Címoldal

Földből kiálló elképesztő tárgyat talált egy norvég vadász

Különleges, hogy a több mint ezer éve a felszínen lévő kincset eddig nem vették észre. Egy több mint 1000 éves, remek állapotban megmaradt viking kardra bukkant egy vadász Norvégiában – írja a hvg

Hátborzongató tömegsírt találtak Vásárhelynél

Hátborzongató tömegsírt találtak Vásárhelynél

Különleges „tömegsír” nyomaira bukkantak a Móra Ferenc Múzeum szakemberei egy homokbánya területén - a Hódmezővásárhelyt elkerülő út építéséhez kapcsolódó régészeti feltárás során. A Krisztus előtti 8. századra keltezhető sekély gödörben tizenegy ember maradványait tárták fel a régészek.

A belvárosban dolgoznak a múzeum régészei

A belvárosban dolgoznak a múzeum régészei

szeged tv tartalom Épülő társasház helyén dolgoznak a Móra Ferenc Múzeum munkatársai, egy régi temető leleteit gyűjtik össze. Az eddigi eredmények szerint sok a gyermeksír, ami a két-háromszáz évvel ezelőtt még igen nagyarányú gyermekhalandósággal függ össze.

Dinótojásokat találtak az útfelújítás közben

Hogy a korábbi útépítés során hogyan kerülhette el a figyelmet, az rejtély, de a felújításkor váratlan leletre bukkantak a munkások Kína déli részén: 43 dinoszaurusz-tojás hevert a föld alatt.

Jégkori ősbölény csontokat találtak Szegeden

Jégkori ősbölény csontokat találtak Szegeden

Jégkori ősbölény maradványaira találtak Szegeden a lézerközpont alapozási munkája során, a hozzávetőleg százezer éves csontokat egy markológép fordította ki a földből, 8-8,5 méteres mélységben.

Új időszaki kiállítások a Móra-múzeumban

Új időszaki kiállítások a Móra-múzeumban

Két időszaki kiállítás is nyílik egy napon a szegedi Móra Ferenc Múzeumban: különleges bronzkori magyarországi régészeti leleteket láthatnak a látogatók a 4000 év – 2000 km című kiállításon. A régészeti tárlat mellett egy fotókiállítás is megnyitja kapuit, ahol Núbia vadregényes sivatagi tájain barangolhatnak végig a látogatók.

Aranykincset talált a kertjében a házaspár!

Egy házaspár körülbelül másfélezer darab aranypénzt talált a birtokán Gold Country-ban egy fa alatt elrejtett edényben. Ez a fantasztikus kincslelet úraindíthatja a kaliforniai aranylázat, feltehetően sokan indulnak majd fémdetektorral vadászni a környéken.

Értékes leleteket találtak a Móra-múzeum régészei

Értékes leleteket találtak a Móra-múzeum régészei

A tatárok pusztítása elől rejthették el a 13. században azt a kétélű pallost, sarlót és lóvakarót, melyeket Csanádpalota határában, az M43-as autópálya régészeti feltárása közben találtak meg a szegedi Móra Ferenc Múzeum régészei. A munkálatok során további érdekes leletek, például két összekötözött végtagú csontváz is előkerült.

Őskőkori barlang épül a Móra-múzeumban

Őskőkori barlang épül a Móra-múzeumban

Nagyszabású ősember-kiállítás készül a Móra Ferenc Múzeumban: a tárlaton az őskőkori leletek mellett egy 100 négyzetméter alapterületű barlang is látható lesz. A múzeum szakemberei már építik a monumentális installációt.

Ritka avar-kori duplasír az M43-as mentén

Avar-kori duplasírt találtak ezüst-bronz fülbevalóval és övcsatokkal a Csongrád megyei régészek Csanádpalota határában.  

Korábbi híreink

Megtalálták a régi vár falát

Négy hónapi munka után megtalálták a szegedi vár déli falát, a Móra Ferenc Múzeum előtti parkban. A tatárjárás után, a 13. században emelt építményhez az évszázadok során többször hozzátoldottak, megújították. A szegedi vár nem kőből, hanem téglából készült, falai is csak körülbelül két méter szélesek lehettek.