Új számítógépeket kapott a dorozsmai fiókkönyvtár

Szegedi hírek | 2017. december 1. 22:09
dorzsmai fiókkönyvtár, könyvtár, számítógép, Lauer István, Mihálffy Béla, támogatás, képviselő, vi2017-12
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
A két dorozsmai képviselő Lauer István és Mihálffy Béla segítségének köszönhetően kettő számítógéppel gazdagodott a városrész könyvtára. A gépeket péntektől már az olvasók is használhatják. Emellett a szegedi önkormányzat támogatásából új fűtési rendszer működik az intézményben.

Kiskundorozsmán 1947 óta működik könyvtár, 1973-tól a Somogyi-könyvtár fiókkönyvtáraként várja az olvasókat. 2005-től az új művelődési ház felépülése után az önkormányzat épületébe költöztek át és már 220 négyzetméteren fogadják a látogatókat.

Az intézmény azonban nem csak a könyvek kölcsönzésével szolgálja ki a környéken élőket, hanem pezsgő irodalmi életnek is helyet ad, mondta Farkas Lászlóné könyvtárvezető. Ismert és neves költőket, írókat láttak vendégül, többek között Rónaszegi Miklóst, Lakatos Menyhértet, Gémes Esztert és Simai Mihályt. A könyvtár látogatói találkozhattak  Haui Józseffel is, aki többek között a Vizipók-Csodapók, a Mézga család és a Kérem a következőt! rajzfilm-sorozatokban  dolgozott.

Farkas Lászlóné hozzátette, nem csak országos hírű vendégeket köszönthettek a könyvtárban, hanem helyi alkotóknak, művészeknek is folyamatosan lehetőséget adnak a bemutatkozásra.

Lauer István önkormányzati képviselő képviselői alapjából 200 ezer forintot biztosított a számítógépek beszerzésére. Elmondta, a könyvtár látogatói igényelték, hogy legyen mindenki által használható számítógép, amely lehetővé teszi az internet használatát, vagy a különféle ügyek elektronikus intézését. Manapság már elengedhetetlen a megfelelő informatikai háttér a könyvtárakban is, ezért döntött a támogatás mellett. A városrész másik képviselője Mihálffy Béla szintén 200 ezer forinttal segítette a könyvtárat, így sikerült két gépet és a hozzá tartozó kiegészítőket, valamint jogtiszta szoftverek megvásárolni.

Palánkainé Sebők Zsuzsanna, a Somogyi-könyvtár igazgatója kiemelte, idén már a dorozsmai az ötödik fiókkönyvtár, ahová képviselői segítséggel sikerül számítógépeket beszerezni. Nagyon jó érezni a képviselők figyelmét és segítő szándékát – tette hozzá az igazgatónő, aki szerint ezzel is elismerik, szükség van az informatikai fejlesztésekre annak érdekében, hogy minél színvonalasabban tudják kiszolgálni az olvasókat. 

Palánkainé azt is elmondta, ingyenes felhasználó képzéseket is indítanak a könyvtárak, hisz a fiatalok könnyen tudják használni a gépeket, de az idősebb korosztálynak ezt tanulnia kell. Nekik kívánnak segíteni a képzésekkel, amelyek mindig nagyon népszerűek. 

A nyugdíjas Bozóki Sándorné rendszeres látogatója a könyvtárnak. Elmondta, örömmel vették birtokukba az új számítógépeket. Reményét fejezte ki, hogy a könyvtár ismét indít majd tanfolyamokat, amelyek segítik a gépek használatának elsajátítását, hogy ne záruljon be előttük a virtuális világ és kapcsolatot tudjanak tartani távolba szakadt rokonaikkal. Ígéretet tett arra is, hogy folyamatosan használni fogják a gépeket.

A számítógépek mellett egy másik fejlesztésről is beszámolt Palánkainé Sebők Zsuzsanna igazgatónő. Nem olyan régen fejeződött be az intézmény fűtésének korszerűsítése, a több mint 30 éves fűtési rendszert cserélték el. Az épületrész fűtésének korszerűsítésére 5 millió forintot költött a város önkormányzata. Ebből a pénzből a padlásteret is hőszigetelték, új kazánt és radiátorokat vettek, azaz teljesen új fűtési rendszert alakítottak ki a több, mint kétszáz négyzetméteres épületben. Az olvasókat így már egyenletes meleg, 22 fok várja.