Árvízvédelem a határ két oldalán

| Szegedi hírek | 2017. december 4. 20:46
árvízvédelem, Tisza, fejlesztés, Szerbia, Magyarország, interreg, vi2017-12, tv, szgy
Fejleszti az árvízi védekezést hazánk és Szerbia a határ két oldalán. Az Interreg együttműködés keretében a Vajdaságban mobil partfalat fejlesztenek, a Homokhátságon pedig 2000 hektár vízpótlását alakítják ki. (videóval)

Az ATIVIZIG, a vajdasági Tartományi Titkárság, valamint a főként magyarok lakta Magyarkanizsa önkormányzata 6 millió eurót nyert az Interreg-ipa program keretében. A tervezet célja a magyar oldalon az aszálykárok megelőzése, illetve mérséklése. Az ATIVIZIG a Homokháti vízpótló rendszert fejleszti. Ez a Zákányszéktől délre lévő vidéket éri el.

A rendszer, amellyel aszályban majd öntözni lehet, tavasszal alkalmas lesz a belvizek elvezetésére is. Szerbiában a tavalyi nagy árvízben 62 ember halt meg, a kár elérte a 3,5 millió eurót. Vajdaságon három nagy folyó, a Duna, a Tisza és a Száva is keresztülmegy, ezért különösen fontos az árvízi védekezés. 

Összesen 2,5 kilométer hosszan építenek mobilgátat. Ez a megoldás ott még nagyon ritka, mert drága. A program keretében Szerbia más részéből is érkeznek majd a Vajdaságban vízügyi szakemberek, hogy ezt a megoldást tanulmányozzák.