Címoldal

Duplázzon rá a boldog új évre! Irány a román határ!

Duplázzon rá a boldog új évre! Irány a román határ!

Kétszer akar pontban éjfélkor koccintani vagy csókolózni? Menjen Romániába, és szilveszterezzen valamelyik határ menti településen, ahol előbb jön el az éjfél, mint nálunk!

Félmilliós forgalom volt a hétvégén a román határokon

Több mint félmillió utas haladt át a hétvégén Románia határátkelőin - közölte vasárnap a román határrendészet.

Egyre jobban megéri a határon túl vásárolni

Lassan feledésbe merülő tömegsportot éleszthet újjá a magyar kiskereskedelem módszeres kormányzati szétcincálása: minden feltétel adott a határmenti bevásárlóturizmus felfutásához. - írja a hvg.hu

Elhagyja a Pick Szegedet Tatai Péter

Elhagyja a Pick Szegedet Tatai Péter

A Pick Szeged kézilabdacsapatának válogatott kapusa, Tatai Péter közös megegyezéssel szerződést bontott, és a következő idénytől a romániai Nagybányán folytatja pályafutását.

Újra a szégyenpadra kerülhetünk

A kelet-európai régió gyengének tűnő országaival foglalkozik friss elemzésében a Reuters. A hírügynökség eddig nem hallott kifejezést használt, a "rázós hatok"-at a korábbi "törékeny ötök" után. A hatodik felzárkózó elem Magyarország lehet.

Villanyoszlop áll egy román út közepén

Tízmillió euróból építettek meg egy román utat. A pénz uniós támogatás volt és a végére nem maradt belőle annyi, hogy a villamosműveknek kifizessenek egy munkát. Egy villanypóznát kellett volna odébb tenni, nem sikerült, így az most ott áll az új út közepén.

Román és szerb fürdőturizmus 3. rész

Román és szerb fürdőturizmus 3. rész

Cikksorozatunk folytatásaként tovább boncolgatjuk a fürdők használatának okait. Az emberek három ok miatt veszik igénybe a fürdők szolgáltatásait: szórakozás, kikapcsolódás; relaxáció; megelőzés és rehabilitáció. A legtöbb vendég csupán a kétezres évek közepétől kezdett el Szegeden és környékén ilyen szolgáltatást igénybe venni. Nagyon kevesen vannak azok, akik már a kilencvenes évek elején ide jártak fürdőbe, strandra.

Román és szerb fürdőturizmus 2. rész

Román és szerb fürdőturizmus 2. rész

A szegedi és Szeged környéki fürdőket bemutató első cikkünk folytatásaként fel kívántuk tárni a fürdővendégek motivációit és az általuk keresett szolgáltatásokat. Eredményeink alapján elmondható, hogy kicsik és nagyok egyaránt igénybe veszik a fürdők által kínált lehetőségeket. Igaz, a legtöbb vendég Románia nyugati részéről származik, ám szerbiai vendég is akad nagy számban.

Román és szerb fürdőturizmus 1. rész

Román és szerb fürdőturizmus 1. rész

Az utóbbi években Szegeden és környékén fellendült a fürdőturizmus. A vendégek nem csupán Magyarországról érkeznek. Számos a külföldi vendég is, főként Romániából és Szerbiából.

A betörő hívta ki a rendőröket

Kihívta a rendőröket egy román rabló, miután azt hitte, egy "kollégája" is betört az általa kiszemelt házba. Végül kiderült, senki más nem volt az épületben, így a rendőrök az ijedős betörőt kapták el.

Korábbi híreink

Futtatásért perelte be a főnökét a munkás

250-szer kellett körbefutnia a gyár épületét egy dolgozónak a főnöke utasítására, miközben szótlanul kényszerült eltűrni a járókelők gúnyolódását. Most beperelte a munkaadóját.

Román és szerb egészségturizmus Szegeden 4. rész

Román és szerb egészségturizmus Szegeden 4. rész

Az egészségturizmus a turizmus azon ága, mely az egészségi állapot megőrzése vagy javítása érdekében történik. Tehát itt nem beszélhetünk a kikapcsolódás tényezőjéről, teljesen más motiváció hajtja azokat, akik a turizmus ezen formáját művelik.

Román és szerb egészségturizmus Szegeden 3. rész

Román és szerb egészségturizmus Szegeden 3. rész

Egy olyan város számára, melyben nagy szerepet játszik az egészségturizmus, fontos, hogy feltérképezzük a jelenség bizonyos folyamatait. Elengedhetetlen, hogy a lakosság maga is belelásson kicsit a kiváltó okokba motivációkba.

Román és szerb bevásárlóturizmus Szegeden 4. rész

Román és szerb bevásárlóturizmus Szegeden 4. rész

A bevásárlóturizmus a turizmus egyik leggyakorlatiasabb válfaja. Itt nem a kikapcsolódás vagy az egészség megőrzése a fő szempont. A bevásárlók az ár-érték arányt tartják elsősorban szem előtt. Ez nincsen másképp a külföldről érkező vásárlók esetében sem.

Román és Szerb egészségturizmus Szegeden 2. rész

Román és Szerb egészségturizmus Szegeden 2. rész

Az egészségturizmus a turizmus egyik kevésbé kellemes válfaja. Kevesen vannak, akik megelőzésként használnák. Az ide látogatók nagy többsége ugyanis diagnosztikai és kezelési célokból érkezik Szeged városába.

Román és szerb bevásárlóturizmus Szegeden 3. rész

Román és szerb bevásárlóturizmus Szegeden 3. rész

A modern társadalom egyik fontos velejárója a bevásárlóturizmus. Eddig megismerkedhettünk a jelenséggel általánosságban, valamint megnézhettük kicsit közelebbről azt is: kik is látogatják eme célból Szegedet, honnan érkeznek és milyen gyakran veszik igénybe az itt fellelhető szolgáltatásokat, vásárolják meg a termékeket.

Román és szerb bevásárlóturizmus Szegeden 2. rész

Román és szerb bevásárlóturizmus Szegeden 2. rész

A vásárlás minden modern társadalom alapkövévé vált. A konzumtársadalom korszakát éljük. Így a bevásárlóturizmus jelenségét sem hagyhatjuk figyelmen kívül. Akkor beszélhetünk bevásárlóturizmusról, ha a fogyasztó elhagyja saját városát, gazdasági vonzáskörzetét, hogy máshol jutányosabban vagy több termék közül választva tudjon vásárolni.

Román és szerb egészségturizmus Szegeden 1. rész

Román és szerb egészségturizmus Szegeden 1. rész

Elsőre talán kicsit furcsán hathat az egészségturizmus kifejezés, mivel legtöbbünk a turizmus szót az utazással, nyaralással, kellemes kikapcsolódással köti össze. A turizmusnak azonban vannak gyakorlatias formái is, mint például a bevásárlóturizmus, üzleti turizmus és az egészségturizmus.

Román és szerb bevásárlóturizmus Szegeden 1. rész

Román és szerb bevásárlóturizmus Szegeden 1. rész

Sokan találkoztunk már a különböző hipermarketek előtt álló turistabuszokkal, az áruházakban idegen nyelven beszélő, számolgató személyekkel. Eleinte feltűnt, szemet szúrt. Mostanára már azonban talán teljesen megszoktuk jelenlétüket, alig tűnik fel nekünk.

Szegedre is jöhet román gáz 2015-től

Szegedre is jöhet román gáz 2015-től

Az évtized közepétől technikailag lehetővé válik, hogy Románia gázt exportáljon Magyarországra. A Szegedet és Aradot összekötő vezetéken 2015-től érkezhet román gáz hazánkba. A 2010 őszén átadott vezetéken ugyanis egyelőre csak Magyarországról Románia irányába szállítanak gázt, ám kétirányúvá tehető.