Címoldal

A madarak is szenvednek a hőségtől

A madarak is szenvednek a hőségtől

szeged tv tartalom A kánikula a madarakat is megviseli, ha ők nem is jelzik ezt olyan látványosan. Különösen a fiókák és a fiatalok vannak veszélyben. A madártani intézet munkatársa szerint a madarakat is itassuk, ha ilyen forróság van. (videóval)

A madarakat és a fákat ünnepelték a Füvészkertben

A madarakat és a fákat ünnepelték a Füvészkertben

szeged tv tartalom Az év fája a mezei szil, az év madara pedig a haris. Ezeket a múlandó címeket hagyományosan a Madarak és Fák napja alkalmából osztják ki . Ezekben a napokban a szegedi Füvészkertben is nagy a forgalom, óvodások és kiskolások számára tartanak környezetismeret órát a szabadban.

Érdekes alkalmazás: madárhatározó a mobilon

Ingyenesen letölthető okostelefonos madárhatározó alkalmazást készítettek a magyar madárszakértők. Az app színes, érdekes, hasznos – szerintünk remekül sikerült. - írja a hvg

A szegediek is segíthetnek a téli madáretetésben

A szegediek is segíthetnek a téli madáretetésben

A CSEMETE egyesület és a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. már négy éve közösen végzik a téli madáretetést a városban. A munkába a szegediek is besegíthetnek.

Énekesmadarakkal bukott le a csempész

Énekesmadarakkal bukott le a csempész

SZEGED TV Két tucat élő énekesmadarat találtak a határrendészek a kiszombori határátkelőhelyen az egyik belépő kisteherautóban. A járművel érkező román állampolgár ellen természetkárosítás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás.

Csempészet énekesmadarak a határon

Csempészet énekesmadarak a határon

Két tucat élő énekesmadarat találtak a határrendészek a kiszombori határátkelőhelyen az egyik belépő kisteherautóban. A járművel érkező román állampolgár ellen természetkárosítás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás.

Veszélyben a madarak Európában

Minden harmadik európai madár veszélyeztetett - derült ki a kontinens vadvilágáról és természetes élőhelyeiről készített eddigi legátfogóbb tanulmányból, amelynek nyers változata a The Guardian című brit napilap birtokába került. - írja a vilagszam.hu

Elfeledett szelfizés a mamutfenyő tövében

Elfeledett szelfizés a mamutfenyő tövében

– Nem szeretném, ha a gyerekek monitoron keresztül ismernék meg a természetet. Megkérem őket, tegyék zsebre a mobiljaikat, felejtsék most el a szelfizést. A valóság sokkal izgalmasabb! – mondta Balogh Lajos a füvészkert környezeti nevelője. Az alsóvárosi diákokat mi is elkísértük egy sétára a madarak és fák hetén.

Védett madarakat foglaltak le Kiszomboron

Védett madarakat foglaltak le Kiszomboron

11 millió forintot érnek azok a jákópapagájok, amelyeket egy bolgár férfitől foglaltak le Kiszomboron. A madarakat Olaszországba akarta a férfi szállítani, de végül a Szegedi Vadasparkba kerültek.

Becsaphatott sok hazai gólyát az augusztusi hidegfront

Az augusztus közepén érkezett hidegfront hatására a hazai fehér gólyák többsége megindult a telelőterületek felé. A korábbi évek gyakorlatának megfelelően idén is több példányt láttak el jeladóval, hogy vonulási útvonalaikat pontosan követni lehessen – közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) programkoordinátora.

Korábbi híreink

Védett madarakat találtak egy autóban Nagylakon

Több száz védett madarat, köztük szenegáli és jákópapagájokat találtak egy bolgár autósnál a nagylaki határátkelőhelyen, a zsúfoltság miatt több példány is elpusztult – tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t szerdán.

A madarak és fák napját ünneplik a Vadasparkban

A madarak és fák napját ünneplik a Vadasparkban

Színes programokkal várja a látogatókat a Szegedi Vadaspark a madarak és fák napján. Szombaton óvodai és iskolai csoportoknak szerveznek érdekes, izgalmas, több helyszínes, játékos akadályversenyt, vasárnap délelőtt 10 órától pedig színes családi napot szerveznek.

Ha leesett a hó, etessük a madarakat!

Ha leesett a hó, etessük a madarakat!

Az itt áttelelő madarak etetése az összefüggő hótakaró idején életmentő lehet. A ház körül is van sok praktika, ami a természetben itt telelő madarak túlélését segíthetik.

Védett madarakat csempészett

31 élő madarat találtak a nagylaki rendőrök egy olasz személygépkocsiban elrejtve. A jármű hétfőn délután jelentkezett belépésre a Nagylaki Határátkelőhelyen. Az egyenruhások az ellenőrzés során a gépkocsi utasterében 31 védett madarat találtak takaróval letakart kalitkákban.

Madárcsempész a bíróság előtt

Vádemelést javasol a rendőrség az ellen a román autóbusz sofőrje ellen, aki februárban több tucat védett madarat akart átcsempészni a határon. Az állatok végül a Szegedi Vadasparkba kerültek, a csempész pedig a bíróság elé.

Kábítószer és védett madarak a határon

Egy kilogrammnyi kábítószergyanús növényi törmeléket, feltehetően kannabisz származékot és félszáz védett madarat találtak a rendőrök két Csongrád megyei határátkelőhelyen, Röszkén és Kiszomboron – tájékoztatta a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője pénteken az MTI-t.