Vincent van Gogh legendája Szegeden is életre kel

| Szegedi hírek | 2017. december 7. 10:28
Belvárosi mozi, Loving Vincent, premier előtti vetítés
A világ első festett animációs filmjét, a Loving Vincent című alkotást láthatják a szegdiek vasárnap 18 órától a Belvárosi moziban. A különleges film minden egyes képkockáját festőművészek készítették, olajjal, vászonra, ahogy maga Vincent Van Gogh festette volna.

1890. július 27-ének alkonyán egy ösztövér figura botladozott végig a francia Auvers álmos kis főutcáján. Nem volt nála semmi, kezét a hasához szorította. A friss lőtt sebből szivárgott a vér. Ő volt Vincent van Gogh, akit akkor még alig ismert valaki, mára viszont a világ talán leghíresebb festője lett. Tragikus haláláról régóta tudunk, de a mai napig nem tisztázott, hogyan és miért lőtték meg. A „Loving Vincent” ezt a történetet meséli el. Egyetlen festő személyét sem övezte annyi legenda, mint Vincent van Goghét. A rá ragasztott, rendkívül változatos címkék – mártír, élvhajhász szatír, őrült, zseni és semmirekellő csavargó – mögötti igazi Vincentet, bár elhomályosítják a mítoszok és az idő, a leveleiből ismerhetjük meg. Ő maga írta utolsó levelében: „Csak a képeinken keresztül szólhatunk.”

A szaván fogjuk, és hagyjuk, hogy a festményei beszéljék el Vincent van Gogh igaz történetét. A Loving Vincent a világ első festett animációs filmje, amelyben minden egyes képkockát festőművészek készítettek, olajjal, vászonra, ahogy maga Vincent Van Gogh festette volna. A heroikus vállalkozás, a lengyel Dorota Kobiela filmje, Van Gogh világában játszódik. Megelevenednek a filmvásznon a Van Gogh képek helyszínei és a figurái is.

A 95 perces, feliratos, animációs életrajzi dráma exkluzív premier előtti vetítése december 10-én, vasárnap este 6 órakor kezdődik a Belvárosi moziban.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!