtt sikeres

Közel harmincezer – közöttük hétezer elsőéves – hallgató kezdi meg a tanévet hétfőn a szegedi egyetemen. A szombati tanévnyitón Botka László az egyetem és a város közös sikereiről, Trócsányi László igazságügyi miniszter pedig arról beszélt, hogy a kormány stratégai ágazatnak tekinti az oktatást.

Botka László is köszönti a gólyákat

Szeptember 2-án, szombaton délelőtt 10 órától a József Attila Tanulmányi és Információs Központban tartja tanévnyitó ünnepi szenátusülését a szegedi egyetem. Az új hallgatókat a város nevében Botka László polgármester köszönti.

Folytatódnak a határon túli gyermekek szívműtétei

Folytatódnak a határon túli gyermekek szívműtétei

Folytatódnak a határon túli gyermekek szívműtétei a Szegedi Tudományegyetemen, a beavatkozásokat a Rotary Gift of Life - Ajándékozz életet! programja teszi lehetővé.

Régészeti szenzáció a szegedi arany lábvértFotógalériával

Régészeti szenzáció a szegedi arany lábvért

Bronzkori arany lábvértet talált gombászás közben Szeged közelében egy férfi, a régészeti és muzeológiai szempontból is egyedülálló műkincset néhány órára a nagyközönség is láthatja a múzeumok éjszakáján, június 24-én a Móra-múzeum dísztermében.

2019-ben startolhat az ELI melletti ipari park

2019-ben startolhat az ELI melletti ipari park

A tervek szerint 2019-ben nyílhatnak meg az első intézmények a szegedi lézerközpont szomszédságába tervezett tudományos ipari parkban – közölte Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora kedden egy konferencián.

Korábbi híreink

Díjesővel köszöntött be az Egyetemi Tavasz

Díjesővel köszöntött be az Egyetemi Tavasz

Tizennegyedik alkalommal kezdődött Egyetemi Tavasz. A rendezvénysorozatot hétfőn este Szabó Gábor, az SZTE rektora nyitotta meg a Dóm téri központi épület átriumában, ahol fotókiállítás is nyílt egyetemisták alkotásaiból.

A nagykövet nyitotta meg a Kínai Filmnapokat

A nagykövet nyitotta meg a Kínai Filmnapokat

Egész napos szegedi látogatásán több intézményt meglátogatott a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete. Duan Jielong ellátogatott Botka László polgármesterhez, Szabó Gáborhoz, az SZTE rektorához, majd a Belvárosi Moziban megnyitotta a Kínai Filmnapokat.

Egyetemi nyílt nap: iránytű a továbbtanuláshoz

Egyetemi nyílt nap: iránytű a továbbtanuláshoz

Több ezer középiskolást vár nyílt napjára a Szegedi Tudományegyetem december 1-jén, csütörtökön a József Attila Tanulmányi és Információs Központba. A továbbtanulás előtt álló fiatalokat képzési kiállítás, pályaorientációs teszt, az egyetem karait bemutató előadások és könyvosztás várja.

Kiválóságért díjat kapott a szegedi egyetem

Kiválóságért díjat kapott a szegedi egyetem

Elsőként nyerte el a hazai egyetemek közül az SZTE a brüsszeli központú EFQM szervezet „Elkötelezettség a Kiválóságért” díját. Szabó Gábor rektor átvehette a „Kiválóság Nagykövete” címet is a Szegedi Tudományegyetem Napja alkalmából rendezett ünnepségen.

A szegedi egyetem a hazai oktatás zászlóshajója

A szegedi egyetem a hazai oktatás zászlóshajója

Szombaton délelőtt tartotta tanévnyitó ünnepi szenátusülését a Szegedi Tudományegyetem, melyen az intézmény vezetésén kívül megjelent Botka László polgármester, Szabó Sándor országgyűlési képviselő, valamint Palkovics László, oktatásért felelős államtitkár is.

Zsigmond Vilmosra emlékeztek Szegeden

Zsigmond Vilmosra emlékeztek Szegeden

Szeged díszpolgárának, a világhírű, Oscar-díjas operatőrnek Zsigmond Vilmosnak a Dobó utcai szülőházán avattak csütörtök délelőtt emléktáblát.

Diplomáciai nagyüzem a szegedi egyetemen

Diplomáciai nagyüzem a szegedi egyetemen

Nyolc hónap alatt 24 ország diplomatáit fogadta a Szegedi Tudományegyetem rektora, Szabó Gábor. A Tisza-parti városban vendégeskedett 8 európai, 7 afrikai, 4 ázsiai, 3 közel-keleti, 2 latin-amerikai ország képviselője.

Stratégiai kérdésekben segíthet a Konzisztórium

Stratégiai kérdésekben segíthet a Konzisztórium

szeged tv tartalomHeteken belül megalakulhatnak a felsőoktatási intézmények új tanácsadó testületei. A Szegedi Tudományegyetemen 5 fő alkotja majd a konzisztóriumot, a rektor és a kancellár mellé három főt delegált a szakminisztérium. A versenyszférából érkező tagok stratégiai kérdésekben segítik majd az egyetem vezetését.

A 21. század klinikáján gyógyulhatunk a jövőben

A 21. század klinikáján gyógyulhatunk a jövőben

– Minden új beruházás öröm egy város számára, de különösen fontos, hogy a most átadott klinikai tömbbel valódi korszakhatárként új minőséget tudhatunk közösen Szeged és térsége egészségügyi ellátásában – mondta Botka László a város új magkórházának átadásán. (videóval)

ELI: Tudományágak együttműködése

ELI: Tudományágak együttműködése

szeged tv tartalom300 millió forintos Uniós projektet zártak a Szegedi Tudományegyetemen. A források segítségével megalakították az ELITeam-et, melynek feladata lesz, hogy a különböző tudományágak képviselőinek segítséget nyújtson a hamarosan elkészülő lézerkutató központ lehetőségeinek kiaknázásában. (videó)

Archívum

Egyetemi piramisjáték: feljelentést tett a rektor

A Természettudományi kar központi épülete is megújul

Nem terveznek csoportos leépítést az SZTE-n

A bölcsészkaron tartottak fórumot a tiltakozó diákok

Érdemi egyeztetést követelnek a demonstrálók

Két ütemben épül majd a szegedi lézerközpont

Kaput nyitott a szegedi Konfuciusz Intézet

Botka: Végre megértették az ELI fontosságát

Átalakuló felsőoktatás, megvalósítható ELI

Több mint hatezer diákot vettek fel az SZTE-re