D2 születésnap: táncolnak, filmeznek és zenélnek

Szegedi hírek | 2017. december 1. 14:19
D2 Ifjúsági Fejlesztő és Médiaközpont, Dózsa utca, születésnap, Kozma József, Jávorszky Iván
Négy évvel ezelőtt, 2013 decemberében hívták életre Szegeden a D2 Ifjúsági Fejlesztő és Médiaközpontot. Az elmúlt négy évben több mint 20 ezer alkalommal lépték át a Dózsa utcai központ épületét a fiatalok.

A Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. 2013-ban a Dózsa utca 2. szám alatti épületében hozta létre az ifjúsági irodát és ifjúsági közösségi teret működtető IH–D2 Ifjúsági Fejlesztő és Médiaközpontot.

Az iroda egyszerre hozza vissza a klubok, klubtevékenységek értékeit és információkkal, tanácsokkal is szolgál a betérő fiatalok számára. A D2 célja, hogy a Dózsa utcai épületbe betérő 13-29 éves fiatalok számára lehetőséget biztosítson különböző tevékenységek kipróbálására, ötleteik megvalósítására, akár nemzetközi projektek megszervezésére is.

A D2-es csapat ma, pénteken délben együtt ünnepelte meg a központ megalapításának negyedik élvfordulóját.

A születésnapon Kozma József, a város Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottságának elnöke kiemelte, Szegedet a kultúrája viszi előre, s ebben nagy része van a négyesztendős D2-nek is. A formáció amellett, hogy alkotóműhely egyben közösségi tér is. Aki pedig fiatalon megtapasztalja a közsösség alkotó erejét, az felnőttként egy nagyobb közösségnek – városnak, országnak vagy a világnak is – nagyobb hasznára válhat.

Jávorszky Iván, a D2-őt működtető Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. igazgatója arról beszélt, hogy négy év alatt több mint 20 ezerszer lépték át a szegedi fiatalok a Dózsa utcai klub küszöbét, ami minden várakozást felülmúlóan jó eredmény.

Kispál Gyöngyi, a D2 vezetője az elmúlt négy évre visszaemlékezve elmondta, 2013-ban össszesen nyolc klubban indultak, mára három életképes formáció maradt, ahol a fiatalok próbára tehetik magukat, tehetségüket. Ma már azonban nemcsak a klubfoglalkozásokra jönnek el a fitalok, hanem igazi közösségi térré is változott a D2.

Vörös B. Zoltán, a Médiaklub vezetője szerint annak idején jó hívó szónak bizonyult a fitalok szémára a média, az, hogy rádiózhatnak, tévézhetnek és újságot készíthetnek. Ma már minden héten félórás ifjúsági magazinműsort készítenek 360° címmel a város televíziójában, amely országosan is egyedülálló.

Hasonlóan sikeresek a klub táncosai is, a Dancelő táncklub modern és társastáncokra tanítja a betérő fiatalokat, miközben igazi közösségé is kovácsolja őket. Gyapja Dóra, a klub vezetője kiemelte, a középiskolások hete mellett, ahol rendszeresen bemutatkoznak, felléptek már Romániában, de forgattak táncos videót Spanyolországban, Angliában és Lengyelországban is.

Radvánszky Gábor a Zengető klubról elmondta, rendszeresen 15-20 fiatal jár le zenélni a klubba, autodidakta módon igyekeznek megtanulni a hangszerek mesterfogásait. Eddig többek között civil egyesületeknél és az Ifjúsági Házban léptek fel.

A D2 a jövőben is minden hétköznap 14 órától 18 óráig várja az érdeklődő fiatalokat, illetve előzetes egyeztetés esetén más időpontokban is lehetőség van a Dózsa utcai helyiségek használatára.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!