Címoldal

Kemény árat fizethetük a szokatlanul enyhe télért

Kemény árat fizethetük a szokatlanul enyhe télért

Bár az emberek többsége örül, hogy kevesebb lesz a fűtésszámlája, a gazdák aggódnak: rügyeznek a fák, ha ezután jön egy komoly hideg, az nagy károkat okozhat a növényeknek. Amit a fűtésen megspórolunk, az elkölthetjük a drágább gyümölcsökre nyáron.

Nyoma sincs a sertéshús áfája csökkentésének

Már nyoma sincs a sertéshús árában a tavalyi áfacsökkentésnek, legalább annyit kell a hentesnél fizetni, mint a 22 százalékos mérséklés előtt. A kormányzati kampány ellenére nem nevelkedik több állat az ólakban sem, mert a gazdáknak nem éri meg. A szakemberek szerint a szabályozással van probléma, nem pedig az ágazattal. - írja a hirtv.hu

Zártkerti program létrehozásáról döntött a kormány

Zártkerti program létrehozásáról döntött a kormány a környezet védelme, a külterületeken folytatott szőlő- és gyümölcstermesztés fennmaradása, a vidéki tájfenntartás és a zártkerti ingatlanokon fennmaradt genetikai sokféleség megőrzése érdekében - derül ki a Magyar Közlöny legfrissebb számában közzétett kormányhatározatból.

Idén nem jó a gabonatermés a megyében

Idén nem jó a gabonatermés a megyében

szeged tv tartalom A gabonafélék betakarítási időszakának végén már most, jelentős, mintegy 30 százalékos terméscsökkenés regisztráltak a gazdák. A Csongrád megyei termőföldeken átlagos, vagy gyengébb átlagtermés a jellemző. A szakértők szerint a kedvezőtlen termésmennyiséget a csapadékmentes idő okozta. (videóval)

Új egyesület segíti az agráriumot

Új egyesület alakult Szegeden. Az Innovatív Mezőgazdasági Biotechnológiáért Egyesület célja, hogy még hatékonyabban segítse a biotechnológia sikeres szerepvállalását a magyar agrárium és élelmiszeripar innovatív lehetőségeinek kihasználásában.

Lassan befejeződik az aratás a megyében

Lassan befejeződik az aratás a megyében

szeged tv tartalom A kalászosok 97 százalékát sikerült betakarítani Csongrád megyében a hét végi viharok előtt. Ami kint maradt, annak a minősége romlott a sok eső miatt. A termésátlagok jók, az árak egyelőre alacsonyak. (videóval)

Kiemelkedően jó lett az idei gabonatermés

Kiemelkedően jó lett az idei gabonatermés

szeged tv tartalom Igen jó az idei gabonatermés. A kalászosok és a repce is kiemelkedő mennyiséget produkálnak. A gazdák a jó időjárással, a gyönge téllel, az esős májussal és a száraz júniussal magyarázzák az eredményeket, de ő is meglepődtek. (videóval)

Fazekasnak el kell árulnia, Csányin kívül kik nyerik a jackpotot

Kedvezményes földbérleti díjak, könnyen hozzáférhető uniós források, adó- és egyéb kedvezmények: kik lesznek azok, akiknek a magángazdaságai a hazai agrárszektor különleges státuszú zászlóshajói lesznek? Csányi Sándorról már tudunk, a továbbiaknak a napokban kell eldőlniük. - írja a hvg

Új helyre költözik az MVH megyei kirendeltsége

Új helyre, Szegedről Hódmezővásárhelyre költözik a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) Csongrád megyei kirendeltsége, így a két ünnep között szünetel a helyszíni ügyfélszolgálat - tájékoztatta az intézmény szerdán az MTI-t.

Újabb közpénz a Fidesz-közeli haveroknak?

Ménesbirtokokat jelölt ki a kormány mintagazdaságnak, de néhány nagyvállalkozó agrártársasága is kaphat ilyen kitüntető címet. A szakemberek szerint ezekre nincs szükség, viszont kellenének a családi gazdaságokat segítő minták. - írja a stop.hu

Korábbi híreink

OMÉK-díjat nyert a Gabonakutató

OMÉK-díjat nyert a Gabonakutató

A 77. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron Növénytermesztési Díjat vehettek át Szilágyi Lászlóék.

Gabonatitok: nem lehet csak úgy megmondani...

Gabonatitok: nem lehet csak úgy megmondani...

Már egy hete csak a búzára gondolok, meg-megállva.

Komoly gondok a mezőgazdaságban

Nagy bizonyossággal két bő esztendő után jön egy szűkebb, így a mezőgazdaság idén nem fölfelé, hanem inkább lefelé húzza a bruttó hazai terméket, a GDP-t. A kormányzat folyamatos diadaljelentéseivel ellentétben óriási gondok teremnek az agráriumban. - írja a stop.hu

Kevés búza terem ellenőrzött vetőmagból

Kevés búza terem ellenőrzött vetőmagból

Mindössze a termőterület ötödén vetettek Magyarországon jó minőségű, ellenőrzött búza vetőmagot, ami a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. szerint rontja a mennyiségi és minőségi kilátásokat és élelmiszerbiztonsági szempontból is aggályos.

Csak a vetésnek kedvez a tavaszi szárazság

Csak a vetésnek kedvez a tavaszi szárazság

Több megyében már végeztek a tavaszi kalászosok – az árpa és a zab – vetésével, és folyamatban van a többi kora tavaszi növény vetése is. A munkálatokat segíti a száraz idő, de a dél-alföldi megyékben is jelentős mennyiségű csapadék hiányzik a földekből.

Milliárdosok kapják a legtöbb támogatást

A K-Monitor információi szerint az előző évekhez hasonlóan 2013-ban is a Mezort-, a Bonafarm- és a Forrás-csoport (azaz Simicska Lajos és Nyerges Zsolt, Csányi Sándor, illetve Leisztinger Tamás érdekeltségei) taroltak a terület alapú támogatások kiosztásánál, írja a Napi.

Fideszes is érintett a 400 milliós csalásban?

Fideszes sárvári képviselő is érintett lehet abben a 400 milliós csalási ügyben, amely során négy embert tartóztattak le, köztük a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elnökhelyettesét, aki ellenőrzéseket is leállított – írja a Blikk.

Kiugróan drágult a krumpli és a hús

Legnagyobb mértékben a burgonya ára nőtt májusban: 136 százalékkal - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tegnap közzétett adataiból. A burgonya árának nagymértékű növekedése a KSH szerint több tényezőből adódik.

Több tízezer munkahelyet veszélyeztet a földtörvény

A Fidesz szóvivője szerint azok, akik ellenzik a pénteken elfogadott új földtörvényt, "valójában a spekulánsok oldalán állnak". A földtörvény visszautasítását kéri a köztársasági elnöktől a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) - közölte a MOSZ hétfőn.

Újabb brutális élelmiszerdrágulás jöhet

A belvízzel borított területek közel fele, mintegy 71 ezer hektár mezőgazdasági terület. A banki szakértők közül ezért egyre többen tartanak attól, hogy a tavaszi munkálatok késleltetése, az időjárási gondok árnövelő hatásúak. A helyzet persze nem ilyen egyszerű.

Archívum