Címoldal

Liliom ház épül a Boldogasszony sugárútonFotógalériával

Liliom ház épül a Boldogasszony sugárúton

Hetek óta hevernek a járdán a kő épületdíszek a lebontásra ítélt ház előtt. Hogy mi épül a helyén? Nézze meg a Liliom ház látványtervét!

A bioépítészeté lehet a jövő

szeged tv tartalom A vályogház sokkal nagyobb érték, mint gondolnánk – mondta egy előadó az Újszegedi Bioépítészeti Napokon, amit már a huszadik alkalommal rendeztek meg a Bálint Sándor Művelődési Házban. Az október végéig tartó programsorozatot a környezetbarát, energiatakarékos épületek és várostervezés jegyében szervezik. (videóval)

Szegedi szecesszió kívül-belül

Szegedi szecesszió kívül-belül

A Szecesszió Világnapja alkalmából városismereti sétára hívta a Somogyi Könyvtár az érdeklődőket, melynek során Szeged egyedi szépségű szecessziós épületeit keresték fel péntek délután azok, akik jelentkeztek a túrára.

Ismét jöhetnek a Kádár-kockák

Visszahozná a kormány a szocializmus kockaházait idéző típusterveket. A kabinet megrendelésére nemzeti mintaterv-katalógus készül családiház-építőknek. A típusterv olcsó lesz, vásárlóinak az engedélyeztetési eljárást sem kell végigszenvedniük. A kamara örül, az építészek kevésbé. - írja a nol.hu

Elképesztő biciklishidat építettek Koppenhágában

Koppenhágában, a kikötő felett egy emelet magasan futó, kétsávos biciklishidat adtak át a közelmúltban. A látványos és szívgyönyörködtető építmény tökéletes példája, a Jan Gehl világhírű városépítész vezette emberközpontú várostervezésének, ami ráadásul még ezek után sem ül a babérjain, hanem még jobban a használókhoz igazodik.

Nívódíjjal ismerték el a Dugonics tér felújítását

Nívódíjjal ismerték el a Dugonics tér felújítását

Botka László polgármester ma bejelentette, hogy a Magyar Urbanisztikai Társaság és az ICOMOS Nemzetközi Építészeti Szövetség 2014. évi Köztérmegújítási Nívódíj pályázatán „Településközpont, Fő tér” kategóriában Szeged nyerte a fődíjat a Dugonics és az Árpád tér rekonstrukciójával.

Városi palotaséták Magyar Ede nyomában

Városi palotaséták Magyar Ede nyomában

Szombaton folytatódnak és várossétává bővülnek a REÖK népszerű palotasétái. A Szeged építészeti értékeire kíváncsiak szombaton délelőtt háromnegyed 11-től gyülekezhetnek a Reök-palota előtt. Innen 11 órakor indul a közel 2 órás séta, amely a Tisza Lajos körúti Református palotánál ér majd véget.

Messinek még a háza is labdát formáz

A klasszis futballisták már tényleg megengedhetik maguknak, hogy igazi kacsalábon forgó palotában éljenek. Ennek ellenére a többségük kifejezetten ronda külsejű otthonban hajtja álomra a fejét.

Kiemelkedő építészeti díjra esélyes az Art Hotel

Kiemelkedő építészeti díjra esélyes az Art Hotel

Március 12-én Cannes-ban hirdették ki a szigorú elvek szerint megtartott zsűrizés eredményeit, miszerint több mint 300 induló közül az Art Hotel Szegednek sikerült bejutnia a legjobb 10 jelölt közé a CEEQA (Central and Eastern Europe Real Estate Quality Awards; magyarul: Közép-és Kelet- Európai Ingatlan Minőség Díj) versenyén Hotel, Szabadidő és Lakóépület-fejlesztés kategóriában.

Jól szerepelt az Agóra az Év épülete versenyen

Jól szerepelt az Agóra az Év épülete versenyen

Hetedik helyen végzett a Média Építészeti Díj versenyében a szegedi Szent-Györgyi Albert Agóra épülete. A tavaly decemberben átadott szegedi kulturális és tudományos központ az ország egyik legszerethetőbb épülete az internetes szavazók szerint.

Korábbi híreink

Az Év épülete címért versenyezhet az Agóra

Az Év épülete címért versenyezhet az Agóra

A közönségdíj döntősei közé került a Média Építészeti Díj versenyében a szegedi Szent-Györgyi Albert Agóra épülete is. A tavaly decemberben átadott szegedi kulturális és tudományos központ így bekerült azon tíz épület közé, amely megkaphatja az Építészfórum voksolásán az elismerést.

Saját tenger is hullámzik a világ legnagyobb házában

Megnyitotta kapuit a világ jelenlegi legnagyobb épülettömbje a kínai Csengdu városában. Az impozáns építmény méretei szinte felfoghatatlanok.

Erdély szakrális építészeti emlékei a múzeumban

Az erdélyi szakrális építészet emlékeit mutatja be a Móra-múzeum új időszaki kiállítása: az „Ácsolt fatornyok – Védelmező templomok” című tárlatot május 22-én, szerdán 16 órakor nyitják meg.

Két napig minden a kertről szól Újszegeden

Két napig minden a kertről szól Újszegeden

Minikertek versenyével és kertészkedő vetélkedővel is várják a növénybarátokat május első hétvégéjén a harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Kertészeti és Kertépítészeti Kiállításra és Vásárra az újszegedi füvészkertbe.

Szeged és Szabadka együtt védi építészeti értékeit

Szeged és Szabadka együtt védi építészeti értékeit

Egy sikeres örökségvédelmi pályázat nyomán Szeged és Szabadka közösen tárja fel és újítja meg a két, határ menti település szecessziós építészeti értékeit. Az Európai Unió által támogatott program nyomán megújul a szegedi Gróf-palota tetőszerkezete és a szabadkai zsinagóga északi homlokzata. A program nyitórendezvényét pénteken délelőtt tartották a városháza házasságkötő termében.

A világ legkeskenyebb házát építik Varsóban

Rekord keskeny házat építenek Varsóban: a 133 centiméter széles, 14 négyzetméteres épületet két panelház között húzzák fel a főváros központi részében.