Címoldal

Demján Sándor örülhet, tömeges leépítés jöhet a közszférában

Csoportos létszámleépítést hajthat végre a közszférában a választások után a kormány. Legalábbis erre lehet következtetni abból a Létszámleépítések megelőzése és kezelése elnevezésű uniós pályázatból, amit a Nemzetgazdasági Minisztérium nyert meg. - írja az mno.hu

Vérengzés jön a közszférában

Átalakítja a háttérintézményeket a kormány, komoly létszámleépítéssel. Azért arra lesz erő, hogy közigazgatási bíróságot állítsanak fel. - vs.hu

Az ügyintézőket kirúgják, a fejesek maradnak

Míg az ügyintézők retteghetnek, addig a fejeseknek úgy tűnik, hogy nem kell aggód­niuk az állásukért a legújabb kormányzati bürokráciacsökkentő program miatt. - írja a Blikk

Akár 150 ezer embert is elbocsáthatnak az államigazgatásban

A politikai ciklus végéig nem 6 ezer, hanem 100-150 ezer fővel csökkenhet az államigazgatásban dolgozók száma, jelentette ki az ATV-ben Csepreghy Nándor államtitkár. - írja az Index

Megvan a megszűnő állami hivatalok listája

13 állami intézet szűnhet meg, köztük a Külügyi és Külgazdasági Intézet, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet. A bürokráciacsökkentés jegyében a kormány több mint 70 állami, országos háttérintézmény, költségvetési szerv átszervezését, illetve megszüntetését tervezi. - írja az origo.

Folytatódhatnak a kirúgások

A kiemelt üdülőkörzetek kisvállalkozói közül sokan a vasárnapi zárva tartás miatt a holtszezonban kénytelenek lehetnek megválni majd az alkalmazottaiktól. A törvény megváltoztatta ugyanis a nyaralási szokásokat, és sokan már útközben bevásárolnak, az üdülőhelyeken pedig nemigen költenek. - írja a stop.hu

Eddig több mint kétezer embert tett utcára a vasárnapi boltzár

A vasárnapi boltzár bevezetését követően több mint kétezer fővel csökkent az alkalmazottak száma a kereskedelemben, a túlórák pedig öt éve nem látott magasságokban járnak a statisztikai hivatal legfrissebb adatai szerint. - írja a hvg.hu

Nyolcezer ember veszítheti el a munkáját

Akár nyolcezer ember állásába is kerülhet a vasárnapi boltbezárás a Költségvetési Felelősségi Intézet költségvetési kockázatelemzése szerint. Viszont arra számítanak, hogy a kirúgott dolgozók máshol el tudnak majd helyezkedni.

Teljes a káosz a közmédiában

Kifogásolják a közmédia dolgozóit képviselő szakszervezetek, hogy az elbocsátásokkal párhuzamosan folyamatosan új dolgozókat vesz fel az MTVA, miközben a kirúgottak csaknem fele védett munkavállaló. Az érdekképviseletek szerint a 177 dolgozó leépítésével nem spórol a közmédia, amelynek elvben néhány héten belül induló új csatornái nemcsak horribilis összeget emésztenek majd fel, de éppenséggel új embereket is igényelnek.

Kirúgáshullámmal áll fel az állami propagandagép

A parlament decemberi döntése alapján fél év alatt kell összevonni a négy közszolgálati csontvázintézményt. Négy év után a kormánypártok is rájöttek arra, hogy a médiarendszer átalakításakor feleslegesen tartották meg ezeket. A nagy múltú intézményeket 2010-ben egy-egy ötven főnél kevesebb munkatársat foglalkoztató csontvázintézménnyé alakították, amelyek leginkább csak kifizetői helyek a kádereknek.

Korábbi híreink

Pánik a városban: tömeges kirúgás az atomerőműben?

Az Orbán-kabinet a paksi atomerőmű vezérkarának a lecserélésére készül – értesült a Népszabadság. Lázár János a hét elején már említette, hogy változások várhatók. A bejelentés akkor teljes értetlenséget keltett, mostanra viszont –legalábbis Pakson – a tanácstalanság ijedtségbe ment át.

Korrupcióra tökéletes, a szegényeknek átok a vasárnapi boltbezárás

A vasárnapi zárva tartás lehet a következő netadó: információink szerint a kormány legalább részben kihátrál a KDNP-sek ötlete mögül. Ha viszont mégsem, úgy jöhetnek az ügyeskedések és jöhet a korrupció. De persze akkor még nem esett szó azokról, akik az igazi vesztesei lennének egy ilyen húzásnak.

Elbocsát 1700 dolgozót a Magyar Telekom

A Magyar Telekom mintegy 1700 munkavállalójától válik meg a következő két év során - jelentette be a társaság csütörtökön. Azoknak a dolgozóknak, akik önként jelentkeznek az elbocsátásra, pluszjuttatások illetik majd meg.

Gyárbezárási hullám söpör végig az országon

Sorra vonulnak ki a nemzetközi termelőcégek Magyarországról a kereslet visszaesésére hivatkozva. Ezt már nem lehet a válsággal magyarázni. A krízis a világ más részein 2009-2010-ben lecsengett, nálunk azonban 2011 óta sorjáznak az egyenként is több száz, vagy akár néhány ezer családot nehéz helyzetbe hozó gyárbezárások.

Bejött a Hoffmann-terv: kevesebb a gyerek

Több, mint harmincezerrel kevesebben iratkoztak be középiskolába a következő tanévre, mint eddig, ami a PDSZ elnöke szerint több ezer pedagógus elbocsátását eredményezheti. Mendrey László szerint az egyik ok a tankötelezettség korhatárának leszállítása, amelynek negatív következményeivel egy 2011-es minisztériumi háttéranyag is számolt.

Kamu számítással kábítják a tanárokat, tömeges elbocsátás jöhet

Tömeges pedagógus-elbocsátásokra enged következtetni az a Népszava birtokába került kormányelőterjesztés, amely szerint az idén szeptembertől bevezetett béremelés számítási alapja mintegy 11 milliárd forinttal kevesebb a Matolcsy György által korábban említettnél. A tervezetből az is kiderül, hogy az "objektív szempontok" szerinti minősítési eljárások ellenére évente csak adott számú pedagógus kerülhet majd magasabb fizetési kategóriákba, és ez még nem minden.

Megkezdődött a benzinkút bezárási hullám

Megkezdődik a már beígért benzinkút bezárási hullám. Sőt a korábban jósoltnál több - több tucatnyi - kút tűnik el, és a megmaradók jó része is átáll nappali üzemre, vagyis egyre kevesebb töltőállomáson lehet majd éjszaka tankolni. Bajban a Shell, az OMV és az Agip, de nem örülhet a MOL sem. Az autósok alig tankolnak.

Januárban 120 ezren kerülhetnek utcára

Súlyos aggályokat fogalmaz meg az oktatási államtitkárság az iskolák államosításával kapcsolatban. Nincs pénz az átalakításra és már januárban elbocsátások jöhetnek. Ezt a közoktatásért felelős helyettes államtitkár két hete le is írta a kormány számára, ennek ellenére a javaslatot benyújtották a parlamentnek.

Kirúgásokat hozhat Klebelsberg az oktatásban

Egyelőre folyosói pletykákból tájékozódnak az iskolaigazgatók arról, hogy hogyan érinti intézményüket a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megalakulása szeptember 1-től. Az önkormányzatok vezetői sem tudnak konkrétumokat, nem egyeztettek velük.