Címoldal

A vándorsólyom az idei év madara

A vándorsólyom az idei év madara

A vándorsólymot választotta a 2018-as év madarának a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). Az állat több évtizednyi szünet után 1997-ben költött újra Magyarországon, ezért az egyesület a 20 éves évfordulóra emlékezve a 2018-as évet a világ leggyorsabb madarának szenteli.

A tengelic a 2017-es év madara

A tengelic a 2017-es év madara

A tengelic, Magyarország és Európa egyik legszínesebb pintyféléjét választotta egy tavalyi internetes szavazáson a lakosság az idei év madarának, amely címmel a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a különböző fajok vagy madárcsoportok, illetve azok élőhelyeinek védelmére szeretné felhívni a társadalom figyelmét.

A szavazás eredményeként tengelic az év madara

Lezárult a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület internetes szavazása 2017 év madaráról. A legtöbb szavazat a tengelicre érkezett, ezért ennek a madárnak, illetve élőhelyének védelmével foglalkoznak kiemelten a jövő évben. - írja a nepszava.hu

A szegediek is szavazhatnak az Év madarára

A szegediek is szavazhatnak az Év madarára

Az erdei fülesbagoly, a házi veréb vagy a tengelic lehet a 2017-es év madara. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület július 27-éig várja a szavazatokat. A szervezet 1979 óta választja meg a beérkező javaslatok alapján a következő év madarát.

A búbos banka lett idén az év madara

A búbos banka lett idén az év madara

A búbos banka lett 2015-ben az év madara egy tavaly lezajlott internetes szavazás eredményeként - tájékoztatta hétfőn a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az MTI-t.

Az év madarát, a túzokot mutatják be az Agórában

Az év madarát, a túzokot mutatják be az Agórában

Az év madarának is választott túzok természetvédelmi helyzetét és védelmének tennivalóit ismerhetik meg az érdeklődők a Szent-Györgyi Albert Agórában február 13-án, csütörtökön 18 órától. Az Informatóriumban Széll Antal, a Kőrös-Maros Nemzeti Park szakembere tart előadást Európa legnagyobb termetű röpképes madaráról.

A túzokra figyelnek idén a madárvédők

A túzokra figyelnek idén a madárvédők

A túzok lett a 2014-es év madara. A Magyar Madártani Egyesület ugyanis az idén ünnepli megalakulásának 40. évfordulóját. Az egyesület vezetése ezért úgy döntött, hogy az elmúlt két év gyakorlatával szemben, amikor a lakosság szavazhatott az év madaráról, az ünnepi esztendőben szervezetük jelképe, a túzok legyen ez a faj.

Tárlat mutatja be az Év madarát a bibliotékában

Tárlat mutatja be az Év madarát a bibliotékában

Az év madaráról, a gyurgyalagról nyílik kiállítás kedden a Somogyi-könyvtár Rókusi fiókkönyvtárában. A Vértói úti bibliotéka színes fotókkal illusztrált könyvajánló- és ismeretterjesztő kiállítással hívja fel a figyelmet a hosszú távú vonulóként májustól szeptemberig hazánkban tartózkodó egyik legszínpompásabb madárra.

Az év madarát mutatják be az Agórában

Az év madarát mutatják be az Agórában

A 2013-as év madarának választott gyurgyalag természetvédelmi problémáiról és a faj fotózásáról hallhatnak előadást az érdeklődők a Szent-Györgyi Albert Agórában csütörtök délután. Hazánk egyik legszínpompásabb madarának állományát táplálkozása és fészekrakási szokásai miatt ma már számos veszély fenyegeti.