Címoldal

Ügyes - Látszatreformok fednék a látszategyeztetést

Köznevelés-stratégiai Kerekasztal néven folytatja a kormány által létrehozott Köznevelési Kerekasztal, lényegi változás azonban sem a szervezet összetételében, sem működésében nem lesz - derült ki a lapunk birtokába jutott, az "egyes köznevelési szakmai testületekről" szóló előterjesztésből. - írja a nepszava.hu

Nagyot kamuzott az államtitkár a KLIK elfogadottságáról

Megszokottnak számít a politika világában, hogy a felek igyekeznek olyan színben feltünteti a valóságot, amely rájuk nézve a lehető legkedvezőbb képet sugallja. A tények azonban még mindig makacs dolgok és illene ezt mindenkinek tiszteletben tartania. - írja a stop.hu

Csak színjátékot játszik a kormány

Kilépett a köznevelési kerekasztalból a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, míg az OECD szakértője ma kapcsolódik be a fórumba. Hazai szakemberek szerint a nemzetközi szervezet meghívása csak színjáték, nekik ugyanis semmilyen valós jogköre nincs a kormány kerekasztalánál. - írja a stop.hu

Politikailag elhajló tankönyvet kapnak a diákok

Hiába állítja Rétvári Bence, hogy a régi tankönyvek a hibásak, az egyik új fejlesztésű tankönyv nem csak politikailag elfogult, hanem például értelmetlenné teszi a diákok számára a márciusi ifjak egyik pontját. - írja a hvg

Oktatás: Berágott egy teljes tantestület

Egy miskolci gimnázium tantestülete dühös nyílt levelet tett közzé a közoktatás állapotáról. Hiába juttatták el korábban észrevételeiket az oktatásirányítókhoz, semmiféle választ nem kaptak. - írja a hvg

Egy elmaradt forgatás: keserű nyílt levél a közoktatásról

Elkeseredett, a magyar oktatás állapotát jól jellemző nyílt levélben utasította el egy gimnáziumi tanár, hogy forgassanak az iskolájában. Úgy véli, hazugság lenne az államtól függetlenül, sőt annak sokszor ellenére kiválóan működő projektet közoktatási sikerként beállítani.

Botrányos felvételi: sokan hiába tanultak?

Szombaton írják a középiskolába készülő gyerekek a központi felvételi teszteket, két napja derült ki azonban, hogy jó néhányan hiába tanultak, nem jogosultak a felvételre. A helyzet egy decemberi törvénymódosítás miatt állt elő, most kétségbeesett szülők próbálnak valamit tenni a gyerekükért. Már ha egyáltalán tudnak a jogszabályváltozásról. Az oktatási szakértő szerint nem egyértelmű a törvényi tilalom.

Megbukott a Klik élén Marekné Pintér Aranka

Alig egy hónap telt el a harmadik Orbán-kormány megalakulása óta, máris távozik a 120 ezer pedagógusért felelős Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) vezetője. A Klik másfél éves működése alatt botrányt botrányra halmozott, idén év elején már a kormányon belül is keményen bírálták. A korábban Hoffmann Rózsa által kiválasztott Marekné Pintér Aranka helyét információnk szerint Hoffmann utódjának egy volt munkatársa veheti át.

„Az igazgatóm tiszta ideg” – újabb káosz az iskolákban

Egy 543 millió forintért megvett iskolai adminisztrációs rendszert ajánl a kormány az iskolaigazgatóknak. A szoftver bevezetése nem kötelező, de amelyik iskola marad a régi rendszerénél, annak állnia kell a cechet. Az államilag támogatott szoftver a tanároknak nem lett időben bemutatva, miközben elvben már a téli szünet után sok helyütt ezt kellene használni.

Elkeseredett levélben kelt ki egy tantestület

Meggyengült az állandóság, az igazgatók jogköre csökkent, napi működési zavarok jellemzik az iskolai munkát, zavar van a tankönyvellátásban – írja többek között nyílt levelében az Eötvös József Gimnázium tantestülete.

Korábbi híreink

Reggel iskolába menet megsiratom a gyereket

Egy budapesti gimnáziumban „elméleti testnevelést” és „sétáló testnevelést” tartanak, mert nincs hely a tornateremben. Egy pécsi iskolában talán egy sátorban tarthatják majd a télen a mindennapos testnevelést. Az Indexhez érkezett újabb levelek továbbra is zavaros állapotokról számolnak be, pedig már október van.

Sajátjain is átgázolt a pénzért központosító kormány

Legalább két és fél éve tart a kormánypártok soraiban az a vita, amely a szeptember 2-i zűrzavaros tanévkezdéshez vezetett. A Fidesz képviselői több alkalommal is megpróbálták megállítani a saját kormányuk központosítási törekvéseit, de szinte minden alkalommal kudarcot vallottak, és sokszor maguk vonták vissza javaslataikat.

Düh, félelem és bizonytalanság a tanévkezdéskor

A szocialista párt szerint a köznevelési törvény teljes körű életbe lépése zárt és merev iskolarendszert hoz létre, a Fidesz oktatáspolitikai hibáit pedig a pedagógusbér-emelés sem fedi el a hétfőn kezdődő tanévben.

Államosítás után: csak a kréta el ne fogyjon

Kevesebb bért kaphat februártól jó pár tanár, az iskolák állami átvétele miatt nemcsak a cafeteriát, hanem a minőségi bérpótlékot is megszűntetik. Noha Hoffmann Rózsa államtitkár szerint az intézmények átvétele sikertörténetnek számít, a tanárok és iskolaigazgatók minden napos gondokról számolnak be. Mivel az iskoláknak bankszámlájuk sincs már, ezért egy kulcsmásolás is komoly fejtörést okoz.

A kormány csak a gazdasági holdudvarának tesz jót

Az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint amíg a tavalyi év az új közjogi berendezkedés kialakításáról és a demokratikus jogok csorbításáról szólt, az idei a Fidesz mögött álló gazdasági hátország megerősítése jegyében telik.