Címoldal

Szegeden zajlik a második lézerforradalom

Szegeden zajlik a második lézerforradalom

Már most lenyomta az ELI az Egyesült Államokat, illetve Ázsiát.

Kezdődik a tudományos park fejlesztése Szegeden

Kezdődik a tudományos park fejlesztése Szegeden

A szegedi lézerközpont, az ELI-ALPS szomszédságában megkezdődik a tudományos park fejlesztése, a beruházásra 1,7 milliárd forintot hagyott jóvá a kormány - jelentette be Palkovics László pénteken Tisza-parti városban

Beindult az ELI első lézerberendezéseFotógalériával

Beindult az ELI első lézerberendezése

Ünnepélyes keretek között csütörtök délután két órakor elindították az első lézerberendezést a szegedi lézerközpontban. Ez az ELI-ALPS első működő lézerberendezése a magyarországi, romániai és csehországi társintézményeket is beleértve, ezért mindenki feszülten várta az indítást.

Két új lézerberendezés érkezett az ELI-beFotógalériával

Két új lézerberendezés érkezett az ELI-be

A francia Fastlite cég által gyártott közép-infravörös lézerrendszer, valamint a nemzetközi közreműködéssel készített terahertz gép kezdi meg tesztüzemet rövidesen a szegedi lézerközpontban. A két berendezésről kedden tartottak tájékoztatót az ELI-ben.

2019-ben startolhat az ELI melletti ipari park

2019-ben startolhat az ELI melletti ipari park

A tervek szerint 2019-ben nyílhatnak meg az első intézmények a szegedi lézerközpont szomszédságába tervezett tudományos ipari parkban – közölte Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora kedden egy konferencián.

Tudományos ipari parkot alakítanak ki az ELI-nél

Tudományos ipari parkot alakítanak ki az ELI-nél

ELI Science Park néven tudományos ipari parkot alakítanak ki a szegedi lézerközpontnál, első lépésként 2018-ban inkubátorház nyílhat - közölte Palkovics László oktatási államtitkár kedden Szegeden.

Átadták a szegedi szuperlézer-központotFotógalériával

Átadták a szegedi szuperlézer-központot

Magyarország modern kori történetének legnagyobb tudományos beruházásának nevezte a szegedi lézerközpontot Orbán Viktor miniszterelnök a kutatóközpont épületkomplexumának ma délelőtti átadásán. (FRISSÍTVE!)

Botka László: Kedden történelmet ír SzegedFotógalériával

Botka László: Kedden történelmet ír Szeged

– Örömteli nap lesz a keddi nap Szeged és Magyarország életében, mert átadásra kerül az egyetlen európai tudományos nagyberuházás, ami Magyarországon épül, a szegedi lézerközpont – jelentette be Botka László, Szeged polgármestere ma a városházán.

Rendkívüli követet kapott az ELI lézerközpont

Rendkívüli követet kapott az ELI lézerközpont

Fülöp Zsolt fizikus kapott megbízást az ELI lézerközponttal kapcsolatos nemzetközi konzorcium szervezésével és a kapacitások hasznosításával kapcsolatos kormányközi egyeztetések lefolytatására.

Rövidesen a kutatóké lesz a főszerep az ELI-benFotógalériával

Rövidesen a kutatóké lesz a főszerep az ELI-ben

Szeged számára a jövő egyik legfontosabb befektetése a város határában épülő lézerközpont, amelynek hivatalos átadása néhány hónapon belül megtörténhet. A szerdai sajtóbejáráson az is kiderült, hogy néhány tudományos projekt már zajlik az épületben.

Korábbi híreink

Az orvostudomány felé nyit az ELI

Az orvostudomány felé nyit az ELI

szeged tv tartalomA lézerről szól a következő 10 napja annak a 20 egyetemistának, akik a Lamelis elnevezésű nyári egyetemre érkeztek Szegedre. Az orvos- és egészségtudományi képzésekben részt vevő hallgatók arra kaphatnak választ, hogyan kapcsolódik a lézer az orvostudományhoz és miként tudják hasznosítani azt. (videóval)

Új szakaszba lép a szegedi szuperlézer beruházás

Új szakaszba lép a szegedi szuperlézer beruházás

Lezárult a szegedi szuperlézer-központ építésének első fázisa: az épület gyakorlatilag elkészült, hamarosan indul a beruházás második üteme, a tudományos berendezések telepítése. A pénteki projektnyitón részt vett Corina Cretu, uniós biztos, Botka László polgármester, Szabó Sándor országgyűlési és Ujhelyi István EP-képviselő is.

Nincs késedelem az ELI építésénél

Nincs késedelem az ELI építésénél

szeged tv tartalomA terveknek megfelelően halad a szegedi szuperlézer építése. Ezt ma megerősítette az Európai Bizottság kutatási-innovációs főigazgatója is, aki megtekintette az építkezést, és tájékozódott a beruházás állásáról. Ilyen magas rangú uniós vezető még nem járt a helyszínen.

Egyre több szakember jön az ELI miatt Szegedre

Egyre több szakember jön az ELI miatt Szegedre

szeged tv tartalomSzegeden megfordult a magasan képezettek vándorlási iránya. Most hozzánk érkeznek kutatók, külföldiek és külföldről hazacsábított magyar tudósok. Ez a trend a szuperlézerközpontnak köszönhető.

ELI: hamarosan jöhetnek az első lézerek

ELI: hamarosan jöhetnek az első lézerek

Lezárult a szegedi lézerközpont kialakításának csaknem 30 milliárd forintos támogatásból – 85 százalékban uniós forrásból – megvalósult első fázisa. Jövő májusban megérkeznek az első lézerberendezések, ősztől pedig indulnak a kutatások is. (videóval)

ELI: Tudományágak együttműködése

ELI: Tudományágak együttműködése

szeged tv tartalom300 millió forintos Uniós projektet zártak a Szegedi Tudományegyetemen. A források segítségével megalakították az ELITeam-et, melynek feladata lesz, hogy a különböző tudományágak képviselőinek segítséget nyújtson a hamarosan elkészülő lézerkutató központ lehetőségeinek kiaknázásában. (videó)

ELI: Már a munkára készülnek a szakemberek

ELI: Már a munkára készülnek a szakemberek

szeged tv tartalomMintegy 150 szakember vesz részt a szegedi lézerközpont kutatásait előzetesen megtárgyaló konferencián. A tanácskozáson megvitatják, milyen tervezeteket érdemes elindítani jövőre az ELI-ben. Közben a kutatóközpontban egy új épületszárny is elkészült, az építkezés rendben halad.

ELI: Újabb megállapodást írtak alá

ELI: Újabb megállapodást írtak alá

A szegedi lézerközpont újabb berendezése, egy attoszekundumos forrás tervezéséről írt alá megállapodást az ELI-HU Nonprofit Kft. és a francia Laboratoire d'Optique Appliquée (LOA) szerdán Szegeden.

Közmeghallgatás: a nagy némaság

Közmeghallgatás: a nagy némaság

Egyetlen kérdés hangzott el a közmeghallgatáson, de legalább a horgászok örülhetnek: lehet majd horgászni az ELI záportavában.

Jóváhagyták az ELI második fejlesztési fázisát

Jóváhagyták az ELI második fejlesztési fázisát

A kormány jóváhagyta a szegedi ELI lézer kutatóközpont második fázisának beruházását, amely 40 milliárd 52 millió forint uniós támogatásból valósul meg.

Archívum

Új igazgatókat választott a szegedi lézerközpont

Startra kész a szegedi lézerközpont építése

Újabb fontos állomás a lézerközpont építésében

ELI: oktatási programok indulnak

Ősszel startol a lézerközpont építése

Indulhat a szegedi lézer kutatóközpont beruházása

Tudományos mérföldkő az ELI projektben

Egyesületet hoztak létre a szuperlézer-központok

Kicsit megvakították Cristiano Ronaldót

500 milliót nyert lézerkutatásokra az SZTE

14 kilométernyi cölöpalapra épül a lézerközpont

Szegedi lézerközpont: lezárult az első fázis

Kiemelt figyelmet kap a szegedi lézerprojektet