Címoldal

Ügyes - Látszatreformok fednék a látszategyeztetést

Köznevelés-stratégiai Kerekasztal néven folytatja a kormány által létrehozott Köznevelési Kerekasztal, lényegi változás azonban sem a szervezet összetételében, sem működésében nem lesz - derült ki a lapunk birtokába jutott, az "egyes köznevelési szakmai testületekről" szóló előterjesztésből. - írja a nepszava.hu

Elkezdődött a Fidesz végjátéka?

A jól szervezett civilek kiszoríthatják a közösségi terekből a Fidesz-t és csatlósait, de sokkal több pénz kellene a kormány médiafölényének ellensúlyozására, hogy a kampányban győzhessen az ellenzék, és helyreállítható legyen a jogállamiság. Ezzel a munkával nem lehet várni - jelentették ki a Kerekasztal a Részvételi Demokráciáért (KARD) Egyesület szombati rendezvényének előadói. - írja a nepszava.hu

Nagyot kamuzott az államtitkár a KLIK elfogadottságáról

Megszokottnak számít a politika világában, hogy a felek igyekeznek olyan színben feltünteti a valóságot, amely rájuk nézve a lehető legkedvezőbb képet sugallja. A tények azonban még mindig makacs dolgok és illene ezt mindenkinek tiszteletben tartania. - írja a stop.hu

Csak színjátékot játszik a kormány

Kilépett a köznevelési kerekasztalból a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, míg az OECD szakértője ma kapcsolódik be a fórumba. Hazai szakemberek szerint a nemzetközi szervezet meghívása csak színjáték, nekik ugyanis semmilyen valós jogköre nincs a kormány kerekasztalánál. - írja a stop.hu

Saját kerekasztalt alakítanak a pedagógusok

Kedden Civil Közoktatási Platformot hoznak létre a tilta­kozó iskolákat képviselő Tanítanék Mozgalom alapítói. Itt az oktatás valódi szakértői és valódi szereplői egyeztetnek majd, mondta a szombati tüntetés után a Pukli István, a budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatója. - írja az Index

Végül csak összefognak? - Fogy az egészségügy türelme

Erősödik a civil mozgalmak és a szakszervezetek összefogása az egészségügyben, egyre többen gondolják, hogy a sztrájktól sem kell megriadni, ha a kormány továbbra sem veszi komolyan az ágazatban dolgozók elégedetlenségét. - írja a nepszava.hu

Kerekasztal: a válságok hatásairól az egyetemen

Kerekasztal: a válságok hatásairól az egyetemen

A világ különböző régióiban jelentkező pénzügyi, gazdasági krízisek továbbterjedésének sebessége rendkívüli módon felgyorsult az elmúlt évtizedekben – állapították meg egy szegedi kerekasztal-beszélgetés résztvevői.

Színházpártolók beszélgetnek a sajtó és a teátrum kapcsolatáról

A Varga Mátyás Alapítvány Színházpártoló Társasága következő összejövetelét A tükör tükrében címmel tartja március 19-én, csütörtökön délután 5 órakor a Bécsi körúti Varga Mátyás Kiállítóházban.

Az állam is segít megóvni a szegedi zsinagógát

Az állam is segít megóvni a szegedi zsinagógát

A kormány 2015-ben is jelentős összeggel támogatja a zsidó közösségeket – hangzott el a Zsidó Közösségi Kerekasztal legutóbbi ülésén. Több egyházi épület mellett a szegedi zsinagóga állagmegóvását is támogatni fogja a kabinet. A műemléképület olyan rossz állapotban van, hogy segítség híján novemberben be kellene zárni – mondta a napokban a Lednitzky András, a hitközség elnöke.

Talpuk alatt Afganisztán morajlása

A Móra Ferenc Múzeum Afganisztánt megjárt régésze, Paluch Tibor és Dr. Toperczer István katonaorvos osztja meg emlékeit, gondolatait a hányattatott sorsú ország kultúrájával, mindennapjaival és egy különleges régészeti feltárással kapcsolatban. A beszélgetést március 26-án, szerdán 17 órakor tartják a Móra-múzeum dísztermében.

Korábbi híreink

Interkulturális fejlesztő programállomás Szegeden

Lengyel, angol, portugál, bolgár, magyar szervezetekben tevékenykedő nonprofit szakemberekkel szervez a Mátrix Közhasznú Alapítvány a hét végén partnerségi programot "Interkulturális készségek fejlesztése" címmel. A nemzetközi kerekasztal szegedi állomásán az EU-n belüli külföldi munkavállalás és az azzal járó problémák körei kerülnek górcső alá.

Szegeden biztonságban vannak a baleseti sérültek

Szegeden biztonságban vannak a baleseti sérültek

A nyári szünet után szerdán este folytatódott az Összefogás Szegedért Egyesület által létrehozott Kerek az asztal elnevezésű civil vitafórum, ahol téma volt már többek között az idegenforgalom és a szegedi színházi élet is. Most a szegedi baleseti sebészet került „terítékre”: a fórumon kiderült, a Tisza-parti városban az ellátást illetően biztonságban érezhetjük magukat.

"Dilettáns tobzódás zajlik az oktatáspolitikában"

Élesen bírálta a kormány oktatáspolitikáját a szocialista Kunhalmi Ágnes és az LMP-hez tartozó Osztolykán Ágnes azon a kerekasztal-beszélgetésen, amelyet pénteken rendeztek a fővárosban.

Kerekasztal: a turisták Szeged hangulatát szeretik 

Kerekasztal: a turisták Szeged hangulatát szeretik 

Egy friss felmérés szerint városunkról a dóm és a Tisza jut eszébe a legtöbb turistának. Dobogós helyen szerepelnek még a szabadtéri játékok és a város fesztiváljai is, valamint természetesen a szegedi halászlé. Éttermeinkkel és szállodáink recepcióival viszont már kevésbé elégedettek vendégeink – derült ki a Kerek az asztal című civil fórum beszélgetésén szerda este.

Rotary Tavasz: az újszülött-mentőknek gyűjtenek

Rotary Tavasz: az újszülött-mentőknek gyűjtenek

Háromnapos rendezvényre várja a hét végén a szegedieket a városban működő két Rotary Club, a Mórahalmi Rotary Kerekasztal és a fiatal rotaristákat tömörítő Rotaract és Interact Club. A Szent-Györgyi Albert és a Tisza Rotary Clubok tagjai adományokat is gyűjtenek péntektől vasárnapig a Klauzál téren.

Megfigyelhetők lesznek a diplomások?

A nemzetbiztonsági szolgálatok részére is átadhatják az állami ösztöndíjas hallgatók személyi és tanulmányi adatait a Balog Zoltán miniszter által múlt pénteken benyújtott felsőoktatási törvényjavaslat szerint. A módosító nem köti feltételhez az adatkiadást, így akár a diplomások nyomon követésére is alkalmas lehet.

HaHa: koalíció jött létre a felsőoktatás leépítésére?

A Hallgatói Hálózat is sajtóhírekből értesült arról, hogy a mai napon összeült a Felsőoktatási Kerekasztal, amin a HÖOK és Magyar Rektori Konferencia is részt vett. Nagy Dávid korábban a azt nyilatkozta, hogy testületileg nem fognak részt venni a Kerekasztalon, mivel az alaptörvény tervezett módosítása miatt az egyeztetések értelmüket vesztették - írta közleményében a Hallgatói Hálózat.

Az ellenzék megszüntetné a TEK-et és a házőrséget

A közbiztonságról és a honvédelemről egyeztetett szerdán az MSZP, a Demokratikus Koalíció (DK), a Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP), a Szövetségben, Együtt Magyarországért Párt (SZEM), valamint a Zöld Baloldal.

Ideiglenes felsőoktatási kerekasztal alakul

A Rektori Konferencia is részt vesz az ideiglenes mandátumú felsőoktatási kerekasztalon, mely a felsőoktatás finanszírozását és átalakítását, a hallgatói jogokat és kötelezettségeket tekinti át.

Hidat építenek Szeged és Sanghaj között

Hidat építenek Szeged és Sanghaj között

Rendhagyó, de aktuális témát választott az idei tanévet záró Szakképzési Kerekasztal kedd délutáni találkozóján a városháza házasságkötő termében: a szakemberek a kínai-magyar, a szegedi és sanghaji kapcsolatokat tekintették át a szakképzés és a felsőoktatás szemszögéből.