Címoldal

Botka: kormányváltás után nem lesznek kancellárok

Botka: kormányváltás után nem lesznek kancellárok

Egy esetleges 2018-as kormányváltás után az egyetemeken nem lesznek kancellárok és nem lesznek politikai kinevezettek – közölte Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje pénteken az MTI-vel.

Államilag idomított egyetemek

Miután a kormány nekikezdett a felsőoktatás önkényes átalakításának, az egyetemre, főiskolára jelentkező, valamint a felvett hallgatók számában is nagy zuhanás történt, az arányok 2013 óta lényegében változatlanok. A felvehető diákok számát az egyetemek valós kapacitásainak figyelmen kívül hagyásával határozták meg, ahogyan az államilag finanszírozott helyek arányát is. - írja a nepszava.hu

Egyetemek sorsával játszadozna Lázár

Riadalmat váltott ki a rektorok körében a Miniszterelnökséget vezető miniszter ötlete, amely szerint le kellene választani a nagy tudományegyetemekről az orvosi karokat. A tét óriási, de mindez Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkárt egyelőre nem érdekli. Információnk szerint a hangzatos indoklás ellenére csak Hoffmann Rózsa egykori helyettesének, Dux Lászlónak keresnek új posztot.

Totális kancellári kontroll az egyetemeken

Csaknem totális kontrollt gyakorolhatnak majd az egyetemek és a főiskolák felett a kormány által a rektorok mellé kinevezett kancellárok - derült ki az Átlátszó Oktatás által megszerzett jogszabálytervezetből, amely több lényeges ponton is módosítaná az alig két éve elfogadott új felsőoktatási törvényt.

Szijjártó kétszer utazta körbe a Földet, minimális eredménnyel

Nem múlik el úgy hét, hogy Szijjártó Péter ne jelentkezne be valahonnan külföldről, hogy a kormány legújabb külgazdasági sikereiről számoljon be a közmédiának. Orbán Viktor volt szóvivője fáradhatatlanul járja a világot, egzotikus helyeken, keleti országokban jár, többet költ repülőre, mint a külügyminiszter. Ennek ellenére a sikerek egyelőre csak papíron léteznek.

Kirúgnak több száz egyetemi alkalmazottat

Súlyos feladatellátási és működési gondoktól tartanak az állami felsőoktatási intézmények vezetői az új nyugdíjazási szabály miatt, amelynek értelmében több száz dolgozótól meg kell válniuk. Mivel a speciálisabb munkakörökre nagyon nehéz új embert találni, az egyetemek arra készülnek, hogy bizonyos szolgáltatásokat meg kell szüntetniük – írja a szombati Magyar Nemzet.

Brutális pénzkivonás az egyetemeken

A rektorok a napokban kapják meg az államkincstártól azt az értesítést, amelyben tájékoztatják őket a jövő évi forráskivonás egyes intézményekre eső hányadáról. Az újabb elvonások miatt még nagyobb bajba kerülnek a már kivéreztetett nagy kutatóegyetemek, tudományegyetemek. Az elfogadott költségvetési törvény szerint 1-4 milliárdos elvonást kell elszenvedniük intézményenként.

Ezrek csatlakoztak a tandíjellenes tüntetéshez

Budapesten, Szegeden, Pécsett és Debrecenben is demonstrációt tartanak a diákok a felsőoktatás átalakítása miatt. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája is jelezte támogatását. A gyűlések célja, hogy a hallgatók tiltakozzanak a keretszámok újabb drasztikus csökkentése, az egyetemi autonómia megszüntetése ellen és közösen döntsenek az ellenállás további formáiról.